12 Nisan 2013 Cuma

AŞK VE ÖBÜR CİNLER -GABRIEL GARCIA MARQUEZ


Kitap Künyesi
Adı:Aşk ve Öbür Cinler
Yazarı:Gabriel Garcia Marquez
Yayınevi:Can Yayınları
    Sayfa:184
Pek çok blogda gördüğüm ama bir türlü okuyamadığım Nobel Ödüllü yazardır Gabriel Garcia Marquez. En çok Kırmızı Pazartesi kitabını merak etsem de şimdilik okumama kısmet olan Aşk ve Öbür Cinler oldu.

Görsel D&R Sitesinden alıntıdır

Kitabımızı yazar gazeteci iken bir mezar boşaltılmasının  haberini yapmak için manastıra gitmesi ile başlar.Mezarın birinden 12 yaşında bir kız çocuğu çıkar. Kızın saçları 22 metre uzunluğundadır. Mezar kazıcıları buna mantıklı açıklamalar getirmeye çalışsalar da ,yazar onun kuduz sonucu ölen mucizeler gerçekleştirmiş markiz olduğuna inanır ve onun hikayesini yazar.
Sierva Maria bir markinin kızı .Annesi Bernanda onu kölelerin yanında yaşamaya gönderen korkunç bir kadınken , babası  da olanları pek umursamayan bir adam.Sierva Maria  12. yaş gününde i,leride kuduz olduğu anlaşılacak bir köpek tarafından ısırılır. Tabi o zaman 1700'lere denk geldiği için kuduza aşı falan yok.İlk başlarda olay örtbas edilmeye çalışılsa da sonra  baba kızını iyileştirmek için elinden geleni yapar. Ta ki piskopos  kızını cin çarpmış en iyisi onu manastıra bırak diyene kadar. Baba kızını Santa Clara manastırına bırakır.Manastırda rahibelerin hışmına uğrayan  Sierva Maria piskoposun sağ  kolu  peder Delaura'nın korumasıyla biraz rahatlar. Tabi masum aşkta böyle başlar.
Sierva Maria  ayaklarına uzanan saçları , 3 dil konuşabilmesi, etkileyici hareketleri ile insanları adeta  büyülese de, kuduz olma ihtimalini cin çarpma olarak düşünen bağnazların yanında neler yapabilecek acaba ? 
Kitabın çok ilginç bir konusu vardı. Biraz nereden nereye oldu bence. Farklı bir konuya yelken açmak için sonu başında verilse bile, kendini okutabilen bu kitabı okuyun bence.
Alıntılara gelirsek;
"Düşüncelerin kabullenecek olursanız hiçbir deli ,deli değildir bence."
"Mutluluğun iyi edemediğini iyileştirecek hiçbir ilaç yoktur bence."
"İnsan bedeni insanın yaşayabileceği yıllara göre yapılmış değil"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder