17 Nisan 2016 Pazar

TESIS SOBRE UN HOMICIDIO-CİNAYET TEZİ (2013)

Roberto Bermúdez (Ricardo Darín) üniversitede profesörlük yapan bir hukukçudur. Şimdilerde hukuk fakültesini bitirmiş kişilere 8 haftalık bir seminer vermektedir.
Bu seminere Roberto'nun eski bir tanıdığının oğlu olan  Gonzalo Ruiz Cordera (Alberto Ammann) da katılmaktadır.

Bir davette Gonzalo Roberto'a beslediği hayranlığı ona belli eder ve hukuk konusundaki fikirlerini kelebekli bir örnek vererek ona anlatır. Roberto Gonzalo'a gençliği yaşa öğüdünü verir ve bu sohbeti aklından çıkarır.
Ta ki seminer derslerinin birinde yakınlardaki otoparkta kelebek kolyesi takan bir kadın cesedi bulunana kadar.

Roberto için ikiyle ikiyi toplayıp dört ettiğini bulmak kadar kolaydır Gonzalo'nun bu cinayeti işlediğine inanmak. Gonzalo'da haliyle tavrıyla konuşmasıyla Roberto'nun fikrinden iyice emin olmasını sağlar.
Roberto elinden geldiğince araştırma yapar ve bu araştırmalar sonucu kurbanın kardeşi  Laura Di Natale (Calu Rivero) ile tanışır. İleride Laura da Roberto'nun planlarında yer alacaktır.
 Roberto fikirlerini suçlu psikolojisi konusunda uzman olan eski eşine açar ama onun kendisine daha önce yaşanan bir vakadan dolayı inanmadığını görürüz.
Roberto kimse kendisine inanmazken Gonzalo'nun suçlu olduğunu ispatlayabilecek mi seyredip göreceğiz.

Cinayet Tezi ismiyle çok şey vadeden ama izlediğinizde beklentinizi karşılamayacak filmlerden biri. Filmde Gonzalo'nun bu kadar açık hedef gösterilmesi, bazı yerlerde katilin o olduğunun desteklenmesi filmin tadının kaçıran ilk şey olmuş. Bu fikir yüzünden odaklanabileceğimiz şeylerin sınırı oldukça daraltılmış. Ondan sonrasında Roberto'nun geçmişteki davası yüzünden şimdilerde ona kimsenin inanmaması fazla klişe olmuş. Bir de suçlu profili çıkaran hatun var ki söylediği şeyleri suç filmleri, dizileri izleyen herkes söyleyebilir. O diyaloglar oldukça basit yazılmış ne yazık ki.
İlerleyiş Roberto'nun histerikli bir şekilde çocuğun katil olduğunu ispatlamaya çalışmasıyla devam edip filmin tadını iyice kaçırmayı başarıyor. Fazlasıyla görmüş geçirmiş, zeki bir hukukçu olan Roberto'nun temizlikçiden aşırdığı anahtarla Gonzalo'nun evine girmesi, gördüğü fişte fiyatları tutturmak için formaldehit alıp evinde saklaması karakterin kendini ne kadar kaybettiğin minik bir göstergesi.
Gelelim sonuna pek çok yerde belirsiz olduğu için olumsuz yorumlar okusam da benim nazarımda pek belirsiz değildi. Film boyunca sürprizli bir şey beklesem de  (bu film ancak mantıklı ve sağlam bir ters köşe kurtarabilirdi ancak) ne yazık ki öyle bir şey olmadı ben de film boyunca inandığım şeye inanmayı sürdürdüm.
Filmin ender olumlu yanlarından biri Gonzalo'nun ilgi çekici replikleri ve Ricardo Darín'in başarılı oyunculuğu. Eğer bu ikisi filmi izlemeye değer kılar mı derseniz cevabım evet olmaz.
Son söz beklentilerimi yerle bir eden aslında oldukça başarılı olabilecekken kurgudaki bazı sıkıntılar yüzünden ortalamanın altında kalan filmlerden biri oldu benim için. 

12 yorum:

  1. İnceleme için teşekkürler. Başlarda okurken iyi bir film olabileceğini düşünmüştüm ancak şimdi izlenmemesi gereken filmler listeme ekliyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zevkler tartışılmaz tabi ama ben pek öneremiyorum :(

      Sil
  2. Tanitim için tesekkürler.

    YanıtlaSil
  3. hmm guzel bir anlatım teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. iyi oyuncular ar derken yorumunla izlememeye karar verdim, çünkü beğenilerin de hiç yanıltmadın beni teşekkürler canım.

    YanıtlaSil
  5. Sevdiğim tarzda güzel bir filmmiş :)

    YanıtlaSil