6 Mayıs 2013 Pazartesi

OTUZ DOKUZ BASAMAK-JOHN BUCHAN

Kitap Künyesi
Adı:Otuz Dokuz Basamak
Yazarı:John Buchan
Yayın evi:Altın Bilek Yayınları
Sayfa:168
Okumayı çok istediğim halde bir türlü okuyamadığım Altın Bilek Yayınları'nın okuduğum ilk romanı Otuz Dokuz Basamak oldu.
Kitap  Richard Hannay'ın Afrika'dan İngiltere'ye yerleşen ama sıkıntıdan tekrar Afrika'ya dönmeye karar veren maden mühendisiyken kendini bir anda uçsuz bucaksız bir komplonun içinde bulmasıyla gelişen olayları anlatıyor.
Olayın 1. Dünya Savaşı'nın hemen öncesini anlattığı
ve  savaş öncesi dönemi anlatan varsayımların  yazarın ait olduğu sınıf neticesiyle sorgulanabilir olduğunu belirtmek gerek.
Her şey komşusu Scudder'in ondan yardım istemesiyle başlıyor. Scudder Avrupa'yı anlaşamazlığa sürükleyecek olan grubun planlarına erişmiş ama grubun da radarına  girmiştir. Grup planların bilen kişiyi öldürmek için elinden geleni yapacaktır. Scudder kendini öldürmüş süsü verip Hannay'a sığınır, Hannay onu kabul eder. Ama ,belki de savaş başlatacak bu komplo ile ilgili planlara dikkatini vermez ve keşke dikkat etseydi denecek olan olay gerçekleşir. Scudder öldürülür. Hannay kaçmak zorunda kalır. Ama Scudder'in savaşı durdurma görevini de üstlenir. Hannay mekandan mekana ,şekilden şekle atlayarak peşindekileri atlatmaya çalışır.
Hannay düşmanlarından kurtulabilecek mi? Planları çözebilecek mi? Düşmanları durdırabilecek mi?
Otuz Dokuz Basamak ilk gerçek casus macerasıymış. Üstelik Alfred Hitchcock yönetmenliğinde sinemaya uyarlanmış.
 
168 sayfada Hannay oradan oraya koşturdu ki okurken benim bile şaftım kaydı. Gayet sürükleyici bir casusluk romanı. Şifreler,casuslar,komplolar derken bir bakmışsınız kitap bitmiş.Kısacası şöyle bir gerileyi,heyecanlanayım içinde casusluk da olsun çabucak da bitirebileceğim kadar akıcı olsun istiyorsanız tavsiyelerimi taşır.
Alıntılara geçersek...
 "Bence ölüm,uyandığınızda pencereden gelen çimenlerin kokusunu duymak ve güze bir yaz gününü bulmak üzere çok yorgunken derin bir uykuya dalmaya benziyor olmalı."
"Komşum paranın  vicdanı ve vatanı olmadığını söylüyordu."
"Ortalama olmayan her şeye inanırım.Güvensizliği hak edecek tek şey çok normal olanıdır."
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder