28 Nisan 2016 Perşembe

Mim: Yak, Yeniden Yaz, Tekrar Oku

Minevra'dan Notlar blogunun sahibi Kalem Fili beni mimlemiş, azıcık geciktiğim özürlerimi iletiyor, teşekkür ediyor ve mim cevaplarına geçiyorum. 

Öncelikle kurallar...
Okumuş olduğunuz kitaplardan üçünü rastgele seçin.
Bunlardan birini yakmayı, birini yeniden yazmayı, birini tekrar okumayı seçin.
Bunu en az üç tur tekrarlayın.
Burada kuralları azıcık esneteceğimi belirteyim çünkü rastgele seçtiğim kitaplar da üç kitabı bu üç kategoriye yerleştirmeme ihtimalim çok yüksek o yüzden bazı kitapları bilinçli seçeceğim. 
Bir de yakmak kısmı kitaplar için ağır kaçıyor, ben her ne kadar yakmak olarak yazsam da siz anlayın ki hiç sevmedim.


1. Tur
Yak- Kış İkindisinin Evinde-Kürşat Başar
Yazar kitabın %80’ine yakınını betimlemeler üzerine kurmuş ve bu betimlemeler bence fazlasıyla uzun öyle ki pek çoğu 3. kez okumayı bile gerektiriyor. Betimlemelerin çoğu gerçekten güzel inkar etmeyeceğim ama  gerçekten anlamaya çalışırken yıprandım hatta kitabı bırakmayı bile düşündüm.
Yeniden Yaz- Yabancı-Şahmeran /Öznur Yıldırım
Bu kitabı kesinlikle sevdim çünkü yazarın yaşı düşünüldüğünde gerçekten başarılı bir eser. Lakin kitapta Doğa karakterinin çelişkili davranışları ve iç bayan tekrarlar düzeltilirse kesinlikle çok daha güzel olurdu. 
Yeniden Oku- Ağaçtaki- Janne Teller 
Bir kitap için ilk kez bu kitap tekrar okunmalı demiştim, sonrasında bu sözü dediğim pek çok kitap olsa da Ağaçtaki ilk olduğu için yeri ayrı. Bence bambaşka bir kitaptı. 



2. Tur
Yak- Kış Patatesi Köftesi- Rita Falk
yazarın anlatım tarzı çok basit.Tamam tutup da edebi bir eser yazsın demiyorum ama bu kadar da basit yazılmasaydı keşke diyorum. Neredeyse “ben geldim,ben gittim” gibi cümlelerden başka cümle kullanmamış yazar. Biliyorum ilk romanlar acemiliklerle doludur hatta bende duruma ses çıkarmam ama bu kitap fazlasıyla acemice yazılmıştı.
Yeniden Yaz- Hiç Kimse Sırada Değildir- Markus Zusak
Kitap fena değildi lakin bağlanışı pek sevemedim ve bazı görevleri haddinden fazla uzamıştı. Bu kitabı yazma şansım olsa daha farklı bir son yazardım. 
Yeniden Oku- Ölümsüz-Catherynne M. Valente
Gerçekten çok büyülü bir kitaptı okurken o atmosferin içinde kayboldum kesinlikle bir kez daha okuyabilirim. Tek cümleyle yetişkinlere özel şahane bir masal dünyası. 



3. Tur
Yak- Acı Bakanlığı- Dubravka Ugresic 
Konusu itibariyle beni etkilemesi gereken ama ne yazık ki hiçbir şey hissedemediğim ve 262 sayfa olmasına rağmen 10 günde okuduğum bir kitap. 
Yeniden Yaz- Siyah Kar-Juliette Sobanet
Pek çok açıdan beğendiğim bir kitap ama sonundaki bir nokta var ki o kısma bir düzeltme yapılmalı bence.
Yeniden Oku- Leyleklerin Uçuşu- Jean-Christophe Grangé
En sevdiğim yazarlardan biri olan Grange'in en sevdiğim kitabı, kitabı okuduğum dönemlerde 2. kez okumak zihnimde yer etmedi ama şimdilerde düşünüyorum bazı detaylar kafamdan silinsin rahatlıkla tekrar okuyabilirim. 

9 yorum:

  1. Seçtiğin hiçbir kitabı okumadığım için yorum yapamayacağım. Grange'in şimdiye kadar hiçbir kitabını okumadım ama adını çok sık duyuyorum. Hep olumlu eleştiriler duyuyorum. En kısa zamanda bir kitabını alıp okuyacağım. Bir arkadaşım Koloni kitabını tavsiye etmişti mesela.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Koloni'yi okudum bazı açılardan pek benim tarzım olmasa da seveni var umarım sen de yazarı sevebileceğin bir eserler tanırsın :)

      Sil
  2. Yabancı konu itibariyle abartılıyor bence, yazarın betimlemeleri çok iyi ama ona bir şey diyemem tabi :)
    Diğer kitapları ben hiç bilmiyorum yaaa, bir ara inceleyeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yabancı abartılıyor lakin yazarın yaşı düşünüldüğünde gerçekten başarılı bir eser :)

      Sil
  3. görmedin mi ama son yazısımııııı :)

    YanıtlaSil
  4. görmedin mi ama son yazısımııııı :)

    YanıtlaSil
  5. Kitaplari okumadim ama bazen insan gerçekten de farkli yazilsaxdi diyebiliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet katılıyorum fikrinize bazen bir şeyleri değiştirsek güzel olurdu diyoruz :)

      Sil