10 Nisan 2014 Perşembe

TIKANMA-CHUCK PALAHNIUK

Kitap Künyesi
Adı:Tıkanma
Yazarı:Chuck Palahniuk
Yayınevi:Ayrıntı Yayınlar
Sayfa:231


Chuck Palahniuk;bilmeyenler için söyleyeyim hemen hemen hepimizin bayıla bayıla izlediği Dövüş Kulübü'nün yazarı olur.Sorsan kitabını okudun mu diye okumadım derim utana sıkıla ama en azından filmi izlemiş ve yazara hayran olmuştum.O zaman aklımda listeye Chuck Palahniuk'i not ettim.Elime geçen ilk kitabı Tıkanma oldu. Ve her ne hikmetse ben Tıkanma kitabının da önce filmiyle tanışmıştım.Ama elime geçen fırsatı önce filmini izledim diyerek geri tepip kitabı okumamazlık etmedim.Uzatmadan kitabın kısaca konusu ve benim yorumu aktaralım.


Eğer bu kitabı okumaya niyetlendiyseniz vazgeçin diye başlıyor kitap bayağı afili,hatta kitabı okumayacak birini bile okutmaya başlayacak bir giriş yapmış yazar. Dövüş Kulübü'nün yazarından bahsediyoruz burada bi zahmet yazsın değil mi?
Victor Mancini bir seks bağımlısı. Tek derdi ne yazık ki bağımlılığı değil. Annesi Ida... Ida  bakıma muhtaç aylığı 3000 dolara bir bakım evinde kalıyor.St. Anthony's gerekli her koşulu sağlıyor ve ona rahat bir yaşam sağlamaya çalışıyor. Ama bir yere kadar annesi yemekleri yutkunamayınca adeta eriyip akıyor. Burada devreye Dr. Paige Marshall giriyor. Victor'un abayı yaktığı doktorumuz mide tüpü takılması gerektiğini söylüyor. Victor bırakın mide tüpünün parasını karşılamayı aylık ücreti karşılamakta binbir zorluk çekiyor. Bunu nasıl yapıyor dersiniz öncelikle tıp fakültesini bırakmış,ayrıca çalıştığı işin dışında (ki bu iş gerçekten ilginç ötesi bir iştir,1700'lerin yaşamını saatliği 6 dolara canlandırıyor) sürekli restorantlarda boğulma numarası yaparak birinin kendisini kurtarmasını sağlıyor. Bu sayede o kişi artık Victor'dan sorumlu oluyor,doğum günü kartları dışında çeklerde gönderiyorlar. Victor'da bu sayede orada buradan para topluyor. Victor'un bir de kankası Denny var ki bu ilginçlik girdabına cuk diye oturmuş.
Victor iş hayatı,boğulma vakaları,annesini bakımı ve bağımlılığı ile ilgilenirken Dr. Marshall'ın garip teklifiyle ve annesinin geçmişe dair açıklamak istediği ama Victor'u avukatı sandığı için açıklayamadığı sırla boğuşmaya başlar.
Yazar yer yer annesi ile Victor'un geçmişini aktararak kafamızda oluşan pürüzleri yok etmemizi  sağlar.Mesela boğulma numarasının geçmişini öğreniriz böylece. Ya da annesinin sürekli hapishaneye girip çıktığını ve her çıktığında Victor'u koruyucu ailesinin yanından kaçırdığını ve onu motellerde kaçak bir yaşama mahkum ettiğini öğreniriz.
Victor'un geçmiş ve şimdisiyle sorunlarıyla mücadelesini okumak kalıyor bize de.
Gelelim yorumuma öncelikle siz de benim gibi filmle önce tanışmışsanız çekinmeyin okuyun,sonunu biliyorum ben bunun ya demeyin Chuck Palahniuk'un kaleminden mahrum kalmayın.Kitap fazlasıyla ilginç kişiliklerin bir araya geldiği bir hikayeyi anlatıyor. Ama asıl güzelliği toplumun bazı durumlarda vereceği. tepkilerin çok iyi yansıtılması.Yazar karakterlerin sergilediği davranışların ardından yatan nedenleri öyle güzel açıklıyor ki hayran kalmamak elde değil.Özetle toplumun durumunu anlatan ve bunu da bambaşka karakterlerle yansıtan muazzam bir roman olmuş.
Alıntılara geçersek...
"Güya geçmişini unutanlar onu tekrar etmeye mahkum olurlarmış"

"Zayıfmış gibi yaparak güç kazanırsınız. Kendinizi güçsüz göstererek diğer insanların güçlü hissetmesini sağlayabilirsiniz.İnsanların sizi kurtarmasına izin vererek aslında siz onları kurtarırsınız."

"Hayatınızı kurtaran kişi sonsuza kadar hayatınızdan sorumlu olur."

"Anlayamadığımız şeylerle yaşamayı beceremiyor oluşumuz ne kadar da acı.Bir şeyin açıklamasını yapamıyorsak,hemen reddediyoruz"

"Cahillik bir zamanlar sonsuz mutluluktu."

"Vaktimizin çoğunu başkalarının yarattığı şeyleri yargılayarak geçirdiğimizden,kendimiz hiçbir şey yaratamadık."

"Gerçek karmaşaya ulaşamadığımız sürece,asla gerçekten huzurlu olamayacağız."

"Gerçek dışı şeyler gerçeklerden daha güçlüdür.Çünkü hiçbir şey sizin hayalinizdeki kadar mükemmel olamaz.Çünkü sadece elle tutulamayan fikirler,mefhumlar,inanlar ve fanteziler kalır.Taşlar ufalanır.Ağaçlar çürür. İnsanlar da maalesef ölürler."

"Sahip olacağın her şey bir gün kaybedeceğin şeylerden sadece biridir"

4 yorum:

  1. Benim bayılarak okuduğum bir kitaptı.Her ktabını takip ettiğim yazara da hiç sözüm yok.Ama en favori kitabım bu oldu.filmini dört gözle beklemiştim ama bende tam bir hayal kırıklığı oldu :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet film kitaba göre yavan kaldı. Ben de yazarla yeni tanıştım ama şimdiden 2 kitabı okunacaklar listemde :)

      Sil
  2. valla kitabın filmi de var dedin benim kalbimi fethettin :) dövüş kulübünün yazarı olması da cabası :) bahar şenliğine bulabilirsem dahil edeyim keyifle bir kitap + film yapayım :) yorumuna sağlık..sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :) Kitaptan sonra film biraz yavan kalabilir ama siz ne düşünürsünüz bilmiyorum yorumlarınızı bekliyorum.

      Sil