19 Aralık 2014 Cuma

TELEPATİ-LEONARDO PATRIGNANI

Kitap Künyesi
Adı:Telepati
Orijinal Adı:Multiversum 
Yazarı:Leonardo Patrignani
Çevirmen:Çiğdem Casagrande 
Yayınevi: Pegasus Yayınları
Sayfa:348
Alex Loria ve  Jenny Graver 16 yaşında olan iki gençtir. Bir İtalya'da diğeri Avustralya'da yaşıyor Ama onları birbirlerine bağlayan büyük bir şey var. İki gençte bayılma nöbeti yaşıyor ve bu nöbetler esnasında birbirleri ile konuşabiliyorlar. Nöbetler esnasında birbirleri ile iletişim kurabilmeleri bir hayli zor olsa da Alex,Jenny'in yaşadığı yeri öğreniyor. Amacı ataklar esnasında aylardır sesini duyduğu kızla buluşabilmek.


İlerleyen günlerde bayılmalar kaybolur ve gençler transa geçerek konuşmaya başlıyorlar. Alex bir hayli ilginç bir mesaj alınca Jenny'i görmek için fazla bekleyemiyor. Ailesine durumu anlatıp deli damgası yemek yerine en yakın arkadaşı olan Marco'ya gidip her şeyi bir bir anlatıyor. Bir bilgisayar dehası olan Marco hiç para harcamadan (illegal yollardan elde ettikleri paraları harcayarak diyelim) Alex'in İtalya'dan Avustralya'ya gitmesini sağlıyor. Alex ailesine bir not bırakarak yola çıkıyor. Evet 16 yaşında bir genç ailesine dahi haber vermeden İtalya'dan Avustralya'ya gidiyor.(Hatta bu yolculuk esnasında bir kahin ona "Hepimiz büyük bir tehlike içerisindeyiz.Sen önemlisin, diyor.)

...Gülüşün kafamda yer etti,hayal ettiğimden farklı olabileceğini biliyorum fakat bu gece ya da hayatımın başka bir gecesinde seni asla görmeyeceğimi bilerek ya da senin yalnızca bir rüya olduğunu kabullenerek uykuya dalamam.
Alex'in sözcükleri bir süre boşlukta asılı kaldı. 
Belki de öyleyim.Belki yalnızca bir rüyayım..
Evet,hayatımda gördüğüm en güzel rüyasın.
Ancak rüyalar bitmeye mahkumdur.
Öyleyse hiç uyanmak istemiyorum.

Alex ve Jenna buluşma saati yaklaştıkça heyecandan yerlerinde duramıyorlar. Jenny buluşma yerine erkenden gidiyor. Alex ise uçaktan iner inmez soluğu orada alıyor. Ama o da ne ikisi de randevu yerinde birbirlerini göremiyorlar. Zihin yoluyla konuştuklarında aynı yerde beklediklerini öğreniyorlar ve bu durum kafalarını iyice karıştırıyor. Jenny önceden beri "acaba şizofren miyim?" şüphesine kapıldığı için, artık zihinsel bir hastalığı olduğuna inanıyor ve kendini Alex'in sesine karşı kapatmaya çalışıyor.
Alex ise arkadaşı Marco'yu arayıp durumu anlatıyor. Marco ise ortaya Çoklu Evren Teorisini atıyor. Jenny başka bir paralel evrende diyor. Alex o zaman bu evrendeki Jenny'e ulaşmaya çalışıyor.Bu evrendeki Jenny'in 6 yaşındayken öldüğünü öğreniyor.
Marco ise arkadaşının durumu hakkında araştırma yapıyor ve bir kaynak ona Jenny ve Alex'in özel olduğunu ve onların kurtulabileceğini söylüyor. Özeli anladık tamam da kurtulabilirler ne demek,neyden kurtulacaklar? Kahinin sözleri ve bu birleşince dünyanın sonunun iyi gitmediğini anlıyoruz. Ve ikilinin bu kaderi durdurabilme ihtimalleri olduğunu anlıyoruz.
Bir sürü yolculuk acaba ikilinin birbirine ulaşmasını sağlayabilecek mi,dünyayı ne gibi bir felaket bekliyor ve en önemlisi ikili bunu durdurabilecek mi?

Gelelim yorumuma öncelikle kurgunun girişi gelişmesi benden tam puan aldı. Önce birbiriyle bayılmaları esansında konuşan ikilinin akıbetini merak ederken iş bir anda çoklu evrene,dünyanın yok oluşuna kaydı. Anlayacağınız gerilim hiç durmadı. Konu ve işleniş düşünüldüğünde oldukça farklı bir kulvara adım attınız anlayacağınız.(Ayrıca Alex'in Jenny için yaptığı yolculuğun şahane ötesi olduğunu es geçmeyeceğim,içimizi ısıttı resmen.)Yazar kitabın sonunu ise oldukça sağlam bağlamış (Memoria'ı çok iyi düşünmüş),üstelik bir sürü soru işareti bırakmış. Hayır merak edilmeyecek gibi değil.Allah'tan serinin diğer iki kitabı yurt dışında yayınlanmış ve serinin haklarını Pegasus satın almış dedim.Facebook sayfalarından takip ettiğim kadarıyla Pegasus serileri oldukça hızlı yayınlıyor bu serinin de arasını açmayacağını umuyorum. Kitabın tek olumsuz noktası bence olayların bir anda çok hızlı gelişmesi yani biraz oldu bittiye gelmiş sanki.
Son olarak muhteşem olan kapağını çok beğendiğimi söylemeden geçemeyeceğim. (Kapağa bakılarak alınacak kitaplar listesinde başı çeker vallahi.)

4 yorum:

  1. harika bir bilim kurgu romanı.şiddetle tavsiye ederim

    YanıtlaSil