9 Eylül 2014 Salı

TRUE GRIT-İZ PEŞİNDE (2010)

Mattie Ross(Hailee Steinfeld) Yell Bölgesinden Tom Chaney(Josh Brolin)tarafın öldürülen babasının cenazesini almaya Fort Smith'e gelen 14 yaşında bir kızdır.
 Babası Frank'ın katili Tom'un yakalanmaması onun içine oturmaktadır.Kasabanın şerifi Tom'un yakalanmasının oldukça zaman alacağını söylemesiyle Mattie bir federal şerif (ödül avcısı) kiralamaya karar verir. Bunun için acımasızlığı ve alkolikliği ile ün yapan Rooster Cogburn(Jeff Bridges)'unda karar kılar.

Onu ekstra ücret karşılığında ikna etmeye çalışırken olaya Teksas'tan gelen  La Boeuf (Matt Damon) dahil oluyor. La Boeuf'da Tom Chaney'in peşinde,onu yakalayıp Teksas'a götürmeyi planlamaktadır ama bu durum Mattie'nin hiç hoşuna gitmez.
Ayrıca Mattie halen Rooster'i Tom'un arkasından gitmeye ikna edememiştir. Üstelik Mattie'nin başka bir şartı da vardır,Tom'un peşinden kendisi de gidecektir.
Rooster -Mattie ve La Boeuf üçlüsünün Tom'un peşine düşüşü hikayesini izlemek kalıyor bizlere de.

Gelelim yorumuma öncelikle daha önce belirtmiş olmama karşın tekrar belirteyim western türüyle pek aram yoktur.Çok nadir izlerim,doğal olarak bu türe yönelik dört dörtlük bir eleştiri olmayacak. 
 Genel olarak etraftaki yorumlardan kısa bir derleme vererek başlayayım.
Filmin yönetmenleri çok meşhur Coen kardeşlermiş. Ünleri oldukça iyi.( İhtiyarlara Yer Yok, Büyük Lebowski vs.) Bir kesim bu filmi kardeşlerin en kötü filmi olarak nitelendirirken bir kesim oldukça iyi olduğunu dile getirmiş.Sadece Büyük Lebowski'i izlediğim için yorum yapamayacağım.True Grit 1969 yayınlanan filmin yeniden uyarlamasıymış. Ayrıca  filmi tam 10 dalda Oscar'a aday olmuş lakin eli boş dönmüş. 

Filmi genel olarak beğendim kendi kulvarımda ortalamanın üstü diyebileceğim bir yapıt. IMDb 7.7 ile puanlandırarak bu görüşe referans oluşturmuş.Oyuncularla başlarsak Jeff Bridges,Matt Damon oldukça iyi bir performans sergilemişler. Ama Hailee Steinfeld şahane bir performans sergilemiş. O zamanlar 13-14 yaşlarında olan oyuncu,oyunculuğun yaşa bakmadığını ispatlamış adeta döktürmüş. Oyuncuların ortama uyumları süper,hatta sizi bile o atmosfere çekecek kadar iyi. 
Senaryo fena değil , tamam şahane bir olay örgüsü var diyemem(iyi bir olay örgüsü var derim) ama gayet sürükleyici izleyiciyi sıkmayacak bir senaryo.
Son olarak es geçemeyeceğim mevzu  Mattie karakterine bayıldığım gerçeği.Eğer filmi izlerseniz ya da izlemişseniz sizinde seveceğinize/sevdiğinize inandığım karakter olur kendisi.O yaşta o cesaret,o zeka, o ikna kabiliyeti...
Özetle izleyenlerin çoğunun beğeneceğine inandığım güzel bir film.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder