26 Haziran 2021 Cumartesi

PLANES, TRAINS & AUTOMOBILES-UÇAKLAR, TRENLER VE ARABALAR (1987)

Neal Page (Steve Martin) kozmetik şirketinde çalışan bir pazarlamacıdır.

O günkü toplantısına katlanmak Neal için bir hayli zor olmuştur çünkü Noel'i ailesi ile kutlamak için Chicago uçağa yetişmek zorundadır.
 Toplantı sona erer ermez kendini sokağa atan Neal taksi bulma hengamesinde uçağı kaçıracağını fark eder ama bir hayli zor olsa da uçağın kalkış saatine yetişir.

Lakin bu seferde uçak ertelenir. Ardından en başta bulduğu taksiyi çalan, ileride duş perdesi halkası satıcısı olduğunu öğreneceğimiz Del Griffith (John Candy) ile yan yana yolculuk etmek zorunda kalır. Bu yolculuk onu fazlasıyla rahatsız etse de bu olay bir sürü talihsizlik zincirinin ilk halkasıdır.
Chicago uçağı hava koşulları nedeniyle Wichita'a inmek zorunda kalınca otel bulamayan ve havaalanında sabahlamak istemeyen Neal kendisine otel bulmayı teklif eden Del'in peşine takılır.
Bu otele muhabbeti ikilinin Chicago'a yapacağı yolculuğun ilk durağıdır.
İkili uçaktan umutlarını kesince farklı yollarla Chicago'a gitmeye çalışır bize yaşanan şansızlıkları izlemek kalır. 

Bazı filmler vardır ne kadar güzel olursa olsun sizinle yıldızı barışmaz, bir sebepten itici gelir... 
Planes, Trains &Automobiles ne yazık ki benim için o filmlerden. Sebebi ise film boyunca yaşanan şansızlıklara, Del'in düşüncesizliklerine (ki Neal'de çok mükemmel bir insan değil belirteyim), buz gibi havalarda soğukta kalmalara, neredeyse ölümden dönmelere, kızının Noel programına yetişememelere sanki ben katlandım. Bütün bu talihsizlikler sanki benim başıma gelmiş gibi ben gerildim.  Daha ilk dakikalarda daralmaya başlayan ben fazla empati kurduğumdan mıdır nedir film boyunca keyiflenmek yerine sadece sinirlendim.
Bu kadar serzenişten sonra filme benim gibi bakmazsanız eğlenebileceğinizi, gülümseyebileceğinizi söyleyebilirim. Özellikle 30 yıl kadar önce çekildiği düşünülürse gayet başarılı sahnelere imza atmışlar. Oyunculuklar zaten mükemmel, talihsizlikler dopdolu. 
Son söz IMDb'den 7.6 puan alan zamanına göre oldukça kaliteli bir film olan Planes, Trains &Automobiles karakterlerle aşırı empati kurmadığınız zaman severek izleyeceğiniz yol filmlerinden biri olabilir. 


4 yorum:

  1. İlk kez duydum sanırım biraz komedi türünde😄

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 87 yapımı olduğundan gözden kaçması normal, türüne absürt komedi diyelim :)

      Sil
  2. Bu kadar talihsizliğe benim de içim şişer.

    YanıtlaSil