25 Mayıs 2015 Pazartesi

DEŞİFRE! DEHA-MAI JIA

Kitap Künyesi
Adı: Deşifre! Deha
Orijinal Adı:Decoded
Yazarı:Mai Jia
Çevirmen:Murat Sağlam
Yayınevi: Martı Yayınları
Sayfa:443
Ana karakterimiz olan Jinzhen'i tanımadan  önce Çin'in zengin ailelerinden biri olan Rong ailesinin geçmişine iniyor,hatta soy ağacı çıkarıyoruz desek yeridir. John Lillie ile başlıyoruz kendisi büyükannesinin rüyalarını yorumlamak için eğitim almaya gidiyor. Ama büyükanne, Lillie daha  oralara varmadan vefat ediyor. Lillie ise rüya tabiri işini es geçip üniversitede derslere giriyor.Memleketine dönüp ileride N Üniversitesi adını taşıyacak okulu kuruyor.Lillie'in yeğeni olan kızımız Rong Youying eşsiz zekasını yurt dışında eğitip N Üniversitesine dönüyor. Çok geçmeden oğlunu doğururken ölüyor. Zalimliği ile ün salan oğlu pek tanımadan kitabın ana karakteri dünyaya geliyor. Rong Youying'in torunu...


Bu çocuk on iki yaşına gelene kadar eğitimden uzak kalıyor sonra olaylar gelişiyor ve N Üniversitesi'nin kurucusu Lillie'in oğlu Genç Lillie adını Jinzhen koyacağı çocuğu kanatları altına alıyor. Çocuk fazlasıyla zeki,hani nasıl anlatsam şu an ortada olan teoremler var ya onları hiç görmediği halde problem çözerken bir yöntem oluşturmak istediğinde bulunmuş olan teoremleri tekrar buluyor. Haliyle matematik profesörü olan Genç Lillie'in ağzı açık kalıyor ve Jinzhen yavaş yavaş üniversiteye adım atıyor. Üstelik yaşıtlarına göre çok hız bir şekilde. Üniversitede onu ilk keşfeden başka bir profesör Jan  Liseiwicz'den başkası değil. Bu adamın en büyük hedefi Jinzhen'i yapay zeka araştırmalarına sokmak,inanıyor ki Jinzhen bu işi kotaracak ender insanlardan biri.
Bambaşka olayların gelişmesiyle Jinzhen gizli kapaklı bir devlet işi için seçiliyor ve ailesinden,N üniversitesinde ayrılıyor. Ve o an itibariyle hayatını büyük bir gizem çöküyor.
Acaba Jinzhen nasıl bir iş için seçildi ve şimdi ne yapıyor diye merak edenlere sayfaları hızlıca çevirmek kalıyor.
Kitap bir kişinin ağzından anlatıyor ama bu kişi sık sık Genç Lillie'in kızı Sahibe Rong ile Jinzhen'i devlet içine alan Müdür ile görüşmelerini dökmüş yazıya anlayacağınız Jinzhen'i tanıyabilmek adına büyük bir çaba harcayan ardından da bunu kaleme alan biri var.

Gelelim yorumuma benim için okuması zevkli,konusu sürükleyici,dili ise akıcıydı. Konusu itibariyle merak uyandırıyor orası kesin ama beni etkileyen bir başka nokta ise kitaptaki süper zeka karakterlerimiz.O Jinzhen,o büyükanne çatır çatır matematik döktürüp,on numara  tezleri yazarlarken benim burada ağzım açık kaldı.Biliyoruz böyle dehalar var ama kitapta okurken onları ete kemiğe bürünmüş bir halde çevremde hissetmem fazlasıyla hoştu. Keşke diyebileceğim tek nokta kitabın ortalarında şifrelere girdiğimizde şifre çözümüne daha detaylı değinilmesiydi. Onun dışında benim için farklı bir konusu,hayran olunacak karakterleri ve merak ettiren işlenişiyle oldukça güzel bir kitaptı.

Alıntılar...
"Sen bir faresin
Bir ambarın içinde bekliyorsun.
Ama mısırları yiyemiyorsun.
Her mısır tanesi dişlerini ona geçirmeni engelleyen koruyucu bir tabakayla kaplanmış.
...Kriptografi budur."

Tesadüfler her şeyi yıkacak kadar tehlikelidir!
Tesadüfler her şeyi yaratacak kadar mucizevidir!

"Cahilin korkusu olmaz.
Korku onun etrafına dolanmış onu geri çeken bir ip gibi,onun etrafına sarılma nedeni adeta insanlara onun bu sarılmaya layık olmadığını söylemek,"

"Korkunç bir düşüş en büyük zaferi bile yerle bir edebilir."

"Düşmanını biliyorsan,kendini biliyorsundur ve girdiğin bütün savaşları kazanırsın."

"Deha şişeden çıkınca,onu tekrar içeri tıkamazsın."

"Çünkü çok bilgelik çok keder doğurur,bilgi arttıkça  acı da artar."

"Bir dehanın peşinden öteki ,bir deha kuşağının ardından diğeri mahvedildikten sonra geriye bir tek şifreler kalır."

"Bir ülke sırları olmadan ayakta kalabilir mi?Büyük olasılıkla kalamaz.Tıpkı bir buzdağı gibi,suyun altında gizli kısmı olmasa,hayatta kalabilir mi?

16 yorum:

  1. Güzel bir kitaba benziyor paylaşım için çok teşekkürler, sevgiler ♥

    YanıtlaSil
  2. Sırlarla dolu bir kitap gibi geldi bana.. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Kitap üstündeki yazıya bayıldım.

    YanıtlaSil
  4. İçerisinde bu kadar fazla karakter barındıran kitapları olay örgüsü bakımından zayıf bulsam da güzel bir kitaba benziyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence güzel bir kitap ama zevkler tartışılmaz :)

      Sil
  5. Teşekkürler. üzerinde ki söz bile içini merak ettiriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir kitap,bayağı güzel sözler var zaten kitapta :)

      Sil
  6. Muhteşem bir kitap . oldukca surukleyici kesinlikle tavsiye ediyorum. Rong jinzhen in sonunun oyle olmasini hic istemedim. Bircok dehanin hazin sonu...

    YanıtlaSil
  7. Cok guzel bitmesin diye okumuyorum :) tavsiye edrim adamda nasil bir zeka var tuylrim diken diken

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel kitap ve anlamadığım birşey var bu kitabın animesi de mi var😳varsa hemen izlemeliyim.๑♡⌓♡๑

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı okuduğum dönemde böyle bir bilgiye rastlamadım, animesi olduğunu sanmıyorum :(

      Sil