29 Eylül 2019 Pazar

UZAK TEPELER-KAZUO ISHIGURO

Kitap Künyesi
Adı: Uzak Tepeler
Orijinal Adı: A Pale View of Hills
Yazarı: Kazuo Ishiguro
Çevirmen: Pınar Besen
Yayınevi: Yapı Kredi  Yayınları
Sayfa: 161

İngiltere'de tek başına yaşayan Etsuko'u küçük kızı Niki ziyaret eder. Ablası Keiko'nun cenazesine bile gelmeyen Niki için bu ziyaret oldukça zorlu geçer, Etsuko'nun da dediği gibi Keiko'nun intiharı ana kızın arasında havada asılı duran bir konu. 


Etsuko bir kızının intiharı ve diğer kızının ziyareti ile kendini taze bir gelin ve müstakbel bir anneyken Nagazaki'de yaşadıklarının anısına bırakır. O zamanlar Japonya'da savaş sonrası bir kalkınma süreci yaşanırken Etsuko bir anne-kızla tanışır. Sorumsuz bir anne olan Saçiko ve onun kaybolmakta ustalaşmış kızı Mariko, ikili bir süreliğine Etsuko'nun hayatında fazlasıyla yer kaplar. O dönemde otoriter kocası Jiro ve onları ziyarete gelen kayınpederi Ogata ile yaşayan Etsuko gününün bir kısmını bu anne kıza ayırmakta hiç sakınca görmez. Bazen Mariko'a bekçilik yapar bazense Saçiko'nun Amerika'ya gideceğini anlattığı hayallerini dinler.  Günler İngiltere'de yavaşça geçerken Etsuko'nun anılarında hızlıca akar. Bizlere de Etsuko'nun hayatını okumak kalır.

Kazuo Ishiguro Nobel Ödülü aldığından beri okuma istediğim bir yazar. Uzak Tepeler ise yazarın okuduğum ilk kitabı olduğu gibi yazarın da ilk romanı. Kitap oldukça güzel, yazarın kalemini sevdim, süslü cümlelerden uzak ve çok akıcı. Özellikle Japonya dönemini, o atmosferi başarıyla yansıtmış. Saçiko'nun ihmalkarlığını, Ogata'nın karın ağrısını, Jiro'nun babasını savsaklayışını güzelce işlemiş. Bazen tek bir cümleyle çok şey anlatmayı başarabilmiş. Mesela Etsuko Ogata'a biraz daha burada kal diyor bu sırada Jiro'nun yemek yemeyi bıraktığını babası hayır diye cevap verdiğinde yemek yemeye devam ettiğini okuyoruz, bu sahnede Jiro'nun düşüncelerini duysak bundan daha başarılı olmazdı bence. Kitabın sevmediğim iki yanı vardı ilki bazı yerlerde tekrarlar aşırı fazlaydı diğer ise merak ettiğim kimi yerlerin belirsiz olması.
Son söz Uzak Tepeler yazarla tanışmak için ideal bir ilk kitap.

6 yorum:

  1. Uzak doğu edebiyatını pek bilmiyorum.Başlamak için Nobel ödüllü bir yazar iyi olur her halde :)

    YanıtlaSil
  2. Yazarın halihazırda Günden Kalanlar romanını okudum. Diğerlerini de hedefledim. Yaklaşmakta olan fuardan almalıyım. Benim için güzel bir hatırlatma oldu bu yazı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yazarı okumaya devam edeceğim ama ne zaman okurum ikinci kitabını bilinmez :) Size keyifli okumalar şimdiden :)

      Sil
  3. Bir türlü başlayamadım bu yazara...

    YanıtlaSil