25 Ocak 2023 Çarşamba

STRANGERS FROM HELL (2019)

 Yabancıların yarattığı korkunç bir cehennem...



Yoon Jong Woo (Si-wan Yim) annesi ve kardeşini Busan'da bırakıp, üst sınıftan arkadaşının ayarladığı stajyerlik işi Seul'e gelen bir gençtir. Otogarda bilgisayarının ekranın kırılmasıyla başlayan talihsizlik 10 bölüm boyunca katlanarak büyücek ve karakterimizin peşini bırakmayacaktır. 


Jong Woo elinde valiziyle şehri dolaşıp, kalacak bir yer aramaya başlar. Ne yazık ki maddi durumu orta halli odalara bile yetmemektedir ve çareyi oldukça ucuz ama yokuşlu bir müşterek binada kalmakta bulur. 
Adının tersi olduğunu anlamamızın çok sürmeyeceği Cennet Konutları Jong Woo'nun para biriktirene kadar kalacağı yeni evidir. Cennet Konutları'nın üyeleri sıcakkanlı sahibi Eom Bok Soon'un (Lee Jeong-eun) aksine genel olarak tekinsiz görünmektedir, ayrıca binadan resmen pislik akmaktadır.
 
Ürkütücü komşuları, hijyensiz ortamına rağmen Jong Woo kendini 6 ay burada kalmaya şartlandır ta ki komşularını az biraz tanıyana kadar. Pek zeki olmayan ikizler, dik dik bakan ve ev hapsinde olduğunu anlayacağımız komşuların yanında Jong Woo'u en çok ürküten dişçi Seo Moon Jo'dan (Lee Dong-Wook) başkası değildir. 
Moon Jo binada herkese göre normal görünse de her an her yerden ortaya çıkması, farklı ve ilgili tavırları ile sadece Jong Woo'nun değil binadaki diğer kişilerinden tırstığı bir karakterdir.

Jong Woo'nun binadaki hayatını adım adım değil koşarak çekilmez hala evrilirken iş hayatı da can sıkıcı bir hal almaya başlar. Üst sınıf arkadaşının aynı zamanda patronu olması adamın kaypak, çenesiz, başa kakıcı bir tip olması yetmezmiş gibi ofisin eziği tarafından zorbalığa uğramaktadır.

 Evet ofisin eziğin gücü anca Jong Woo'a yetiyor ne yazık ki. 

Jong Woo'nun şansızlıkları aşk yaşamını da yansımaya başlar. Sevgilisi Min Ji Eun (Ji-Eun Kim) ile aynı şehirde yaşamalarına rağmen yoğun iş yaşamları yüzünden buluşmazlar. Ayrıca Min Ji kendi müdürü tarafından mobbinge maruz kalmaktadır ve bu durum onun Jong Woo'nun dertlerini umursamamasına neden olmaktadır. Kızımız Jong Woo'u konuşturmuyor bile bina hakkında öyle diyeyim size. Ayrıca sevgilin başka şehirden gelmiş insan önceden kalacak bir yer arar, hadi onu yapmadın ilk gün git adamın binasına... Gerçekten çift değil de iki uzak arkadaş gibiydiler çoğunlukla.

 

Son olarak cengaver polis memurumuz var ki kendisi Kore emniyetine bedel olabilir. Ayrıca babası ve teyzesi ise leb demeden leblebiyi anlayan ve dizi boyunca polislerin anlamamakta ısrar ettikleri her şeyi tek seferde çözen karakterler olarak aklıma kazındı. 

So Jung Hwa (Eun-Jin Ahn) kedi cesetlerinden yola çıkarak Cennet Konutlarına ulaşan hatta kayıpları, dişçiyi, ikizlerin geçmişi her şeyi kafasında bağlayan ama sıradan bir polis memuru olduğu için kimselere derdini anlatamayan dediğim gibi Kore emniyetine bedel olan hanım kızımızdır. 

Jong Woo daha ilk günlerden kayıp olan komşuları yüzünden tedirgin olmuştur. Üstüne dedektif ve polis memuru ile girdiği diyaloglar ve bina sakinlerinin kışkırtıcı, ürpertici tavırları onu yavaş yavaş öfke krizlerinin eşiğine getirecektir. 

Ve parasızlık yüzünden binada kalması gerektiğini anlayınca Jong Woo'un çıldırması kaçınılmaz olacaktır...

Strangers From Hell sanırım yorumu yazdığım ilk Kore dizisi. Zaten bölümleri hem sürece hem sayıca çok olduğu için çok Kore dizisi izleyemiyorum. İzlediğim zamanlarda da görece kısa dizilere yöneliyorum. Dizimiz 10 bölüm ve bölümler ortalama bir saat yani zaman açısından zorlayıcı değil. 

Dizi bayağı bir süre önce Netflix üzerinden kalktı ve madem kalkıyormuş süre bitmeden izleyeyim dedim. Ve sanırım bu durum diziyi görev bilinciyle izliyorum hissi verdi o yüzden ilk iki bölüm biraz nötr geçti. Sonra Moon Jo dizide daha aktif rol alma başladı ve itiraf ediyorum dizinin modu değişti.

 Zira aktör karakteri o kadar muazzam canlandırmış ki yer yer ekran karşısında Jong Woo gibi tüylerimiz diken diken oldu. Şimdi senaristlere serzenişim var ortada böyle sağlam bir kötü karakter var ve gerçekten de şahane oynayan bir aktör bulmuşsunuz neden daha çok sahne yazmadınız bu karaktere, yani daha çok sahne yazmasını geçeyim spin-off dizisi falan yapmalısınız adama. Pat diye hayalet gibi ortaya çıkışları, şahane ötesi mimikleri, ürpertici şekilde "bebeğim" deyişi. 

Yani bilemiyorum etkilenmemek, tırsmamak Jong Woo moduna geçmemek elde değil. Acaba karakterin sahneleri artarsa etkileyiciliği azalır mı diye düşündüler bilemedim ama gerçekten uğruna spin-off yapılacak karakterdi. Hiç değilse adamcağız dizi bitmeden binadakilerle bir kerecik dışarı çıksaydı, sürekli davet edip durdu Jong Woo ve sonradan gelen adamı halbuki(!)

Neyse Moon Jo'u övdük şimdi diğer katillere ayy pardon bina sakinlerine geçelim. İnanın hepsi de başarılı ötesi oynamışlar ekran karşısında bizleri germeyi, tırstırmayı başarmışlar. Kimi zaman hiçbir şey olmamışçasına normal davranışları kimi zaman gözleri dönmüşçesine cinayet işlemeleri, kimi zaman rahatsız edici bakışları ile bina sakinleri dört dörtlük değil beş beşlik performans sergilemişler. 

Jong Woo ise fakirliği gözü kör olsun deyince aklınıza gelecek dizi karakteri olmaya hak kazandı oyunculuğu iyiydi ama yukarıdaki övdüklerimin yanında çıldırmaya ramak kalmış, öfkeli ve dengesiz bir karakteri ekstra bir övgü hak etmeden canlandırdı. Zaten yukarıdakilerin olduğu atmosfere sıradan bir insan koy o bile bina sakinlerinin oyunculuğu karşısında hafiften çıldırmaya başlar bir role rahatlıkla geçer. 

Gelelim kurguya şimdi dizinin kurgusal, mantıksal yönden eksikleri ve zayıflıkları var. Zaten başarılı oyunculuklar ve karanlık atmosferi diziyi izletiyor. Yoksa yer yer kısır döngüleri, bazı olayların hızlıca gelişip, bazı olayların detaylandırılmaması gibi can sıkıcı durumlar var. Mesela  Jong Woo'nun hayali öfke krizlerine gereksiz sıklıkta yer vermeleri, öyle ki 8. bölümdü sanırım orada gerçek öfke patlamaları yaşanırken şimdi hayal olduğu çıkacak ortaya düşüncesinden kurtulamadım. 

