10 Mayıs 2019 Cuma

KUKLA-DANIEL COLE

Kitabın Künyesi
Kitabı Adı: Kukla
Orijinal Adı: Ragdoll
Yazarı: Daniel Cole
Çevirmeni: Ali Sinan Çulhaoğlu
Yayınevi: Pegasus Yayınları
Sayfa: 416

Sanığın suçsuz bulunduğu, onu yakalayan dedektifin sanığı öldürmeye kalktığı bir mahkeme oturumuyla açıyoruz kitabı. 


Aradan 4 yıl geçiyor ve bizler de Kremasyon Katili olmakla suçlanan adamın aslında suçlu olduğunu, beraat ettikten sonra genç bir kızı öldürdüğünü ona saldıran dedektif William Oliver Layton-Fawkes'in tüm olaylardan sonra göreve döndüğünü öğreniyoruz. WOLF lakaplı dedektif yeni evine yerleşme telaşı yaşarken yeni bir cinayet vakasına çağrılır, üstelik olay yeri evine çok yakındır. Kendisi tam olarak ne bekliyordu bilemeyeceğiz ama herhalde bir ceset altı kurban beklemiyordur. Evet katil 6 kurbanın farklı parçalarını birleştirerek bir kukla oluşturmuş üstelik bu kuklanın başına da Kremasyon Katili'nin kafası oturtmuştur. Kuklanın parmakları ise Wolf'un evini işaret edince bu katilin kişisel sınırlarını aştığını ve Wolf'u olayların içine derinden çekeceğini anlarız.
Katil Wolf'un  eski eşi Andrea aracılığıyla 6 kişilik bir liste yollar Wolf'a. 6 tarih ve 6 yeni kurban katilin boş durmak istemediğinden emin olmamızı sağlar, üstelik listedeki en son ismin Wolf olması ortalığı iyice kızıştırır. Wolf ve meslektaşları Emily Baxter, Edmunds, Finlay katili bulmak için ellerinden geleni yapmaya çalışırlar, bakalım ekip katili durdurmakta başarılı olabilecek mi?

Kukla türüne göre ortalamanın üstünde bir kitap. Evet bazı klişeler var (iki dedektifin birbirlerine abayı yakması, olaylarla az buçuk ilişkisi olan ve katilin haber uçurduğu gazeteci, bu gazetecinin vicdanını sorgulaması, kabına sığmayan bir dedektif vs.) ama gene de farklı detaylar mevcut ve bu detaylar okuyucu için resmen hayat kurtarıyor. İlkin cesetleri kuklaya çevirme fikri ve bu cesetlerin birbiriyle ilişkisi güzel düşünülmüş. İkincisi 6 kurbanın bir kısmının öldürülme biçimi, katil kılı kırk yarmış ve hepimizi şaşırtacak ölüm düzenekleri ayarlamayı başarmış. Üçüncüsü kitap akıcı, tempo kolay kolay düşmüyor ve araya okuyucu şaşırtacak sahneler sıkıştırılmış. Kitabin finali bana biraz garip hissettirdi çok bayılmadım biraz uçuk buldum aslında başka bir şey bekliyordum hoş beklediğim şey biraz tahmin edilebilirdi o yüzden öyle olsa da nazarımda yetersiz olurdu. Gerçi final bana bir karakterin akıbetini o kadar merak ettirdi ki ikinci kitabı da okuyacağım. Özetle net fikrim olmayan finaline ve bazı klasik ayrıntılara rağmen takdir edilesi kurgusu ile Kukla'yı sevdiğimi  söyleyebilirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder