5 Ekim 2016 Çarşamba

GÜZ OKUMA ŞENLİĞİ 2016

Merhabalar öncelikle kısa bir özet geçeyim sevgili Pinuccia'nın Kitapları'nın bizleri okumaya teşvik ettiği okuma şenliklerini yazın ben devralmıştım. Aslında o zaman sadece Yaz Şenliği'ni yapmayı planlamıştım lakin kategorileri hazırlama süreci ve devamındaki heyecan beni sarınca şenlikleri devam ettirmeyi düşündüm. Ama ileride internet açısından biraz sıkıntılı bir konumda olacak olmam ve bir sebep daha yüzünden hep kararsız kaldım. Şimdi ise halen internetim sıkıntılı olsa da sizlerin anlayış göstereceğini umut ederek şenliğe devam etme kararı aldım. Burada ekleme yapayım elden geldiğince sizlerin sorularını cevaplandırmaya çalışacağım ama her zaman hemen dönüt veremeyeceğimi ve özellikle instagram üzerinden yolladığınız mesajları görmüş olmama rağmen cevap veremeyebileceğimi söyleyeyim. Çünkü genelde bazen cevap yazsam bile gitmiyor ve gitmediğini çok sonra fark ediyorum. Lütfen yanlış anlaşılmasın.
Sevgili Pınar'a tekrardan bizi şenliklerle tanıştırdığı hatta bazılarımızı şenliklere bağımlı hale getirdiği için kocaman teşekkürler :) Yaz Şenliği'ndeki destekleri için, şenliği devretmede sağladığı kolaylıklar için yine yeniden teşekkürler :)
Gelelim işleyişe; şenlikteki pek çok kurala, alışılagelen kategorilere ve puanlama sisteme olduğu gibi devam ediyoruz. Diğer kategorilerde Pınar kadar yaratıcı olamadığım için kusura bakmayın. Onun dışında tarihlerde azıcık oynama yapmak zorunda kaldım. Şenlik 5 Ekim’de başlıyor ve 25 Aralık 2016’da bitiyor. İki günde okuduğunuz kitaplar dahil. 15 Kasım günü okuduklarınızın listesini almaya başlayacağım. 

