2 Kasım 2016 Çarşamba

GÖKKUŞAĞINI YAKALAMAK - KATHLEEN LONG

Adı: Gökkuşağını Yakalamak
Orijinal Adı: Chasing Rainbows
Yazarı: Kathleen Long 
Çevirmen: Buse Barış
Yayınevi: Arkadya Yayınları
Sayfa: 310

Bernadette Murphy çok yakın bir zamanda babasını kaybetmiştir. Babasının beklenmeyen ölümü onu bir hayli sarsarken vefattan kısa bir süre önce eşi Ryan tarafından  terk edilmesi Bernadette'in hayatını iyice çıkmaza sokmuştur. 




Bernadette gözü yaşlı evlat ve eş olmanın ötesinde gözü yaşlı bir annedir. 5 yıl önce 5 günlük kızını kaybeden 41 yaşındaki Bernadette bir daha toparlanamamıştır. Bu yüzden evliliklerindeki köprüleri yakmış bunun üzerine Ryan'da onu aldatıp, öteki kadının hamile olduğunu ilan ederek ayrılmak istediğini belirtmiştir. 
Babasının vefatından sonra babasının kendisine bıraktığı bulmacaları çözmeye çalışan Bernadette yaşanan bir olayın ardından cenaze sonrası ilk iş gününde sevmediği işinden istifa eder. Üstelik son zamanlarda yaşadığı şeyler onu abur cubur yemeye iterek, kilolarına kilo katmasına yol açar.
Bu zamanda en büyük destekçi yıllardır dostu olan Diane ve onun 13 yaşındaki kızı Ashley'dir. Bernadette daha kitabın başlarında 41 yaşındaki Diane'in hamile olduğunu öğrenince şoka girer. Üstelik Diane'in eşi David bu bebek olayına sıcak bakmamaktadır. 
Bir kez daha kızını kaybedişini hatırlayan  Bernadette yeni bir üzüntü dalgasına maruz kalır. 
Bernadette'in can yoldaşı ise itaat okullarında atılmakta uzmanlaşmış Poindexter'dır. Poindexter'i ne kadar sevse de onunla baş etmekte bazen bir hayli zorlanmaktadır.
Bir gün hayatına mahalleye yeni taşına komşusu Bay Otuz Altı Numara girer lakin komşusu ne kadar sıcak davransa Bernadette o kadar uzaklaşmaktadır.
Sayfalar ilerledikçe Bernadette babasının "Hayatta gökkuşağının peşinden ya gidersin ya da gitmezsin." sözünde ve yavaş yavaş çözdüğü bulmacalardan aldığı ilhamdan yararlanarak hayatını adım adım değiştirmeye çalışır. Bize Bernadette'in her şeye rağmen ilerleyen macerasını okumak kalır.
Gelelim yorumuma öncelikle yukarıda yazdığım şeylerin bazılarını açıklamam gerekiyor. Mesela Bernadette hayatını adım adım değiştiriyor diyorum ama kitabın büyük bölümünde depresyona girip çikolata yiyor tamam bazen hak edene hakkını verecek şeyler yapıp korkularını yenmeye çalışsa da, sevmediği işinden ayrılsa da öyle aman aman şeyler yapmıyor yeni bir hayat yaşamak için. Sonrasında Bernadette ne kadar kilosundan yakınsa da sadece 69 kilo, üstelik bu kiloya günlerce abur cubur yeyip 4-5 kilo aldığında ulaştı.
Yani arka kapakta yazan fazla kilo kısmı biraz abartma.
Bernadette'in gazete için yazdığı ve okuyanların ayılıp bayıldığı yazıların kitaba aktarılmaması da gözümde kocaman bir eksiklik. Yazar burada o kadar etkileyici yazılar yazamam korkusundan kolaya mı kaçmış anlamadım.
Her şey bir yana komşusuna defalarca kahve içmem yalanını söyleyebilen bir ana karaktere ayrıca sinir oldum.
Bunlara rağmen kitapta hoşuma giden yerler de vardı mesela Aşk Yeniden kısmı gerçekten çok eğlenceliydi. Diane'in çanta aşermesi, Ashley ve Bernadette diyalogları da kitaba renk katan kısımlardandı.
Ekleyeceğim son nokta ise kitabın kapağından baskısına kadar pek çok şeyin gerçekten çok kaliteli olması. Arkadya Yayınları bu konuda kaliteden ödün vermiyor.

Son söz aslında kurgu biraz daha yaratıcı bir şekilde işlense gerçekten etkileyici bir kitap olabilecekken şimdi ortalamanın birazcık altında bir  kitap olan Gökkuşağını Yakalamak'ı okurken sevseniz de genel manada çok beğenmeyeceğinizi düşündüğüm eserler arasına koydum.

14 yorum:

  1. değişik bir kitaba benziyor :)

    YanıtlaSil
  2. Kitaplığımda bekleyip de bir türlü okumadığım kitaplardan. İyi aklıma getirdiniz. Artık okusam iyi olacak :) Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. eğlenceli gibi duruyor bir arkadaşta falan bulursam alıp okurum ..

    YanıtlaSil
  4. kapak ve isim negzel yaaaa :)

    YanıtlaSil
  5. Bazen böyle sakin kitaplar çerez gibi hissi veriyor (:

    YanıtlaSil
  6. Merak ettim şimdi notunu alayım .

    YanıtlaSil
  7. Çok merak ettiğim bir kitap, özellikle kapağına bayılıyorum! :) Dediğin gibi Arkadya kaliteden ödün vermiyor. ^_^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Arkadya çok kaliteli ve uygun fiyatlı nadide yayınevlerinden biri :)

      Sil