30 Mayıs 2016 Pazartesi

ŞEYTAN'IN STAJYERİ - DONNA HOSIE

Kitabın Künyesi
Kitabı Adı: Şeytan'ın Stajyeri
Orijinal Adı: Devil's İntern
Yazarı: Donna Hosie
Çevirmeni: Aslı Karadeniz
Yayınevi: Novella Dinamik
Sayfa: 333

Mitchell Johnson 17 yaşında bir otobüsün kendisine çarpmasıyla hayata gözlerini yummuştur. Mitchell için yaşamı sona ermiş gözükse de o ölümden sonra Cehennem'e gönderilmiş ve orada yeni bir yaşama başlamıştır. 4 yıldır Cehennem'de geçen günleri yerine yaşasaydı nasıl olacağını düşünmektedir. Bunun yanında Şeytan'ın ofisinde muhasebe bölümde üstü Septimus'un yanında canı çıkıncaya kadar çalışmaktadır. Dolaylı yoldan Şeytan'ın stajyeridir.


Cehennem patlayan nüfusu  ve cayır cayır yakan sıcaklığı ile Mitchell için çekilmezdir. Lakin onunda hayatını çekilir kılan detaylar da  vardır. Mitchell için cehennem hayatına renk getiren şeyse dört kişilik arkadaş grubudur. Medusa, Viking Prensi Alfarin, köylü kızı dedikleri Elinor ve Mitchell'den oluşan bu grubun samimiyette eşik atladığını söyleyebiliriz.

Günlerden bir gün Şeytan ve Septimus'un muhabbetini ucundan kıyısından duyan Mitchell Dönüştürücü denen bir şeyden bahsedildiğini anlar ve bu şeyin ne olduğunu Medusa'a sorar. Medusa onun zamanda yolculuk yapmaya yaradığını ama sadece efsane olduğunu söyler. Bu konuda sohbetler Medusa'ın Dönüştürücü olsa ölümümü durdururdum fikrini vermesiyle Mitchell'in kaderini değiştirir ve Mitchell Dönüştürücü'yü ele geçirip ölümünü durdurmaya karar verir.

Öncelikle bu işe üç arkadaşını bulaştırmaya karar verse de sonra bu fikrinden cayar ve sadece Alfarin ile bu yolculuğa çıkmaya karar verir lakin Alfarin bu durumu kızlarla paylaşır ve dört kişi Cehennemden Yarı Yol Evi'ne oradan da ölümlerini durdurmaya giderler.

Dört genç, dört farklı zaman,dört farklı mekan ve dört ölüm...
Bakalım kendilerine Şeytan Takımı adını veren bu ekip ölümlerini durdurup hayatlarına devam edebilecek mi?

Son zamanlarda pek çok yerde aşırı beğenildiğini dair okuduğum yorumların yanı sıra kitabın zaman yolculuğu konusu işlemesi ve içinde paradoksların bulunduğun belirtilmesi beni kitabı almaya itti. Üstüne bir de bazı sitelerde 9.90 Tl olduğunu görünce hemencecik sepete ekledim.
Öncelikle kitabın sevdiğim yerlerinden başlayayım, kesinlikle zaman yolculuğu ve paradoks meselesini başarılı şekilde işlemeyi başarmış zaten kitabın en çok artı toplayan yönü burası. Not düşeyim Mitchell'in ölümü gerçekten süper kurgulanmıştı.  Ayrıca kitapta yer yer  eğlenceli kısımları olduğunu ve kitabın bazı zamanlar hariç fazlasıyla akıcı olduğunu belirteyim. Ama bunlar dışında çokta fark yaratan yerleri yoktu.

Gelelim neleri sevmediğime... İlk olarak genelde daha küçük yaş gruplarını dahi okurken bir sıkıntı yaşamam ama bu kitapta yaş grubu nedeniyle kendini hissettiren bir sıkıntım oldu. Keşke yaş aralığı 20-22 civarı olsaydı.
Cehennem'in tasviri konusunda yazarın South Park'tan ilham aldığını düşündüm. Özellikle Şeytan'ın tavırları ve şaşaalı partiler bana kesinlikle South Park'ı anımsattı. Bir de insanlar neden Cehennem'e gider konusu hiç irdelenmemiş (büyük günahları olanlar hariç)  hatta Septimus bile bunu vurguladı. Bu noktada Cennet ve Cehennem söz konusu ise keşke bazı sınırlar daha net çizilseydi diye düşünmedim değil, galiba yazar serinin diğer kitaplarına yayacak bu konuyu.
En çok gözüme batan kısım ise hem Cehennem'in yöneticisi hem de Cehennem'e gelen herkese Şeytan denmesi. Yazar bu ikisi ismen ayırabilseydi daha iyi olurdu sanki.
Kapak konusunda da söylemezsem olmaz diyeceğim bir şey var ki orijinal kapak kesinlikle daha güzel.
En can sıkıcı kısım ise yazım yanlışları normalde belirtmeyecektim, yanlışlar gözüme batsa da çok fazla değildi ama kitabın editör, yazar vb. bilgilerinin yer aldığı sayfada kitabın hem özgün adının hem de uyarlanan adının yanlış yazıldığını görünce bu notu düşme ihtiyacı hissettim umarım sonraki baskılarda daha özenli olunur.

Son söz zaman yolculuğu konusu çok sevdiğimden okurken kitabı severek okudum ama bazı yerlerin daha farklı olsaydı daha güzel olacağına inanıyorum. O yüzden okuyup okumamak sizin zevkinize kalmış. 

14 yorum:

  1. İlgi çekici. Farklı bir konusu ver insanı farklı bir bakış açısına yönlendiriyor.. Heyecan verici..
    Teşekkürler bilgilendirme için..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Değişik bir kitaba benziyor.
    Keşke bu kadar çok okuyacak kitabım olmasaydı, hemen almak isterdim.
    Yazıyı okuduktan sonra merak ettim açıkçası. İlgimi çeken konular. Şimdilik alışveriş listesine eklemekle yetineceğim.
    Güzel bir inceleme olmuş, teşekkür ederim.
    Bu arada orjinal kapağına baktım, benim de daha hoşuma gitti. Belirtmek istedim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genelde hepimiz listemize alıyoruz zaten umarım okumaya sıra gelir :)

      Sil
  3. Konusu bana çok cazip geldi. Şeytanın stajyeri olmak, çok ilginç .Okumak isterim yazın.Ellerinize sağlık, siz de güzel anlatmışsınız.

    YanıtlaSil
  4. ama ama ben böyle zaman yolculuklu kitapları okurken az sıkılıyorum gibi :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman pek tarzınız olmadığını söyleyebilirim :(

      Sil
  5. Konusu ilginçmiş gerçekten.Denk gelirsem okumak isterim...

    YanıtlaSil
  6. Şu ana kadar okuduğum en güzel kitaptı...Sizi kendisine okadar bağlıyor ki 1 günde bile bitirebilirsiniz.Bittiğinde çok üzüldüm ve hemen 2. kitabını aldım onu da 2 gün içerisinde okuyup bitirdim...Şimdi dört gözle 3. kitabını bekliyorum :))

    YanıtlaSil
  7. Çok beğendim gerçekten güzel bir kitap bu kitaptan öğrendiğim geçmişe ne kadar dönsen bile asla kaderi değiştiremezsin. ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de genel olarak sevdiğim bir kitaptı :)

      Sil