Bu arada şenlik logosundaki blog adreslerimiz hala blogspot adresine ait ben sığsın diye kısaltma yapmak zorunda kaldım.
Ayrıca bana mail adresim dışında İnstagram ve Facebook üzerinden de ulaşabilirsiniz.
Geçelim sadece sayılarla, tarihler düzenleme yaptığım kurallara.
Kurallar:
Etkinlik 5 Ekim’de başlıyor ve 25 Aralık 2016’da sona erecek (5 Ekim'den önce başladığınız veya 25 Aralık'tan sonra bitirdiğiniz kitaplar kapsam dışı kalacak. Tarihlere dikkat!)
Etkinliğe 5 Ekim ile 25 Aralık tarihleri arasında canınızın istediği vakitte katılabilirsiniz.
Okuduğunuz her bir kitabı aşağıdaki kategorilerden sadece birine saydırabiliyorsunuz. Ancak, etkinlik devam ederken kategoriler arası okuduğunuz kitapların yerlerini değiştirebilirsiniz.
Kategorilerin tamamını okumak zorunda değilsiniz. Puanlama sistemimiz esnek. Yapılabilecek en yüksek skor diye bir şey yok. Amaç okuyabildiğimiz kadar çok okumak.
Toplamda 21 kategori var. Canınız hangi kategoriden istiyorsa onu okuyun. Amacım esneklik sağlayarak katılımcıları belli türde kitaplar arasına sıkıştırmamak ve katılımcı sayısını artırmak.
Okuyacağınız her bir kitap  10 puan değerinde. Son 5 kategoride ekstra puanlar var.
16. kategori hariç hiçbir kategori için sayfa sınırlaması yok.  
Bir kategori için birden fazla kitap okuyarak daha fazla puan kazanamazsınız. Örneğin bir sanat temalı kitap okuyanlar 10 puan kazanacak ama iki sanat temalı  kitap okuyan 20 puan kazanamayacak. 
Bir kitabı birden fazla kategoriye saydıramazsınız. Örneğin hiç okumadığınız bir yazardan bir sanat temalı bir kitap okuyup 10+10=20 puan kazanamazsınız. 
Katılmak için blogunuzun olması veya okunan kitapların yorumlanması zorunlu değil. Katılmak isteyen herkesin buraya veya instagramda paylaşacağım şenlik görselinin altına yorum bırakması gerekiyor. (Hem buraya hem instagrama yorum bırakıyorsanız, burada instagram kullanıcı adınızı da belirtmenizi rica ediyorum) Blogu olan katılımcılar bloglarında, blogu olmayan katılımcılar da blogu olan katılımcılarla iletişime geçerek hangi kategori için hangi kitapları okumayı planladıklarını duyurabilirler. 
15 Kasım’da bir yayın yaparak kimin ne okuduğunu soracağım ve sıralamaları buradan duyuracağım. O yayınımın altına yorum bırakarak hangi kitapları okuyarak kaç puana ulaştığınızı bildirebilirsiniz.
Puanlama Sistemi:
Yukarıda da belirttiğim gibi  tüm kategorilerde her kitap 10 puan değerinde.
Ekstra puanlı kategorilerde, okunması gereken tüm kitapları okumayı tamamladığınızda ekstra puanları da almaya hak kazanıyorsunuz.
Güncelleme tarihi itibariyle okuduğunuz toplam sayfa sayısı dört basamaklı bir sayıysa ilk iki hanesi, beş basamaklı bir sayıysa ilk üç hanesi toplam puanınıza eklenecek. 
ÖRNEK PUANLAMA: Diyelim şenliğin sonuna geldik. Katılımcı ilk 10 kategoriden birer kitap okudu. Bir de son kategoriyi tamamladı. Yani katılımcı toplam 14 kitap okudu. Diyelim ki toplamda da 9.695 sayfa okudu. Bu katılımcının alacağı puan:
Okunan kitaplardan: 14*10=140
Son kategoriyi tamamladığı için ekstradan 40 puan
9.695 sayfa okuduğu için 96 puan
Toplamda 140+40+96 = 276 puan
Sıralamaları bu puanlara göre yayınlayacağım.




1. Kategori (10 puan): İsminde güz mevsimini çağrıştıran bir kelime geçen veya olayların sonbaharda geçtiği bir kitap.

2. Kategori (10 puan): Hem blogger hem yazar olan yazarlardan bir kitap. 
Bu kategoride yazarın Türk olması ve yazdığı blogun en azından 5 paylaşım yapmış olması şart.
Sizlere kolaylık olsun size Sade ve Derin blogunun sahibi (kendisi de yazar olur aynı zamanda) Deeptone'in hazırladığı Kitap Çıkaran Bloggerler yazı dizisinin linklerini buraya ekliyorum.
1 & 2 & 3 & 4
İlla Deeptone'in listesinden seçeceksiniz yazarları diye bir koşul yok yukarıdaki koşula uyan her yazar kabulüm.

3. Kategori (10 puan): Kitaptaki karakterlerden en az birinin aşağıya yazacağım tür gruplarından herhangi birinin içinde olması.
Türler: Cadı, Vampir, Zombi, Peri, Cin, Elf, Melek.

4. Kategori (10 puan): İnstagram, facebook gibi sosyal medya üzerinden oluşturulan ortak okuma gruplarının şenlik süresince okuduğu bir kitap.
Yalnız burada dikkat edilecek iki nokta bir o kitabın 5 Ekim 2016 - 25 Aralık 2016 tarihlerinde  okunacak olması, iki bu grupların aynı kitabı okuyacak olması. Yani yazar ayları ya da temalı kitap etkinliklerinde okuduğunuz kitaplar sayılmıyor.

