9 Nisan 2015 Perşembe

THE HUNGER GAMES-AÇLIK OYUNLARI (2012)

Filmin kitap incelemeleri için tık tık
Açlık Oyunlar serisi günümüzde oldukça popüler olan başarılı bir seri 3 kitabının ardından kitapları 4 film olarak sinemaya uyarlanan serinin kitaplarını okumama rağmen filmlerini bir türlü izleyememiştim kısmet bugüneymiş.(Son film Kasım'da vizyona girecek)

Seriyi bilmeyenler için kısa bir özet. Capitol etrafına dizilmiş 13 mıntıka var,(13. mıntıkanın yok olduğunu belirtelim hemen.)bu mıntıkalar bir gün Capitol'e karşı isyan ediyor ve Capitol bu isyanları bastırıyor ama bu isyanın bedelini mıntıkalara yıllarca sürecek şekilde ödetmeye karar veriyor. Her yıl her mıntıkadan kura ile bir kız bir erkek Açlık Oyunlar'ında savaşmak için seçiliyor.Bu 24 kişi bir galip kalana dek birbirini öldürüyor.Kazanan elini kana bulaması karşılığında bir hayli zengin oluyor.Ayrıca kişiler 12-18 yaş arasında olunca anlayın durumun vahametini.
Katniss Everdeen(Jennifer Lawrence) 12. Mıntıkada yaşayan arkadaşı Gale(Liam Hemsworth) ormanda avcılık yaparak kardeşi Prim'i(Willow Shields)  ve annesini geçindirmektedir.
 74. Açlık Oyunları kurasında 12 yaşındaki kardeşi Prim'in  adının çıkmasıyla Katniss  bütün hayatı değişir.
Çünkü ilk işi kardeşi yerine gönüllü olmak olur ve bile bile ölüme gider. Mıntıkasındaki erkek haraç ise kura sonucunda  Peeta Mellark (Josh Hutcherson) çıkar.
İkili böylelikle arenada savaşmak için çalışmalara başlamak üzere Capitol'e götürülür.
 Onların akıl hocası daha önce Açlık Oyunları'ndan galip çıkmış alkolik Haymitch Abernathy'den(Woody Harrelson) başkası değildir.
Katniss kendi stilisti ile tanışır onun büyük destekçisi,onu tebrik etmek yerine üzgün olduğunu söyleyen Cinna(Lenny Kravitz) fikirlerini kıyafetlerle konuşturmayı seven bir karakter.
Peeta ise Katniss kızdıracak şeyler yapmaya meyilli.
Katniss başkalarını kızdıracak şeyler...
Kısa çalışmalar,değerlendirmeler derken onlarca olayın ardından ikili kendini arenada buluyor ve ölmemek için çalışmaya başlıyor ve ne yazık ki ikili yollarını ayırarak yapıyor  bu çalışmayı.
Katniss'in arenada tek başına verdiği mücadeleyi izlerken kalbimiz daima onun yanında olacak...

Gelelim yorumuma öncelikle film kitap karşılaştırmasına girmeyeceğim sebebi kitabı okuyalı 1.5 yılı geçmiş olması bu yüzden sağlıklı bir karşılaştırma olmaz  ama bazı konuların kısa kesilmesi ya da es geçilmesi bazı noktaların da eklenmesi gözümden kaçmadı değil. Bence ekmek mevzusu biraz daha detaylandırıbilirdi biz kitabı okuyanlar biliyoruz o ekmek bir dönüm noktası Katniss'in yaşam tıutunuşu öyle basit bir şey değil. Hatta Katniss kitapta Peeta'ın o ekmeği Katniss'e verebilmek için bilerek yaktığını düşünüyor. Bence öyle derin bir mevzu.Sonra filmin sonunda Peeta'ın ayağı sakatlanmamış mıydı ben mi yanlış hatırlıyorum. Bunlar aklıma gelen ilk şeyler ayrıca eklenme olarak olayı yer yer Seneca Crane'in(Wes Bentley) gözünden anlatmaları hoş olmuş,isyanlara kısacık değinmeler falan.
Es geçilen kısımlar kitaptan sinemaya uyarlanan eserlere nazaran daha azdı ki senaryoyu bu açıdan bir hayli başarılı buldum. (Dediğim gibi denk geldiğim uyarlamalarla kıyasladığım için başarılı buldum.)
Onun dışından ikilinin elbiseleri,Capitol halkının fiziksel görünümlerini kitaba görelik açısından oldukça iyi buldum.
Katniss'in gönüllü oluşu,Rue,oyunlar da iyi yansıtılmıştı.
Ayrıca Jennifer Lawrence'e okçuluk  bayağı yakışmış.
Oyunculara gelince Peeta hayalimdeki Peeta değil,Katniss bu kadar soğuk,kasıntı değil ama başroller dışındakiler bayağı iyi.
Kısacası küçük kusurlara rağmen sevdiğim bir uyarlama olmuştu daha iyi olabilirdi belki ama berbat
 etmişler moduna girdirecek gibi değildi,ortalama ile iyi arasında iyiye yakın bir yerde benimi nazarımda IMDb içinse 7,3 puan değerinde.
Kitabı okumayacaksanız bile filmi izleyin derim ama kitabı okumayı düşünüyorsanız önce filmi izleyeyim demeyin.


20 yorum:

  1. Tam bir distopya örneği olan roman kesinlikle filmden daha etkileyici.

    YanıtlaSil
  2. Romanı okumadım ama filmini izleyip hayran kitlesine katıldım :)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba :) Güzel bir yazı olmuş :) Her zamanki gibi ben de filmden çok romanı beğenmiştim :) Bu arada seni takip ettim :) Benim de bir bloğum var ziyaret edip beni takip edersen sevinirim :) : http://ataleofbeauty.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  4. Oğlum küçük... Sinemayla aramız yok..:) O büyüyene kadar arada kalacak filmlerden biri..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman oğlunuz büyüyünce birlikte izlersiniz:)

      Sil
  5. Her filmin kitabı daha güzel oluyor. Kitabı okumuş ve beğenmiş oluyorsun filme gidiyorsun hayal kırıklığı.

    YanıtlaSil
  6. ne kitabını okudum ne de filmi izledim ama yorumlardan sonra ikisini de istiyorum

    YanıtlaSil
  7. 3. filmi daha seyretmedim çok bayıldığım bir seri değil ama eksik kalmamak için seyrettim seyredeceğim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3. filmi izledim henüz yorumu gelmese de bayağı durağan belirteyim :)

      Sil
  8. ne kadar ilginçmiş, ben hiç bilmiyordum

    YanıtlaSil
  9. Kitap okumaya son gunlerde hic firsat bulamiyorum... Filmi seyredeyim ben..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında kitabı okursanız daha güzel olur :)

      Sil
  10. Bence kitaplar filmlerden daha güzel :)

    YanıtlaSil