29 Mart 2015 Pazar

JESSIE LAMB'IN VASİYETİ-JANE ROGERS

Kitap Künyesi
Adı: Jessie Lamb'ın Vasiyeti
Orijinal Adı: The Testament of Jessie Lamb 
Yazarı:Jane Rogers
Çevirmen:Sertaç Kahyaoğlu
Yayınevi: Nemesis Kitap
Sayfa:303

Kitabımız on altı yaşındaki Jessie Lamb'ın tanıdığı biri tarafından kaçırılması,bunun üzerine kızımızın vasiyetini hazırlamaya başlamasıyla açılışı yapıyor. Tamamıyla Jessie'in gözünden okuyacağımız kitabın bir sonraki bölümü Jessie'in her şeyin başladığı ana dönmesiyle devam ediyor.


Dünyanın kapısına büyük bir felaket dayanmış, şöyle ki insan ırkı yok olmayacak ama insan ırkının geleceği yok olacak, anlayacağınız Jessie'in dünyası ne yazık ki hamile kadınların teker teker ölmeye başlamasıyla darma dumam oluyor. Bir virüs hamile kadınları etkiliyor ve kadınlar akıllarını yitirip,delirerek ölüyor bu sendromun adı kısaca AÖS anlamı Anne ölüm Sendromu. Bu virüsün aktifleşmesinin tek yolu hamile kalmak,insanlar tedbir amaçlı kadınların deri altlarını hamilelik önleyici bir çubuk yerleştirmeye başlıyor. AÖS başlamadan önce hamile kalanlar ise ne yazık ki karnındaki bebekleriyle ölmeye devam ediyor. Bilimciler harıl harıl anlık,uzun vadeli çözümler bulmaya çalışıyorlar. (Jessie ise bütün gelişmelerden anında haberdar oluyor çünkü onun babası da bir bilim adamı.)
İnsanlar yavaş yavaş düzeni bozmaya başlıyor. Sonuçta bir gelecek yok çeteler türüyor,intiharlar başlıyor. Buna rağmen hala dünya için çabalayan gruplar var kimi hayvan hakları mücadele veriyor kimi geri dönüşüm yapıp dünya için minik adımlar atmaya çalışıyor. Jessie ise abayı yaktığı arkadaşı Baz vasıtasıyla BİG adlı bir gruba katılıyor.Bu grupta gelecek için neler yapılabileceğine dair tartışmaları dinliyor. Babasından AÖS için yapılanlara ilişkin en güncel haberleri alıyor. AÖS için bir tedavi hala bulunamamış ama geleceği kurtarmak için küçük umutlar  doğuran gelişmeler Jessie'de umut veriyor. Kızımız insanların geleceğin devam edeceğini anlayınca kaostan adım adım kurtulacaklarını umuyor.
Bize Jessie'in AÖS başlangıcı ve kaçırılması arasındaki hikayesini okumak kalıyor.

Gelelim yorumuma hayatımda sanırsam bu kitap kadar hiçbir kitap hakkında düşünmedim. Okurken aklım hep yapılan şeylerin doğruluğunu yanlışlığını sorguladı.Gelecek hakkında düşündüm,geleceği kurtarmak adına feda edebileceklerimi düşündüm. Düşündüm de düşündüm.Hani deriz ya dünya ne siyah ne beyaz.Bu dünyada yaşananları,AÖS çarelerini düşününce içimden dedim ki bu da o gri dünyalardan,sınırlar bulanıklaşmış...
Kitabın zihinsel olarak bana yaşattıklarının yanı sıra gözünüzün önünde o mekanı hatta o duyguyu getiren gerçeklikte,çarpıcı betimlemeleri vardı ki yazarın benden tam puan aldığı yerlerdendi.
Anlayacağınız yazara bayıldım,yazarın diğer kitaplarını da  çevrildikçe okuyacağım.
Özetle geleceği olmayan bir dünya,bulanık sınırları olan çözümler,insanların  yıkıma doğru adım adım ilerleyişi ve bütün bunları uzaktan izleyen on altı yaşındaki kızımız Jessie...
Tavsiyelerimi taşır...

17 yorum:

  1. Tamamdır listeye ekledim….

    YanıtlaSil
  2. Öneri için teşekkürler... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Jane Rogers in hiç bir kitabını okumadım. Güzel tavsiye dikkate alınacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben çok beğendim umarım okursanız seversiniz :)

      Sil
  4. güzel ve ilginç bir kitaba benziyor
    iyi akşamlar

    YanıtlaSil
  5. Önerin için teşekkürler ♥

    YanıtlaSil
  6. Kitap çok sürükleyici ve sorgulatıcı duruyor, hemen listeme ekledim. Tanıttığın için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim ben severek okumuştum umarım sizler de seversiniz :)

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Bu kitabı yıllar önce sayenizde listeme almıştım ve bugün sıra geldi; birkaç saat içerisinde, hani derler ya bir solukta işte öyle okudum. Tekrar teşekkür ederim. Benim de pek çok kez kendimi sorguladığım güzel bir distopya olmuş.

      Sil
    4. Yıllar sonra yazımı hatırlamanız ve üşenmeyip yorum yapmanız beni çok mutlu etti, kaleminize sağlık :)

      Sil