1 Temmuz 2014 Salı

KARANLIK YOLCULUK-DONNIE DARKO (2001)

1998 yılı Ekim ayı bir lise öğrencisi olan Donnie Darko(Jake Gyllenhaal) uyurgezerliği sayesinde gece tam odasına düşen uçak parçasının altında ezilmekten kurtuluyor.
 Nereden geldiği bile çözülemeyen bu uçak parçasından kurtulan Donnie bunun hayali tavşan arkadaşı Frank sayesinde olduğunu biliyor.
(Anlayacağınız Donnie Darko'nun çok ciddi psikolojik sorunları var ve bunun için psikolog kapısı aşındırmakta.)Üstelik bu tavşan ona kıyametin 28 gün 6 saat 42 dakika 12 saniye sonra kopacağına dair bir kehanette bulunuyor ki bu kehanet Donnie'nin aklını karıştırmak için yeter ve artar bile.

Hayatındaki her türlü yıkıma ve karışıklığa rağmen hayatına olduğunu gibi devam etmeye çalışan Donnie Darko okula yeni gelen Gretchen Ross (Jena Malone ) ile tanışınca sanırım okulun tek faydasını görmüş oluyor.   Donnie'nin gördüğü halüsinasyonlar başına bela olmaya başlıyor ve olaylara çözüm getirebilmek için tavşanın yönlendirmesiyle Donnie zamanda yolculuk teorilerini araştırmaya başlıyor.
Donnie'nin ailesini tanıyalım biraz.
Baba Eddie Darko (Holmes Osborne),anne Rose Darko(Mary McDonnell).
Küçük kardeş Samantha Darko (Daveigh Chase),abla Elizabeth Darko(Maggie Gyllenhaal )

Görünce sevinçten öldüğüm iki oyuncu.
Lisenin 2 öğretmeni.
ER dizisinde en uzun süre oynayan oyuncu unvanı elinde bulunduran Kenneth Monnitoff  rolüyle Noah Wyle  ve Graham Greene'nin hikayesiyle filme eşlik eden Drew Barrymore(Karen Pomeroy).


Richard Kelly'in yazdığı ve yönettiği bu muhteşem film IMDb tarafından 8.2 puanla taçlandırılmış. 
Yorumuma geçersek sonu ile şaşırtan filmler kategorilerinde başı çeken filmlerden biriydi Donnie Darko. Bu tarz filmlere düşkünlüğüm nedeniyle listeyi inceleyip zaman zaman seçtiğim bir tanesini izliyorum.(Malum kaliteli ve sonu ile darma duman eden film sayısı belli sık sık ,izlenmeye gelecek kadar değil. )
Şimdi şöyle bir durum var ki bu film sonu sürprizler kategorisinin yanında bir de sonun anlamak için ekstra çaba harcamanız,araştırma yapıp,analiz okumanız gerektiren filmlerin içinde başı çekmesi lazım. Yani film bitiyor bizdeki tepki aynen "hııı ne oldu?" ekran karşısında durup biraz açıklama çabasında bulunmaya çalışıyorum sonra ne kadar uğraşsam pek çok şeyin yerli yerine oturmayacağını anlıyorum ve başlıyorum analizleri aramaya. Bu konuda o kadar şey yazılmış çizilmiş ki kimisi filmi açıklamış kimisi filmdeki ince detayları,anlamlı sayısal değerleri vermiş hatta filmde geçen malum kitaba ulaşabileceğiniz linklerde mevcut.  Tabi bu kitabı okuyup filme açıklama getirenlerin açıklamasını anlamak bile çaba gerektiriyor. (Şimdi bu kadar yazdıktan sonra "valla ben ilk seferde anladım sorun sende" diyen bir okuyucu olmaz umarım. Yoksa kendimi bayağı salak hissedeceğim.) Özetle her şeye rağmen bu filmi izleyip analizleri okusam bile bir yanımın tamamlanmadığına inanıyorum ki bu yüzden çok çok nadir yaptığım bir şeyi yapıp filmi bir müddet sonra tekrar izleyeceğim.
Onun dışında kaliteli,sürpriz sonlu anlamak için çırpınacağınız bir film aramasanız bile mutlaka izlemenizi tavsiye ederim.
Bu arada belirtmeden geçmeyeceğim nokta filmde anne,baba ve oğlun kitap okuma sevdası.
Aile boyu kitap keyfi....


Son nokta seni de anlamıyorum ama bir Donnie Darko değilsin...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder