27 Kasım 2013 Çarşamba

ALAYCI KUŞ-SUZANNE COLLINS

Kitap Künyesi
Adı:Alaycı Kuş
Yazarı:Suzanne Collins 
Yayınevi:Pegasus Yayınları
Sayfa:414

Serinin ilk kitabı Açlık Oyunları incelemem için tık tık.
Serinin ikinci kitabı Ateşi Yakalamak incelemem için tık tık.

İncelemem ilk iki kitaba dair spoiler içerir.

Açlık Oyunlar serisi bu kitapla son buluyor.
Adım  Katniss Everdeen. Neden ölü değilim.Ölü olmalıydım.Ölü olmam herkes için en iyisi olurdu.


İlk iki kitabın kısacık özeti.
Katniss Everdeen 74. Açlık Oyunlarında sergilediği performansla hem kendini hem de mıntıka arkadaşı Peeta'yı kurtarmıştı. Üstelik sadece bir galip olması gerekirken...
Sergilediği aşık rolünün yanında gösterdiği davranış diğer mıntıkalarca Capitol'e meydan okuma olarak algılanmış ve isyanların başlaması için yeterli işlevi görmüştü.
Başkan Snow Katniss'i uyarmış ama bu uyarı pek çok olayı önleyememişti.Katniss'i sadece aşık bir kız olduğuna herkesi inandırmak için  Peeta ile evlenmek bile kurtarmayacaktı.
Çeyrek Yıl Oyunlarında(25. yıllar özel şekillerde oynanan oyunlar) kural gelmiş geçmiş tüm galiplerden seçilen 24 kişiyi arenaya tekrar girdirmekti.
Mıntıkasının tek bayan galini Katniss yine oyundaydı ve yine Peeta'ylaydı.Bu sefer akıl hocaları Haymitch Abernathy ile Peeta'yı kurtarmak üzere anlaşmışlardır. Ama herkesin planı bambaşka. 
Katniss Alaycı Kuş kimliğiyle isyanın yüzü olması için arenadan kaçırılır.Ne yazık ki Peeta Capitol tarafından kaçırılır.Katniss başta Haymitch Abernathy olmak üzere etrafındaki pek çok kişinin onu korumak  adına yalan söylediğini anlar. Ve en büyük acı gerçeği öğrenir Capitol 12. mıntıkayı yok etmiştir. Her ne kadar annesi ,Prim ve Gale bu bombardımandan sağ kurtulmuş olsa da ..
Katniss  13. mıntıkada ailesiyle yer altında yaşamaya başlamıştır.13. mıntıkanın başkanı  Alma Coin,oyun kurucu Plutarch Heavensbee başta olmak üzere herkes Katniss'in Alaycı Kuş olmasını ve isyancıları peşinden sürüklemesini istemektedir. O ise Peeta'nın Capitol'de öldüğünü düşünmekten bir hal olmuştur. Ve onun uğruna ölenleri...
 12. mıntıkanın başına gelenlerin sorumlusu olduğunu bilmek altından kalkamayacağı bir yük haline gelmiştir. Hatta ormanlar kaçmayı bile düşünmektedir sık sık. Ama bir gün Peeta'ı ekran karşısında görünce onun için bir dönüm noktası olur.Ateşkes çağrısında buluna Peeta oldukça sağlıklı görünmektedir. Onun konuşmasından kendine pay çıkaran Katniss Alaycı Kuş olmaya karar verir. Peeta'a isyancıların kazanması halinde dokunulmazlık verilmesi koşuluyla.Bunun yanındaki ufak istekleri de kabul olur ve Katniss Alaycı Kuş rolünü üstlenir.Ama kamera karşısında rahat olmadığı fark edilince isyan merkezlerine gönderilip doğal haliyle çekim yapılması kararı alır. Ve bunun ardından Peeta'nın berbat görüntüsüne şahit olduğu bir yayınla karşı karşıya kalır.Finnick Odair ona acı gerçeği söyler. Snow'un ona karşı kullanabileceği tek kişi Peeta'dır ve Peeta'yı incitmek için her şeyi yapacaktır. Katniss tamamıyla dağıtmıştır. 
Düşük oranlı spoiler...
Ve 13. mıntıka Alaycı Kuş'u tekrar kazanmak için Peeta'yı ve arenadan kaçırılan diğer galipleri ve Finnick'in sevdiği galip Annie'i kurtarmak  gerektiğini anlarlar. Gale'nin de gönüllü olduğu bir ekiple (ki Gale 13. mıntıkanın çok iyi askerlerinden bir olmuştur) Capitol'e giderler. Kaçırılma gerçekleşir. Ama Peeta eskisi gibi değildir. Artık o Katniss'i öldürmeye programlanmış bir mutta olmuştur.
Katniss için yapılacak tek şey kalmıştır. Capitol'e gidip Snow'u ne pahasına olursa olsun öldürmek...

