4 Nisan 2015 Cumartesi

ÖRÜMCEK KRAL'IN KIZI-CHIBUNDU ONUZO

Kitap Künyesi
Adı:Örümcek Kral'ın Kızı
Orijinal Adı: The Spider King's Daughter
Yazarı:Chinbundu Onuzo
Çevirmen:İlke Haydaroğlu 
Yayınevi:Final Kültür Sanat Yayınları
Sayfa:295

Nijerya'nın kenti Lagos'a uzanıyoruz kitabımızda. 18 yaşında Koşucu G lakabını almış bir satıcı. Caddelerde gelip geçen arabalara dondurma satışı yaparak annesi ve kardeşi Joke'e bakmaya çalışıyor. Ardından hayatına Nijerya'nın en zengin en güçlü iş adamlarından biri olan Olumide Johnson'un kızı Abike giriyor.
Küçük bir rastlantı,Koşucu G'in Abike'in arabasından koşması,yakışıklılığı ile Abike'in aklını başından alması anlayacağınız her şey bir anda geliyor ve Abike bir satıcıya abayı yakıyor. Yolunu hep Koşucu G'in caddesine çeviriyor ve onunla uzun bir muhabbete girebilmek için küçük numaralar yapıyor. Ve Koşucu G'in de kendisine karşı boş olmadığını anlıyor. İkili arasında aşk kıvılcımları etrafı saradursun biz de karakterlerin hayatına konuk olalım  bu arada.


Koşucu G zengin bir aileden gelme,babası bir avukat ama hayatları babasının zamansız ölümüyle yokuş aşağı ilerliyor. Zenginlikleri yerini yavaş yavaş yoksulluğa bırakırken,zengin dostları da teker teker çıkıyor hayatlarından,en sonunda kenar mahallerinin birine taşınıyorlar ailecek. Ardında Koşucu G okulu bırakıp evin reisi pozisyonunu üstleniyor.
Abike ise zenginliğin güçlülüğün yanında merhametsiz olan babasının biricik kızı,babasıyla tartışma yaptığı günleri bile var diğer kardeşleri evin bir köşesine tıkılmışken. Etrafında herkes babasına yaranmak Abike'e rol yapıyor ve tapıyorlarmış gibi davranıyorlar. Abike ise bu arkadaş grubuna "benimki" diyeceği Koşucu G'i katmak için bir hayli çabalıyor.
Koşucu G ve Abike'in mekana,maddiyata işin özü imkansızlıklara meydan okuyan aşkı büyük bir dönüm noktasına giriyor ve ipler Koşucu G'in eline bırakılıyor. Bakalım her şeye rağmen aşk galip mi gelecek yoksa ikili daha birbirlerine "seni seviyorum" dahi demeden yollarını ayıracak mı?

Gelelim yorumuma kitabın konusunun zengin kız fakir oğlan klişesi gibi göründüğünün farkındayım ama yazar ne yapmış ne etmiş bilmiyorum ama ortaya klişeden uzak tadında yenmeyen,karakterlerin muazzam derecede başarılı bir şekilde tanıtıldığı,işlenişin kitaba bambaşka bir hava kattığı şirin bir aşk hikayesi ortaya çıkarmış.Aynı olayı iki farklı karakterin gözünden okumanın sıkmadığı hatta çok zevkli olduğu ,Nijerya'yı gözünüzün önünden canlandırmanızı sağlayan detaylandırmanın yerinde yapıldığı ,kitabı okurken kelimelerin su gibi akıp geçtiği,neler olacağını merak etmekten çatlatan ,okuduktan sonra boşluğa düşüren  bir hikaye aynı zamanda.  Kitabın çevirisi,imla ve noktalaması da kitabın kendisi gibi şahaneydi ayrıca.
Özetle bu şirin ama bir o kadar da gerimli yollara sapan aşk hikayesini okumanızı öneririm.


16 yorum:

  1. Bilgilendirme için çok teşekkürler. Klişe değil aslında. Bir çok insan aynı şeyleri farklı yerlerde yaşayabiliyor. Akıcı , sürükleyici gibi görünüyor. Sevgiler...))

    YanıtlaSil
  2. Nijerya hep ilgimi çeken bir ülke aşk hikayeleri genelde aynı ama yine okuruz. . Ama Nijerya için okuyabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabın anlatımını çok beğendim ben de aşk hikayeleri aynı olsa da :)

      Sil
  3. açıklamalarınız çok güzel tesekkürler

    YanıtlaSil
  4. Paylaşımınız için Tşk ederim.Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. güzel kitaba benziyor,sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Bilgilendirme için teşekkürler.. Listede..:)))

    YanıtlaSil
  7. geçtiği yer harika, çeviri de güzelse tadından yenmez

    YanıtlaSil
  8. Keyifle okunacak bir kitaba benziyor.. Öneriniz için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben keyif almıştım umarım diğer okuyanlarda sever :)

      Sil