Başka bir nokta bu kadar suç işlemiş ve bunlar üzerinden para kazanmış kişilerin şimdiye kadar yakalamamasını geçtim ama bu kadar olay olurken hala polislerin üstelik kendi dedektifleri kayıpken So Jung Hwa'a umursamaması, son bölümde polisimiz meslektaşını tembihlemesine rağmen binada mahsur kalınca bir şey yapılamaması resmen saçmalık. Topluca seri katiller tarafından büyülendiklerini düşünmemek elde değil. 

Keza muhabirin rahat rahat arkadaşının katilini takip edip, orada karşılaştığı kişiyle TEK BAŞINA bilgi alışverişi yapması da öyle.  Bir noktada Jong Woo'un yaşadığı süreçte hemen darma duman olması tamam adamın askerlikte de vakası var ama öfke krizlerine geçişi fazlasıyla hızlı oldu, işte Moon Jo'u daha fazla sahneler yazılsaydı Jong Woo'un binadaki günlerini birazcık arttırsalardı daha makul bir geçiş süreci olurdu karakterimiz için. Bir de eskiden Amerikan yapımı dizi film izleyince insanların ne kadar boş vaktinin olduğunu düşünürdüm, gün boyu çalışma ardından dışarıda aktivite yetmezmiş gibi hobilerini icra edip kursa bile giden insanlara gıpta ile bakardım. Moon Jo ise bu olaya eşik atlattı. Adam hem dişçilik hem katillik yaparken Jong Woo'u tam zamanlı takipteydi, binadakiler saçmalarken onları da takip ediyordu, bazen hayır işi içinde gönüllü oluyormuş, terasta ya da bina girişinde aniden ortaya çıkmaları da cabası. Yani adam uyumuyor herhalde, insan biraz daha makul bir zaman çizelgesi oluşturur. İşte bunlar hep olayları kısa zamana sığdırma çabaları yüzünden oluyor.

Finali nasıl buldum. Öncelikle bazı yorumlarda final hakkında muğlak yorumları yapılmıştı açıkçası 10 saat dizi izleyip net final olmazsa canım sıkılırdı ama sanılanın aksine net bir sonu vardı. Bu bir Hollywood yapımı olsa izleyebileceğimiz bir kaç alternatif vardı ama Kore yapımı olunca biraz daha can sıkıcı bir final yapılmış. Koreliler finallerde çarpıcı olmayı ve mutlu son yapmamayı iyi becerirler hoş bu diziye mutlu bir son yapılmazdı da neyse. Dizinin geneline uygun bir final olmakla birlikte daha başarılı final alternatifleri de vardı ama gene de tadımız tuzumuz kaçmadı deyip kafasında soru işareti kalanlar için finali kısacık özetleyeceğim. 

Son söz kurgusunda mantık hataları, zayıflıklar olsa da bina sakinlerinin başarılı ötesi performansı hatırına kısa olduğunu da düşünerek Kore gerilimi sevenlerin bir kaç bölüm şans vermesini önerebilirim. 

Final açıklaması kazara tat kaçmasın diye aşağı silik renkte eklenmiştir.





SPOİLER...

Moon Jo gerçekten var olan bir karakter ama diğer 3 kişiyi o değil Jong Woo öldürdü. Tabi Jong Woo dişçiyi ve 3 kişiyi öldürerek Moon Jo'u amacına ulaştırdı. Son sahnelerde aslında Jong Woo bir şekillde zihnine işleyen Moon Jo'nun halüsinasyonunu görüyor sizin anlayacağız. Yani finale bakarak Jong Woo'nun zihnindeki Moon Jo yönlendirmesiyle cinayet işlemeye devam edeceğini düşünmek mümkün. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder