4 Kasım 2012 Pazar

İNCİ KÜPELİ KIZ -TRACY CHEVALIER

   İNCİ KÜPELİ KIZ-GIRL WITH A PEARL EARRING
 Genelde gizem kitaplarını okusamda, özellikle bir arkadaşımın aşırı övmesi sonucunda bu kitabı aldım. Açıkcası bence kitap güzel olsa bile gizem-macera türlerini çok sevdiğim için ve sürekli o türleri okduğum için bu olumlu eleştrim ne kadar doğru bilinmez.Önce künyeyi yazalım.
     ADI:İNCİ KÜPELİ KIZ
     YAZARI:TRACY CHEVALIER
      YAYINEVİ:BİLGE KÜLTÜR SANAT
       SAYFA:238

Konusu Hollanda'nın Mona Lisa'sı olarak nitelendirilen İnci Küpeli Kız tablosuna,yazarın tablonun nasıl yapıldığına kendince bir açıklama getirmesi.Bu açıklama ise;Ressam Vermeer'in resim stüdyosunu eşyaların yerine hassasiyet gösterek temizlemesi için evlerine  Griet adlı bir hizmetçi alınması ile gelişen olaylar silsilesi. Ressamın eşi Catharina ile geçinemeyen Griet'in ressamın 5 çocuğundan Cornelia ile de geçinememesi işleri zorlaştırıyordu.Bu husumet özellikle ev halkının çoğunun stüdyoya girmesi yasakken Griet'in böyle rahat olmasına da dayanıyor. Griet kısa zamanda ressama hayranlık duymaya başlar.Ressama resimlerinde fikirler vermeye,ona yardım etmeye başlar.Her pazar ailesine gidip,kasabın oğlu Pieter ile ilişki kursada aklında hep ressam vardır.Ve gelişen olaylar onu da ressamın modellerinden biri haline getirecektir.

Kitabın betimlemeleri gerçekten şahane betimleme sevmeyenleri bile zorlamayacak bir anlatım mevcut.Özellikle bazı detaylar derin düşünülüp, şahane şekilde yerine oturtulmuş.(Misal Griet ressamın eşyalarını yerine bu kadar hassasiyet göstererek temizleme becerisini yakın zaman da kör olan babası için eşyaların yerine dikkat etmesi sayesinde edinmiş.)
Özellikle hoşuma giden bir nokta ise kitabın son 10 sayfasında ressamın çizdiği ve kitapta da anlatılan resimlere yer verilmesi.Kitabı okurken bu şekilde somutlaştırılabilmesi kitap için çok büyük bir artı.
Kitabın gerçekten yaratıcı ve güzel olmasını özellikle tür değişikliği isteyenler için ideal bir kitap olmasını sağlıyor.







2 yorum: