30 Kasım 2013 Cumartesi

MEZARLARINIZA TÜKÜRECEĞİM-BORIS VIAN



Kitap Künyesi
Adı:Mezarlarınıza Tüküreceğim
Yazarı:Boris Vian
Yayınevi:İthaki Yayınları
Sayfa:128

Bu roman ilk kez 1946'da Vernon Sulivan takma adıyla yazıldı. Ve 1949'da "ahlaki değerlere hakaret" ettiği gerekçesiyle yasaklandı. 1940'lı yılların başında Amerika'da yaşanan ırkçılık, şiddet ve hoşgörüsüzlükle dalgasını geçen Mezarlarınıza Tüküreceğim, döneminin ve 20. yüzyılın en ünlü ve çarpıcı romanlarından biridir.



Lee Anderson hayatına yeni ve gizemli bir başlangıç yapar. Buckton'daki kitabevi yöneticiliğini kardeşi Tom'un tanıdığı Clem sayesinde alınan Lee gizemli geçmişindeki bahsettiği "çocuk" yüzünden hiçbir zaman rahat değildir.
Yeni yerinden önce 3 kişilik bir grupla takılmaya başlar. Dick,Jicky ve Judy ile başlayan bu gruba zengin Dexter katılır. İlk başta Lee'nn gruptaki yeri sallantı da gibi gözükse de özellikle gitar çalışı sayesinde gruptan kopmaz. 

Düşük oranlı spoiler.

Öte yandan siyahi olduğunu öğrendiğimiz kardeşi Tom ten rengi nedeniyle yaşadığı sorunların ardında soluğu New York'a taşınmakta alır.
Lee ise melez olduğu için hor görülen siyahilerden olmaz hatta Dexter'ın partisinde siyahiler üzerinden para kazanan Prixville'de yaşayan Asquith ailesinin iki kızı Lou ve Jean ile tanışır. 
Ve içinde biriken öfke intikam duygusuna dönüşerek beyazlardan alacağı intikama bu iki kızla başlamaya karar verir...

Spoiler biter.

Boris Vian'ın bu romanında kelimelerin fazlasıyla gerçekliği yansıttığına şahit oldum. Irkçılığın yaşattıklarını çarpıcı bir gerçeklikle,yüreğinizi acıtacak şekilde anlatmış.
Kısacası gizemli bir giriş yapan, ilerlerken yerini intikam hikayesine bırakan,dönemin ırkçılığını anlatan kelimelerin gerçekliği fazlasıyla yansıttığı bu romanı tavsiye ederim.

2 yorum:

  1. Ben de bu kitabını ve Yürek Söken isimli kitabını merak ediyorum. Daha hiç Boris Vian okumadım. Kitapları sevilen bir yazar sanırım .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yürek Söken listemde var okuyacağımı umuyorum 6 aya kadar :) Evet sevilen bir yazar :) Tavsiye ederim. Kısa ama öz yazıyor.Ve çok ayrı bir gerçekçilik hissettim bu kitabında.

      Sil