Katniss bu kitapta Açlık Oyunlar'ın ve Capitol'un zulmünün etkilerini kendisini üzerinde gördüğü kadar başkalarınında üzerinde görüyor. Galiplerin oyunları kazandıktan sonra bile Capitol'un zulmünden kurtulamadığını anlıyor. Ama isyancılarla olurken bile siyasi olayların amaçları bazen saptırdığını anlıyor.
Çok fazla ikilim yaşıyor bolca kararsız kalıyor.Ama Snow'un ölümü fikri onu perçinliyor.

 Yer yer Katniss'e kızmaya çalışsam da hak verdiğim yerler ya da yaptığını desteklediğim davranışlar oldukça fazlaydı. Gale bu kitapta intikam hırsının abartısı yüzünden gözümde yerle bir oldu. Peeta ise her daim kalbimde.Ben serinin son kitabı olduğu için bu kitabı bayağı buruk bir modda okudum.Özellikle sonlara doğru üzüntü,şok,üzüntü,şok şeklinde takıldım.Suzanne Collins bu kitapta da kalemini ve hayal gücünü konuşturmuş.Açıkçası favorim Ateşi Yakalamak olsa da bu kitabı da sevdiğim aşikar.Ama sonu içimde bir burukluk oluşturmadı da değil sanırım en büyük nedeni adı üstünde son olmasıydı.Ve birazcık durgun ilerleyen yerleri olmadı değil.  Katniss'ni seçimi gönlümdeki seçimdi ama yazar bu kitapta bu seçime bayağı bir alt yapı hazırlamıştı orası kesin.
Genel manada seriyi çok beğendiğimi belirtiyor ve  seriye başlamayanlara tavsiyelerimi bildiriyorum.

"Sence ona ne yaparlar? diye sordum.
Prim bin yaşında birinden beklenecek ses tonuyla cevap yanıt verdi.
Seni kırmak için ne gerekiyorsa onu..."

"Bizler hafızası yetersiz ve kendi kendini yok etme konusunda son derece hünerli dönek yaratıklarız."

"Peeta'nın muhteşem olduğumu düşündüğü aylar geride kalmıştı.Sonunda gerçek beni görebiliyordu.Vahşi.Güvenilmez.Çıkarcı.Ölümcül.
Bunun için ondan nefret ediyordum."

"Başımı kaldırdığımda duyduklarının Gale'i bambaşka şekilde etkilediğini gördüm.Yüz ifadesi,yıkacak yeterince dağ,yok edecek yeterince şehir olmadığını anlatıyordu. Ve ölüm vaat ediyordu."

"Şey,bu durum yakında mesele olmaktan çıkacak.Bu savaşın sonunda üçümüzün birden hayatta kalmamızın mümkün olacağını sanmıyorum.Öyle bile olsa bence bu Katniss'in sorunu.Yani kimi seçeceği..." Gale esnedi."Biraz uyusak iyi olur."
"Evet." Yerleşirken Peeta'nın destekte kayan kelepçelerinin sesini duydum."Ne karar vereceğini çok merak ediyorum."
"Ah,ben biliyorum."Kürk katmanları arasından Gale'in son sözlerini güç bela duyabildim: Katniss onsuz hayatta kalamayacağını düşündüğü kişiyi seçecektir."



4 yorum:

  1. İlk iki kitabını çok severek okumuştum. Ama son kitap ilk iki kitaba göre biraz daha durağandı sanırım :)
    Yine de çok güzel bir hikaye ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben en çok Ateşi Yakalamak'ı sevmiştim. Bu kitap son olduğu için bir buruktum :(

      Sil
  2. Peeta'yı seçmiştir umarım.Peeta ve Katniss çok yakışıyorlar

    YanıtlaSil