3 Eylül 2015 Perşembe

B, BİRA-TOM ROBBINS

Kitabın Künyesi
Kitabı Adı:B, Bira
Orijinal Adı:B is for Beer
Yazarı:Tom Robbins
Çevirmeni:Aysun Babacan
Yayınevi:Ayrıntı Yayınları
Sayfa:100

Grace Olivia Perkel 6 yaşına girmek için gün sayan zeki,şirin bir kızı çocuğudur.
O yaştaki pek çok çocuk gibi o da sınırsız bir öğrenme isteğini sahiptir,anlayacağınız çok meraklıdır. 

         “Golfün ne olduğunu biliyorsunuz değil mi?Sıçrayamayan insanlar  için                               basketbol,düşünemeyenler içinse satranç demektir golf.”
Grace’in yeni merakı biradır. Küçük kızımız babasının sıkça içtiği şeyin ne olduğunu öğrenmek için soruşturmalara başlar. Önce annesi Karla ile başlar,Karla Gracie başından atıp,ne öğrenmek istiyorsan babana sor der. Grace soluğu babası Charlie’in yanında alır ama ilgisiz babası televizyondan gözünü dahi ayırmadan kızını susturur. Burada devreye ailenin delisi lakabını almış,felsefik konuşmalarıyla akılda kalacak olan Moe Amca devreye girer. Grace’e biranın tadına baktırır ve ona biranın tarihinden bahseder.(Tabi ki biz bira olayını tasvip etmiyor hatta Moe Amcaya kızıyoruz içten içe.)Ve sonra Grace’e bir söz verir ben seni bira fabrikasına götüreceğim diye. Grace bundan sonra gezi günü gelene kadar hop oturur hop kalkar,heyecandan içi içine sığmaz ama gezi günü büyük bir aksilik kızın planlarını alt üst eder. Ve gelişen olaylar Grace’i olağanüstü olaylara tanıklık etmek zorunda bırakır.
Acaba Grace bira fabrikasını gezip,merakını giderebilecek mi?



“Bir şey ne bütünüyle siyah ne bütünüyle beyazdır.Hatta bazen aynı anda hem  siyah hem beyaz olabilir.”

Tom Robbins Parfümün Dansı kitabıyla tanıdığım yazardı. Doğrusu bir türlü okuyamadığım ama her daim övgüsünü dinlediğim Parfümün Dansı’nın yazarıydı.
Peki kitabı nasıl buldum? Öncelikle meraklı,şirin Grace,ilgisiz aile ve entel amca bilindik ama hoş bir kombin olmuş.Hele amca sevilesi bir karakter,o konuşsun siz dinleyin.  Sonrasında olaya birayla ilgili bütün detayları sıkıştırmak(tasvip etmediğim bazı yerler vardı belirteyim ) hatta bir de bunlara sihirli bir dünya eklemek yazarın kurguyu oldukça ilginçleştirmeyi başardığını söylemek için  yeterlidir herhalde.

“Sıradan dünya sadece gerçek dünyanın,daha derinlerindeki başka bir dünyanın üzerindeki köpüktür.”

Bir de kitabın bir yerinde yazarın gidişata göre davranmayıp olumsuz bir şeyi şak diye ortaya koyması beni az da olsa şaşırttı.Spoiler içeren ekleme  yüzde yüz mutlu son diye bir şey yoktur mesajını verirken yazar oldukça gerçekçi bir tutum takınmıştı ve bu sayede beğenimi de kazandı.Spoiler bitti.
Yazar bu kitapta küçükte olsa bazı tabuları inceden inceye yıkmaya çalışmış sanki.
Son olarak yazarın dili nasıl desem sizi başka alemlere götürmeyi muhteşem bir şekilde başarıyordu.Hatta sırf bu anlatımı sayesinde okumaya devam edeceğim yazarlar arasına girdi.
Son olarak ayakları yere basan bir kurguda ısrarcı değilseniz önerebileceğim bir kitap.






6 yorum:

  1. İlginç bir kitaba benziyor, okumak isterim ben..

    YanıtlaSil
  2. Yazari biliyorum ama bu kitabini henüz okumadim.

    YanıtlaSil
  3. ayrıntı. en sevdiğim yayınevi. robbinsin bu yayınevinden başka kitaplarını okudum ama bunu okumadım ama okuruum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oku Deep zaten kısacık senin bir eline almana bakar :)

      Sil