5. Kategori (10 puan): Goodreads puanlamasında en az 4.00 puan alan ve minimum 50000 kişinin oy verdiği bir kitap.
Goodreads kullanmayanlar için kısa bir özet geçeyim. Öncelikle kitabın orijinal adını Goodreads eklemesiyle Google üzerinde arıyorsunuz. Misal kitabımız çoğumuzun bildiği Bülbülü Öldürmek olsun.
Orijinal adı To Kill a Mockingbird.
Yeşil çerçeve içine aldığım kısım ortalama puanı, mavi çerçeveli kısım oy veren sayısı.
Azıcık zor bir kategori sizlere kolaylık diye Goodreads'da bu kategoriye uyan kitapların ağırlıklı olarak bulunduğu iki listenin linkini bırakıyorum.
1 ve 2
Ekleme: Bu iki listede olduğu halde kategoriye uymayan kitaplar olabilir yukarıdaki puan ve oy veren kısmına dikkat edin. Ayrıca bu listeler dışında şarta uyan kitaplar varsa onları da okuyabilirsiniz.

6. Kategori (10 puan): Bir şiir kitabı.

7. Kategori (10 puan): İsminde bir organ bulunan bir kitap.
Kalp, Yürek, Göz gibi kelimelerin ağırlıklı seçileceğini düşündüğüm bir kategori oldu.

8. Kategori (10 puan): Ülkemizde basılı en az 10 kitabı olan yazardan bir kitap.
Uyarı: Aynı kitabı farklı yayınevleri basarsa sayılmaz aman dikkat edin.

9. Kategori (10 puan): 100 Temel Eser listesinden bir kitap.
İlköğretim için buraya.
Ortaöğretim için buraya.

10. Kategori (10 puan): Kategorilerden bağımsız canınızın istediği bir kitap.
Yaz Şenliğinin ev çok okunan kategorilerinden birisini eklemezsek olmaz.

11. Kategori (10 puan): Kapağında bir veya daha fazla insan yüzü bulunan bir kitap.
Burada kategorinin esnek olduğunu belirteyim ister insan gölgesi olur ister yüzünün küçük bir bölümü olur tamamen size kalmış. Ayrıca illa ön profilden olması gerekmez resmin yan hatta arka profili de kabul ederim. Umarım anlatabilmişimdir.
Taştan Kalp, Bir Sır Saklı İçimde, Sessiz Oda vb.

12. Kategori (10 puan): Güz Şenliği Öğretmenler Günü’nü kapsayacağı için öğretmenlik yapan  ya da yapmış bir yazardan bir kitap.

13. Kategori (10 puan): En az 10 farklı yazardan birer eser barındıran bir öykü, masal, şiir, anı, gezi vb türde bir kitap..

14. Kategori (10 puan): İsmi hava durumunu çağrıştıran bir kelime barındıran bir kitap.
İlla yağmur gibi bir kelime olmak değil, yağmak fiili olsa da olur. Yalnız mevsimsel ifade olmaz. (Kış Masalı gibi isimler kabulüm değil)
Misal Sis, Kış Güneşi, Mucizeler Yağarken vs.

15. Kategori (10 puan): İsminde bağlaç olan bir kitap.
Ama, fakat, lâkin, ancak, yalnız, oysa, oysaki, hâlbuki, ve, ile, ki, de, çünkü, zira gibi.

16. Kategori (10 puan): 200 sayfadan kısa bir kitap.
Bu kategoride 201 sayfayı kabul etmediğimi belirteyim :(

17. Kategori ( Her kitap 10 puan iki kitap okunursa ekstra 20 puan toplamda 40 puan): Öncelikle Nobel Ödülü almış bir yazar seçiyorsunuz.  Yazarın Nobel Ödülü aldığı tarihe bakıyorsunuz.
a) Nobel Ödülü almadan yazdığı bir kitap.
b) Nobel Ödülü aldıktan sonra yazdığı bir kitap.
Şeklinde iki kitabını okuyorsunuz. Tarihleri puanlama zamanı bana iletmeyi unutmayın.
18. Kategori (Her bir kitap 10 puan, tüm kitaplar okunursa ekstradan 30 puan, toplamda 70 puan): Şimdiye kadar hiç kitabını okumadığınız dört yazardan birer kitap. Yazarların ikisi Türk, ikisi yabancı, ikisi kadın, ikisi erkek olmalı.

