6 Haziran 2014 Cuma

ÇAVDAR TARLASINDA ÇOCUKLAR-J.D. SALINGER

Kitap Künyesi
Adı:Çavdr Tarlasında Çocuklar
Yazarı:J.D.Salinger
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
                                                          Sayfa:201

      Holden Coulfield 16 yaşında bir liseöğrecisi. Toplum tarafınca gayet iyi olduğu düşünülen Pencey Hazırlık'ta okuyor. Sorumlu olduğu 5 dersin 4 tanesinden kalınca okuldan atılıyor. Sakın sanmayın ki bu olay talihsizlik. Ne yazık ki değil Holden kolay kolay bir yerde dikiş tutturabilen bir karakter değil. Bundan önce de birkaç okuldan atılmış. Noel tatili kapıda olduğu için birkaç gün daha okulda kalıp orada gidebilir evine ama oda arkadaşı Stradlater ile Jane Gallagher (kendisi Stradlater'in yeni sevgilisi,Holden'in ise abayı yaktığı komşu kızı.) için kavga edince okulu o günden terk ediyor.Evine gitmesi gereken güne birkaç gün da  olduğu için farklı bir karar alıyor.Bir otel bulup kafasını dinlemek yeni kararı... Böylelikle Holden'in otel,bar ,kulüp ,taksi,park hatta müze de dahil olmak üzere yaptığı ziyaretlere eşlik ediyoruz. Ayrıca  karşılaştığı birbirinden ilginç karakterleri de tanıyoruz. Ayrıca daha kitabın ilk sayfalarında Holden'in fevri davranışlarının sonucunun hastanede yatması olduğunu anladığımız için sayfaları daha bir merakla çeviriyoruz.
            Kitap boyunca bize en fazla eşlik edecek karakterlere de kısa bir paragraf ayırmak istedim. D.B. Holden'in yazar abisi,Phobe Holden'in şirin mi şirin küçük  kız kardeşi,Allie Holden'in yıllar önce kaybettiği kız kardeşi,Sally Hayes Holden'in arada sırada takıldığı kız arkadaşı.
Gelelim yorumuma öncelikle kitabın namının alıp yürüdüğünü belirtmek gerek. Pek sevdiğim yazarlardan birkaçı kitaplarında atıfta bulunmuştu Çavdar Tarlasında Çocuklar'a... Gözümü o zamanlarda dikmiştim ancak şimdi okumak kısmet oldu.Kitaba tek kelimeyle bayıldım. Holden karakterinin düşüncelerinin beni bitirdiği çok açık bir gerçek.Holden'in kimi zaman tabu olarak nitelendirilen durumları can evinden vuracak cümleleri,insanları sahtekar olarak nitelendirirken baz aldığı durumlar... Bana Holden'i çok sevdirdi.Kitabı okurken çoğu yerde bir tebessüm vardı.Kimi zamanlarda Holden'e hak vermenin onu desteklemenin mimikleri yansımıştı yüzüme.
Özetle yürümüş gitmiş namının hakkını fazlasıyla veren.kimilerin söylemekten kaçındığı gerçekleri yüzümüze vuran,akıcı bir dille yazılmış okunası bir kitap.

Alıntılar geçersek...

"Başına bela sarıp düşmeye başlayan birine,dibe vardığını anlama şansı verilmez.Düşer,düşer,düşer ama düştüğünü anlamaz."

"Olgunlaşmamış insanın özelliği,bir dava uğruna soylu bir biçimde ölmek istemesidir,olgun insanın özelliği ise bir dava uğruna gösterişsiz bir biçimde yaşamak istemesidir."

"Bir kitabı okuyup bitirdiğiniz zaman,bunu yazan keşke çok yakın bir arkadaşım olsaydı da,canım her istediğinde onu telefonla arayıp,konuşabilseydim diyorsanız,o kitap bence gerçekten iyidir."
...Rastlarsa birine biri çavdarlar arasında...(Robert Burns şiiri)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder