3 Mart 2015 Salı

ÇİFT TARAFLI BİR DEDEKTİF HİKAYESİ-MARK TWAIN

Adı:Çift Taraflı Bir Dedektif Hikayesi
Orijinal Adı:A Double Barrelled  Detective Story 
Yazarı:Mark Twain
Çevirmen:Feyza Göçer
Yayınevi:Labirent Yayınevi
Sayfa:86
1880 yılında Virginia'da yapıyoruz açılışı. Birbirini seven iki gencin bazı olumsuzluklara rağmen evlenmesini okuyoruz. Her şeyin güllük gülistanlık olacağını sana bizler damat Jacob Fuller'ın karısını kayınpederinden intikam almak için yaptığı işkenceleri görünce yok artık diyoruz. En sonunda Fuller bütün eziyetleri sineye çeken karısı rezil bir şekilde meydanda bırakıyor. 

Aradan yıllar geçiyor,talihsiz kadının o iğrenç adamdan bir oğlu oluyor. Kadın kimsenin kendilerini tanımadığı bir yerde oğlu Archy Stillman'ı büyütür. Gel zaman git zaman kadın oğlunun iz takip etmede eşsiz bir yeteneği olduğunu fark ediyor. Oğlu 16 yaşına  gelince ona babasının yaptıklarını anlatıyor ve intikam almasını istiyor. Kadın öncesinden öğrendiği adresi oğluna veriyor ve babasının hayatını zindana çevirmesi için oğlu Denver'e gönderiyor. 
Bunda sonra işler bir hayli karmaşıklaşıyor ve  Archy'in yolu bir madenci kampına düşüyor. Ve burada işlenen bir cinayet Sherlock Holmes'in şans eseri orada olması ve Arcyh'in eşsiz yeteneği birleşiyor ortaya kısacık bir polisiye çıkıyor. 
Gelelim yorumuma böyle kısa,akıcı,polisiye kitapları çok seviyorum ,hem bir çırpıda hem de tadı damağınızda kalıyor. Bu hikaye intikam yolunun alakasız bir cinayetle birleşmesini anlatıyor. 
Sherlock Holmes'i yazar niye bu kadar yermiş desem de Arcyh'in yeteneği ve dedektiflikle birleştirilmesi güzel bir şekilde öne çıkarılmıştı. Ayırca yazarın malum meselede Arcyh'e vicdan yaptırması bende tam puan aldı.

16 yorum:

  1. Gençken çok polisiye okurdum . Uzun süredir okumuyordum. Şimdi heveslendim sanırım.

    YanıtlaSil
  2. hiç polisiye okumadım ama yazınıza bakılıcak olursa sürükleyiciymiş..bende heveslendim sanırım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Polisiye romanları çok seviyorum umarım sizde seversiniz:)

      Sil
  3. Sürükleyici bir kitaba benziyor. Alıp okumak gerek.

    YanıtlaSil
  4. Mark Twain'in bu kitabını bilmiyordum. Denk gelirse çocuklara alayım. Onlar bu ara bu türü seviyorlar...

    YanıtlaSil
  5. Uzun zamandır okumadığım bir tür denemekte fayda var. Teşekkürler . http://smyrnaiiz.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin için de bir değişiklik olur umarım seversiniz :)

      Sil
  6. keyifli okumalar sonu merak ediyorsunuz ne oldu ne olacak katil kik vb gibi bazen ters köe oluyor örneğin sizin aklınızda a kişs varken birde o kadar eminsiniz ki hiç aklınıza gelmeyen b kişisi aa nasıl yani tavsiyeniz için teekkürler çok severim bende

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet polisiye kitapların sonu gerçekten çok şaşırtabiliyor yalnız bu kitap biraz daha farklı kulvarda belirteyim.

      Sil
  7. pOLİSİYE KİTAPLARI SEVERİM, PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER...

    YanıtlaSil
  8. liseli yıllarımda Agatha Christie hastasıydım epeyce kitabı da vardı yıllar sonra onları arşiv oluşturan bir arkadaşıma verdim. o yıllar da hep değişerek okurduk ayrıca kitaplar şimdiki gibi çok pahalı değildi . El işlerine düşünce okumam çok azaldı ama ziyaret ettiğim siz değerli kitap kurtları ve büyük oğlumla gelinim sayesinde son iki yıldır okuyorum yine ve dün bana bir çekilişten kitap çıktı netten kazandığım 3. kitabım bu:))))
    her kitap ayrı bir seyahat diye düşünürüm hep inş bundan sonra benim de seyahatlerim çoğalır:)) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Agatha Christie en sevdiğim yazarlardan biridir her daim okunması zevkli...El işlerinden fırsat bulup kitap okuyabilmenize sevindim ayrıca çekiliş şansınız daim olsun :)

      Sil