27 Şubat 2016 Cumartesi

HIGH PLAINS DRIFTER-KASABADAKİ YABANCI(1973)

Lago Kasabası sıradan bir gün sürerken kasabaya bir yabancının (Clint Eastwood) gelmesiyle her şey değişir.
Bu yabancı kendisine sataşan 3 kişiyi bir anda öldürür,kasaba halkı ise adamın silahlarla arasının iyi olmasından tırstığı için seslerini çıkarmaz.

Yabancı kasabada takılmaya başlar,işte bu sırada kasabanın Şerif’i(Walter Barnes) ona kasabayı koruma işini teklif eder. 
Meğersem kasaba halkı önceden Stacey Bridges ve Calin kardeşleri kasabaya fedai olarak tutmuşlar,bu 3 kişi sınırı iyice aşıp hırsızlık yapmaya başlayınca kasaba halkı onları hapse göndermenin yolunu bulmuş.
Tabi bu fedailer hapse giderken intikam yeminleri etmişler,kasabada yarın hapisten çıkacak eski fedailerden korunmak için yeni fedailer tutmuş ve yeni fedaileri de Yabancı öldürdüğü için şimdi korumasız kalmışlar.Şerif fedailik teklifini kabule yanaşmayan Yabancı’ya el mahkum istediğin her şeyi veririz teklifini yapar.
Yabancı sınırsızlık teklifi üzerine kasabayı korumak için çalışmalara başlar,bu arada önceden kırbaçlanarak öldürülen eski şerif Jim Duncan’ın adını duymaya başlarız.
Yabancı kasaba halkına isteklerini yaptırmaya başlar halk iyice huzursuzlaşır başı Morgan Allen(Jack Ging) çeker.
Bakalım Yabancı kasabayı Bridges ve Colin kardeşlerin hışmından koruyabilecek mi yoksa kendisi mi kasaba halkının hışmına maruz kalacak?
Gelelim yorumuma ayda yılda bir izlediğim kovboy filmlerine bir yenisi daha eklendi ve ben bu film hakkında bir hayli kararsızım.Ama tasvip etmediğim ve olmamış dediğim yerler vardı ama 1973 yılına ait bir film için anca bu kadar olur dedim.
İlk olarak Yabancı ve  Callie Travers (Marianna Hill) mevzusu kesinlikle tasvip etmediğim hatta gıcık olduğum eksi puanı bastığım yerlerden biriydi.
Sonrasında filmin sonundaki bağlanış daha doğrusu ne alaka? Bağlanışı da bolca puan kırdığım yerlerden biriydi.
Onun dışında filmin bazı yerleri kesinlikle eğlenceliydi özellikle kasaba halkının atış çalışması ve halkın Yabancı’nın istediklerini yaparkenki şaşkın halleri. Sonrasında Eastwood’un oyunculuğuna kesinlikle hayran kaldım.(böyle yeteneklerini geç keşfetmem çok acı ama neyse hiç yoktan iyidir.) Kurgu ve işlenişi de pek çok açıdan başarılı bulduğumu söyleyebilirim.
Son söz IMDb’den 7.6 benden 7 alan Kasabadaki Yabancı izlenmesi gereken kovboy filmleri listesinde başı çekenlerden değil ama listenize alabileceğiniz bir film.



9 yorum:

  1. Vestern filmleri pek sevmem ama teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden bende sevmezdim ama zamanla arada izler oldum :)

      Sil
  2. Eastwood’u çok severim. Bir Avuç Dolar üçlemesini tavsiye ederim. Üç film de İMDB'nin en iyi 250 film listesinde yer alıyor. Bu film de listemdeydi. Bir pazar günü izlerim herhalde. Eskiden TRT'de pazar sabahları kovboy filmi çıkarmış ya, o günleri yad etmiş olurum :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir Avuç Dolar'ı listemize alalım o zaman :) Umarım bu filmi de seversin :)

      Sil
  3. Clint Eastwood çok beğendiğim bir aktör eskiden pazar günlerimizin olmazsa olmazıydı kovboy filmleri eşim hala da izler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet eskiden pazarları kovboy kuşağı vardı ben o zamanlar hiç sevmezdim şimdi biraz biraz alıştım :)

      Sil
  4. Clint Eastwood çok beğendiğim bir aktör eskiden pazar günlerimizin olmazsa olmazıydı kovboy filmleri eşim hala da izler:)

    YanıtlaSil
  5. clint çok seviyom bi ara keyif için izlerim :)

    baksanaa, "hell on wheels" enfes bir western dizisi. bi dene bak. demiryolları ile ilgili ve çok heycanlı yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biliyorum o diziyi ama o sırada o kadar uzun süredir bekleyen diziler var ki kaldı öyle :(

      Sil