12 Kasım 2022 Cumartesi

DIE FALSCHER-THE COUNTERFEITERS-KALPAZANLAR(2007)

Oldukça lüks bir otele elinde bir çata dolusu parayla giriş yapan Sally Sorowitsch'un(Karl Markovics) toplama kampında kaldığını öğrenmemizle 1936 yılına dönüyoruz. 
Sally para,pasaport gibi şeylerin taklidini yapan bir sahtekar.

Bir akşam Berlin'den ayrılacakken biraz oyalanması yüzünden Herzog (Devid Striesow) adlı bir polis tarafından tutuklanıyor. 2. Dünya Savaşı araya girince Yahudi olan Sally toplama kamplarına gönderiliyor. 
Sally fazlasıyla zeki ve uyanık olduğu için o ortamda bile başarılı bir şekilde başının çaresine bakıyor.
Bir gün Sally Bernhard'a naklediyor ve orada onu kendisini yakaladığı için terfi eden Herzog karşılıyor. 
Bernhard diğer toplama kamplarından oldukça farklı ,yemek var, rahat yatak var özetle daha insancıllar. 
Bunun ardındaki sebepse sahtecilik alanında oldukça iyi olan Yahudileri topladıkları bu kampta para ve pasaport basmaları.
Sally'in ilk görevi İngiltere'nin piyasasını çökertmek için gerekli olan Sterlin'i basmak, bir gün daha yaşamak için, daha iyi koşullarda yaşamak için Sally ve pek çok Yahudi bu emirleri yerine getirir. İçlerinden yalnız Burger (August Diehl) Almanların savaşını finanse ediyoruz uyanın diyor ama onu takın yok. 
Bakalım Sally başlangıçtaki sahnelere gelene kadar neler yaşıyor?

Savaş filmleri beni çok etkilese de, bu film çok kişinin beğenisini kazansa da ben nedense sevemedim. Bir sebebi toplama kamplarında o kadar şey yaşayan insanların yerine para bastıkları için diğerlerine göre daha iyi koşullarda yaşaması filme empati duymayı bayağı engelledi. Ayrıca bir gün daha geç öleyim diye kendilerine zulüm yapan devlete para basmak nasıl bir mantık, savaşı Almanlar kazansa ne olacaktı acaba? Burger hariç kimsenin umurunda değil bunlar.
Sally ise kendi kimliğini benimsemek yerine koşullara göre davranan bir karakter kampta bir kaç kişiyi koruyup kollamasa kesinlikle sempatimi kazanmazdı. 
Bir de 90 dakikalık filmde hiçbir karakter derinleştirilmemiş hayatları, dertleri bir kaç kelimeyle geçiştirilmiş sanki. 
Oyunculuklar başarılı hele Sally, Burger, Kolya gayet güzel oynamışlar.
Son söz 2. Dünya Savaşı'na farklı bir açıdan bakmak isteyenlerin izleyebileceği IMDb'den 7.6 puan alan bu filmi sevmediğimi ve daha iyilerine rastlayabileceğinizi belirteyim. 


2 yorum:

  1. İsmini uzun zaman önce duymuştum ama içeriği hakkında bilgim yoktu. Şimdilik izlemeyi düşünmüyorum. Yorum için teşekkürler canım :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, dediğim gibi o dönemi anlatan daha kaliteli eserler var :)

      Sil