19 Nisan 2014 Cumartesi

KIRMIZI BALIK CİNAYETİ-ANDREA CAMILLERI/CARLO LUCARELLI

Kitap Künyesi
Adı:Kırmızı Balık Cinayeti
Orijinal Adı:Acqua In Bocca
Yazarı:Andrea Camilleri-Carlo Lucarelli
Çevirmen:Güliz Akyüz Yıldırım
Yayınevi:Sel Yayıncılık
Sayfa:95

İtalyan cinayet romanlarının iki usta yazarı güçlerini birleştirerek, özel bir roman ortaya çıkarıyorlar: Camilleri'nin ünlü karakteri Komiser Salvo Montalbano, Lucarelli'nin müfettişi Grazia Negro'ya yardım ediyor.
Bologna'da yanında bulunan üç ölü kırmızı balıktan başka ipucuna ulaşamadıkları bir cinayet kurbanı Sicilyalı çıkınca müfettiş, meslektaşına başvurmak zorunda kalır.
Peki Montalbano, üstlerinin karşı olduğu bu çok tehlikeli soruşturmaya nasıl katılacak, bu oyunda nereye kadar Grazia'nın yanında olacaktır?
İki usta yazar arasındaki bir doğaçlamadan çıkan, hayal güçlerini birleştirerek hayata geçen, polisiye ve cinayet romanı tutkunlarının unutamayacakları bir hikâye.


Grazia Negro bir cinayet davasını incelerken aniden önündeki yolların kapanmasıyla, bu cinayeti işleyenin arkasında büyük bir destek olduğunu anlar. Tabi ki işin ucunu bırakmaz ona yardım edebilecek bir polisle iletişime geçer.Salvo Montalbano ile mektuplaşmaya başlar.  Ondan bazı kişiler hakkında bilgi ister.  Montalbano ise özellikle adamın öldürülüş şekline ve yanındaki 3 balığa takılır. İki karakterimizde bütün olumsuzluklara rağmen bu işin peşini bırakmama kararı alır. Ve mektuplaşarak davayı çözmeye çalışırlar.

Kitap yorumuma gelirsek incecik ama dopdolu maceralar yaşatan tam benlik bir kitaptı. Açıkçası iki farklı yazarında karakterlerini bu kitapta duydum. Onlarla bu kitapla tanıştım. Ama iki karakterinde ayrı maceralarını okumak isterim. Kitabın en sevdiğim yanı ; yazarların karakterlerini mektuplaştırırken aslında ikisinin kendi arasında paslaşmasıydı. Özellikle kitabı okuyacaklar mutlaka sondaki editör notunu okusunlar bu iki karakterin birleşme fikrini,hatta kitaptaki mektuplaşma mevzusunun nereden geldiğini ve kitabın yazım sürecinde yazarların yaptıkları hakkında bolca bilgi sahibi olurlar.
Karakterlerin dava ile ilgili bilgileri yemeklerin içinde gönderip,yemeği de şöyle sosla ye böyle tarif al diye karşı tarafa yedirmeye çalışmaları süperdi. Yer yer geçen ince espriler de yüzümüzden tebessümü eksik etmedi.
Kısacası kısacık bir cinayet öyküsü okuyup yeni ve eğlenceli karakterlerle tanışmak için önerilecek bir kitap.
Keyifli okumalar...

4 yorum:

  1. hımmm merak ettim ben bunu ya tam benlikmiş

    YanıtlaSil
  2. Polisiye romanları çok severim ama iki yazarı da bilmiyorum.Yorumundan sonra kitabı almaya karar verdim.Beğenirsem ayrı ayrı kitaplarını alacağım.Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yazarlarla daha önceden tanışmadım. Umarım siz de beğenirsiniz yorumunuzu merakla bekliyorum :)

      Sil