6 Şubat 2023 Pazartesi

GORIOT BABA-BALZAC (BKK/OCAK)


Kitap Künyesi
Adı: Goriot Baba
Orijinal Adı: Le Père Goriot
Yazarı: Honore de Balzac
Çevirmen: Tahsin Yücel
Yayınevi: Can Yayınları
Sayfa: 302   



Goriot Baba zamanında eriştecilik yaparak zengin olmuş ve bütün varını yoğunu iki kızına vermiş, elinde avucunda yaşamını zar zor sürdürebileceği cüzi bir geliri kalmış 69 yaşında bir ihtiyardır.
Evlendirdiği kızlarına serveti veren Goriot Baba iki kızının da evine sığamayınca çareyi Madam Vauquer'ın pansiyonunda kalmakta bulur. Yıllar geçtikçe yüksek çevrede yaşayan zengin kızlarına hala para yedirmeye devam eden Goriot Baba pansiyonda da daha az ücretli odalara geçmekte bulur çareyi... Varsın kendisi izbe odalarda otursun, 3 kat merdiven çıksın yeter ki zengin kızları daha mutlu olsun. Goriot Baba kontes ve barones unvanları olan kızlarına eşinden yadigar kalan gümüşleri yediredursun biz pansiyonda kalan ve yolu Goriot Babanın kızı Madam Delphine de Nucingen ile kesişecek olan hukuk öğrencisi Eugene de Rastignac'a odaklanalım. Kendisi fakir bir genç olduğu için ve zengin olmanın yolunun zengin çevreden geçtiğini anladığı için hırs küpüne dönüşüp, halasının sayesinde tanıdığı yüksek çevrede yeri sağlam olan uzaktan akrabası Madam de Beauseant ile kontak kurmayı başarıp, kendini sosyetede kabul görmeye odaklamış bir gençtir. Rastignac bu zorlu mücadelesini zengin bir kadın kendisine destek olmadan başaramayacağını anlar ve rastlantılar Goriot Babanın kızları ile tanışmasını sağlayınca kafasında parlak fikirler ortaya çıkar. O bunları düşünürken pansiyondaki uzun vadeci başka bir pansiyoner olan Vautrin ise Rastignac'ın geleceği hakkında Rastignac kadar düşünüp, onun aklına girmek için elinden geleni yapar. 
Bizlere de bu karakterlerin akıbetini okumak kalır. 

Bu yıl  Blogger Kitap Kulübü Okuma Grubuna (BKK)  katıldım, aslında sadece ev sahipliği yapacağım Temmuz ayında okuyacağımız Ruhlar Evi'ni okumayı planlasam da Goriot Baba çok uzun süredir elimde olduğu için ve boş zamanım da fazla olduğu için fırsat bu fırsat dedim ve Ocak ayı okumasına katılmayı başardım. Zaten bu vesileyle de okumasam kim bilir ne zamana okurdum bu kitabı bilinmez.
Öncelikle yıllar yıllar önce Vadideki Zambak kitabını yarım bırakmıştım ve o zamandan bu zamana aklımdadır zira kolay kolay bir kitabı yarım bırakmam. Hem bu yüzden ve hem de klasik okuduğum zaman zorlu okuma süreçleri yaşadığım için klasiklere genel olarak olumsuz yaklaşırım. 
Goriot Baba'yı okumaya başlamadan önce incelediğim çoğu yorum klasiklerin çoğuna  göre daha akıcı olduğu yönündeydi evet itiraf edeyim görece akıcı bir kitap ama benim için yine de beklediğim hızda akmadı. Bazı cümleleriyle yazarın sağlam düşüncelerine hayran kalsam  da bazen başını unuttuğum uzunlukta cümlelere rastlamak canımı sıkmadı değil, tabi bir de isim karmaşası ve kimin kiminle evli kimin metres olduğunu anlamamız için sarf ettiğim efor var beni yoran. Ayrıca Goriot Babanın sınırsız sevgisi beni sinir etmedi değil, en sonunda kontes olanın kıyafet parası için hasta haliyle yollara düşüp gelirini satmasıyla yok artık dedim. Hem kızına hem babasına... Sanırım bu kadar kör sevgiler ve sınırsız suiistimaller 19. yüzyıldan günümüze özünü koruyarak gelmeyi başarmış. Özetle sınırsız seven babanın ettiğini bulamadığı bu hikayeyi okuyabilmek için ya sabır çekmeye hazır olun.
 Bunun dışında dediğim gibi klasiklerle uyumlu değilim  ama kitap bittikten sonra İnsanlık Komedyası hakkındaki önsözü okudum ve yazara hayran kaldım. Kısaca özetleyeceğim, Balzac bütün eserlerini İnsanlık Komedyası adı altında topluyor aslında ömrü yetse daha da yazacak ama ne yazık ki eser sayısı 96'da kalıyor. Bu kitaplar birbirleriyle bağlantılı ama ayrı ayrı da okunabiliyor. Sıralamaya dikkat etmeye gerek yok ama 96 kitapta ortak karakterlerde var yani Balzac seri ve spin-off olayı 200 yıl kadar önceden çözmüş sizin anlayacağınız. Yetmemiş bunu da yüze yakın kitapta uygulamış. Zaten toplumsal tespitlerine hayran kalmamak elimde değilken İnsanlık Komedyası mevzusu ile bir kez daha şapka çıkardım yazara. 
Neyse daha da uzatmadan İnsanlık Komedyasına başlamak için en uygun kitabın Goriot Baba olduğu çünkü bu kitaptaki bazı karakterlerin diğer kitaplara yayılacağının belirtildiğini de ekler yazımı sonlandırırım. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder