24 Mayıs 2014 Cumartesi

BÜTÜN ÖLÜLERİN DERİLERİ AYNIDIR-BORIS VIAN

Kitap Künyesi
Adı:Bütün Ölülerin Derileri Aynıdır
Yazarı:Boris Vian 
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa:142
Irkçılığa karşı yazılmış ağıt misali bir roman...
Boris Vian'ın Vernon Sullivan imzasıyla yazıp kendisini kitabın çevirmeni olarak gösterdiği Mezarlarınıza Tüküreceğim'in bir nevi devamı. Karakterler farklı olsa da aynı konunun farklı bir açıdan anlatılışı.Dönemin insana kendi  kendini inkar ettirecek boyuta ulaşan ırkçılığı...
Dan Parker 5 yıldır Nick'in gece kulübünde fedaicilik yapmaktadır. O kadar çok beyazı yere sermiştir ki ilk başta zevkli gelen bu işlem artık sıkıcılaşmaya başlamıştır. Karısı Sheila'ı arada sırada aldatsa da mutlu bir evliliği vardır. Üstelik bir de oğulları.
Dan beyaz ırkla özdeşmeye çalışan ,onlarla beraber olarak onların kimliğini özümsemeye çalışan kan bakımından siyah ama renk olarak beyaz bir karakterdir.
Bir gün Dan'ın siyah kardeşi Richard onu ziyaret edip,ona şantaj yapmaya başlıyor.Siyah olduğunu herkese söylemekle tehdit edince Dan için her şey değişiyor.Yıllarca inşa ettiği her şey yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Üstelik kardeşi vasıtasıyla hayatına giren iki siyah kadın Sally ve Ann ise Dan'ın yaşadığı ikilemlerin boyutunu hızla arttıracaklardır. Ve Dan'ın hangi yollara sapacağı merakla okunacaktır.
Kitap bunun ardından Köpekler,Kösnüllük ve Ölüm adlı dokuz sayfalık bir hikayeyle devam ediyor. Bir taksi şoförünün Şalvar lakaplı bir kızı arabasına almasıyla değişen hayatının kısa bir öyküsü.
Öncelikle Boris Vian Mezarlarınıza Tüküreceğim hakkında eleştiri yapanlara daha doğrusu onun özgürlüğünü kısıtlayan eleştirmenlere ağır eleştiri yaptığı önsözü kesinlikle es geçmeyin,okuyun. Yazarın sağlam kalemi bu önsözde fazlasıyla öne çıkmış. Kitaba gelirsek Vian  dönemin ırkçılık anlayışına, siyah olmayı sindiremeyen bir bireyin ikilemlerine gerçekçi bir dille keskin sınırlar çizerek bakış atmamızı sağlamış.Doğal  olarak bize de okumak düşmüş.
Gelelim alıntılara...

"İki ırkın sınırında duruyordum ve her ikisi de beni def etmeye hazırdı."

"Evet şimdi korkum kendimdendi.Tehlike kendi vücudumdan geliyordu. Tanışmak istemediğim bir içgüdünün peşine düşmüş ve efendisine karşı diklenen vücudumdan geliyordu."

"Bir çeşit yürek sıkıntısı kovalan bir insanın kaygısı hatta bulunduğu yere mıhlanıp kalmış da avcıya ödün vermeye çalışan av hayvanın yürek darlığı içindeyim."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder