19 Temmuz 2014 Cumartesi

KIRMIZI PAZARTESİ-GABRIEL GARCIA MARQUEZ

Kitap Künyesi
Adı:Kırmızı Pazartesi
Yazarı:Gabriel Garcia Marquez
Yayın evi:Can Yayınları
Sayfa:107
Bu kitabı okuyalı bir yılı geçti. O zaman final dönemiydi ve analizi yazmış sadece bir alıntıyı eklememiştim. O gün bugündür o bir alıntıyı ekleyip,yazıyı yayınlama derdindeyim. Ve ne yazık ki o dönemden bu döneme büyük üstat Gabriel Garcia Marquez'i kaybettik. Bu konuda fazla söze gerek olmadığını düşünüyorum.O bizim için okuduğumuz her kelimesinde yaşayacak bir yazar...

İşleneceğini herkesin bildiği bir cinayetin öyküsü...
Santiago Nasar adlı karakterimizin bir pazartesi günü nasıl öldürüldüğünün anlatıldığı bir roman.Anlatıcı Santiago'nun en yakın arkadaşlarından biri 27 yıl önce işlenen cinayeti olaya karışan herkesle konuşarak bize aktarıyor.İşin ilginci gerçekten de cinayetin işleneceğini bilmeyen yok gibi.Kimisi dedikodu deyip geçmiş,kimisi haber veririm deyip haber vermeyi unutan insanlardan oluşan koca bir topluluk.
Halk olayı Santiago hariç herkese aktarıyor,olan Santiago'ya oluyor.
Kitap kısa olduğu için çok spoi vermek istemiyorum ;kim niye öldürmüş ? okurken öğrenirsiniz artık.
Bu kitabı çok beğendiğim bir gerçek Marquez o kısacık kitapta toplumun bazen ne kadar kayıtsız kalabileceğini hatta birinin ölümüne nasıl göz göre göre seyirci kalabileceğini anlatmış.O yüzden tavsiyelerimi taşır.

Alıntılara geçersek...

"Savaşçı balıkçılla düşüp kalmaya cesaret eden şahini tehlike bekler."

"20 yıllık mutlu yaşamını yalnızca canını alarak sona erdirmekle kalmamış aynı zamanda bedenini paramparça ederek ortalığa dağıtıp yok etmişti."

"Kız onun adını ancak söyleyebilecek kadar bir süre duraksamıştı.Karanlıkların içinde aramıştı o adı,bu dünyada ve öteki dünyada birbirine karışmış onca ad arasından ilk başta bulup çıkarmıştı onu;tıpkı ölüm fermanı ezelden beri yazılı olan iradesiz bir kelebekmiş gibi,isabetli bir atışla onu duvara mıhlayıvermiş "Santiago Nasar," demişti.

2 yorum:

  1. bende yeni başladım harika gidiyor roman bence övülmeyi hak ediyor

    YanıtlaSil