19. Kategori (Her kitap 10 puan dört kitap okunursa ekstra 30 puan toplamda 70 puan): Baş harfleri alfabeye göre sıralanan 4 kitap.
İlk olarak Ç, Ş vb harfler yerine C, S harflerini kullanmamanız gerektiğini belirteyim.
İkincisi illa A harfinden başlama zorunluluğunuz yok. Ama puanlama hesabı yaparken 4 kitap yerine iki kitap okumuşsanız bu bu kitapları saydırabilmeniz için iki kitabın baş harflerinin sıralama düzeni oluşturması gerek. Mesele bir kitabını D harfi ise Y harfi ile başlayan kitabınızı puanlamaya dahil edemem.
Üçüncüsü Ğ harfini mecburen atlıyorsunuz.
Dördüncüsü kapakta hem seri adı hem de kitabın seri içindeki adı varsa kitabın kendi adını kullanıyorsunuz. Mesele Ölümcül Oyuncaklar-Cennet Ateşi Şehri kitabında baz alacağınız harf C.
Örnek sıralama:
Jessie Lamb'ın Vasiyeti
Kimliksiz
Leyla'nın Evi
Mavi Saçlı Kız

20. Kategori (Her  bir kitap 10 puan tüm kitaplar okunursa ekstradan 40 puan toplamda 80 puan) Aşağıya ekleyeceğim ülkelerde doğmuş yazarlardan bir kitap. (Ben seçeneğiniz bol olsun diye sekiz ülke ekledim siz dört tanesini seçeceksiniz.)
Ülkeler: Endonezya, Çin, İngiltere, Rusya, Kanada, Almanya, İrlanda, İtalya.

21. Kategori (Her bir kitap 10 puan, tüm kitaplar okunursa ekstradan 40 puan, toplamda 80 puan): Kendinizin belirleyeceği bir temaya uyan dört kitap.

Sormak istediğiniz her şeyi yayının altına yorum bırakarak ya da gul.kilis91@gmail.com adresine mail atarak sorabilirsiniz. Ama yorum bırakmayı seçerseniz sizinle aynı şeyi soracak olanları mail atma, cevap bekleme zahmetinden kurtarırsınız. 
Şimdiden şenliğe katılacak, puanlarını bildirecek herkese teşekkür ediyorum, bol okumalı bir şenlik olsun :)

Katılımcılar
1. Gül Özdemir
2. Gülay Cansever
3. Ggizemm
4. Nilgün Komar
5. Hülya Lucy
6. Esseve rin
7. Şule Uzundere
8. Güzyağmuru
9. Doğan ?
10. Saadet Uslu
11. Arkeoloji_16
12. Gece Yürüyüşü
13. Leyla Atçeken
14. Pinuccia
15. Seval Yılmaz Koşar
16. Fatosgsf (IG)
17. Birduygu (IG)
18. Tuğçe Yalaz (IG)
19. Meray Okur (IG)
20. Derinmim (IG)
21. Öznur Görmüş (IG)
22. Tardis Ne Okuyor
23. Alonenes Nesli 
24. Acemi Blogger
25. Kübra Önder (Revna86)
26. Ahu Kader
27. Gonca
28. Black Pearl
29. Hayalperest.im
30.  Goysu11
31. Sinem Özdemir
32. Sevgiortn
33. Betül
34. İlknur Ogultekin
35. Şehrin Masalcısı




54 yorum:

  1. Gül şenliği devam ettirmene sevindim. Bu arada çok kolay kategoriler olduğu kadar çok zorlar da var :( varım ama yaz şenliği kadar faal olamayacağım çünkü çoğunu kütüphanemden seçeceğim. Lİstemi de en kısa zamanda hazırlayıp linkini buraya ekleyeceğim. Herkese keyifli okumalar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://gulaycansever.blogspot.com.tr/2016/10/guz-okuma-senligi-2016-listem.html

      Sil
    2. 13. kategori ile ilgili bende bir soru sorabilirmiyim :) elimde Yediveren yayınlarının kitapları var. içinde kısa hikayeler olan. Kahve muhabbetinde aşk, Aşk tadında hikayeler, Deniz keyfinde hikayelr gibi. Bu tarz kitaplar olurmu ???

      Sil
    3. Eğer on yazarın farklı hikayelerde imzası varsa olur yok tek yazar bir sürü hikaye yazmışsa olmaz :)

      Sil
  2. Çok araştırmak ve seçmek gerekecek gibi görünüyor ama işin güzel kısmı da bu kesinlikle :) benim listemde en kısa zamanda yayında olacak:)

    YanıtlaSil
  3. Tebrik ederim ve emeklerin için teşekkür ederim... Çok sevindim devam ediyor olduğumuza..
    ��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Soru işareti değil öpücük yolladım güya ama telefon uyumsuzluğu sanırım :)

      Sil
  4. Çok güzel kategoriler. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Gül kendine haksızlık etmemelisin, hem geçen şenlikte hem de bu şenlikte çok yaratıcı kategorilerin var bence ✌🏻️Aslında ben bu şenlik için mola vermeyi düşünüyordum ama kategoriler çok cazip, ne kadar etkin olabilirim bilmiyorum ama yine de varım ✌🏻️

    YanıtlaSil
  6. Güz şenliğinde katılmayıp ara vermeyi düşünüyordum çünkü kaç zamandır şenlik listelerine göre kitap okuyorum. Listelere sokamadığım ama okumak istediğim kitapların sayısı da artınca bir şenlik ara verip onları bitireyim diye düşünmüştüm ama kategoriler o kadar farklı ve ilgi çekici ki sanırım dayanamayıp katılacağım :D
    Ellerine, emeğine sağlık. Şenlik için gönülden uğraş verdiğin çok belli :))

    YanıtlaSil
  7. Şenliği devam ettirmene çok sevindim. bu şenliğe de katılacağım ve umuyorum yaz şenliğinden daha iyi bir sonuç elde edeceğim ama kategoriler biraz zor olmuş sanki :-)

    13. kategori için elimde deneme, gezi ve röportaj kitapları var. onlardan biri olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. kategoride "veya olayların yazın geçtiği bir kitap." diyor. Sanırım eski şenlikten kalma.

      Sil
    2. Dikkatin için teşekkürler ilk kategoriyi düzelttim, 13. kategoriyi de genişlettim koşullar aynı tür serbest :)

      Sil
  8. Heyecanla beklediğim şenlik haberi :) Elinize sağlık, kesinlikle katılıyorum ve en yakın zamanda listemi de yolluyorum. Herkese iyi okumalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Listemi de şuraya iliştireyim;

      http://kitapsokagim.blogspot.com.tr/2016/10/guz-okuma-senligi-2016.html

      Sil
  9. Şenliği devam ettirmene sevindim. Listemi hazırladım: http://betikbetik.blogspot.com.tr/2016/10/guz-okuma-senligi-2016.html

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Gül, 3. Kategori için cinleri de işin içine dahil etsek olur değil mi 😬 En azından vampirli, cadılı türdeki fantastikleri okuyamayanlar için yerel fantastik seçeneği olur, ne dersin?

    YanıtlaSil
  11. Epey düşündürecek bu seferki kategoriler bizi. Ama ben de katılıyorum. Kitaplarımı çoğunlukla kütüphaneden aldığım için neler var bakıp listemi hazırlayacağım...

    YanıtlaSil
  12. Benim de listem hazır :)

    http://okumagunceleri.blogspot.com.tr/2016/10/guz-okuma-senligi-2016.html

    YanıtlaSil
  13. Yine bir şenlikte bizimle olduğun için teşekkürler:)))Şenlik ilerledikçe sende ilerleyeceksin ve bu hali bile çok güzel.Araştırması keyifli kategoriler var.Ellerine sağlık:))Ve tabi ki şenlikte bende varım...

    YanıtlaSil
  14. Bende varım fakat listemi ne zaman yayınlayabilirim bilmiyorum. :)

    YanıtlaSil
  15. Şenliğin bağımlısı olanlardanım.Varım.Listemi hazırlamaya başlayayım. Yeni kitaplar alınacak .

    YanıtlaSil
  16. Harikasın Gülcüm. Ben de varım. Bu arada haftasonu bitmeden yaz okuma şenliğinde okuduklarımı da paylaşacağım ama telefonun hatırlatmasını 9 Ekime kurmuşum ben. Sıralamayı kaçırdım yani ama olsun.

    YanıtlaSil
  17. Harikasın Gülcüm. Ben de varım. Bu arada haftasonu bitmeden yaz okuma şenliğinde okuduklarımı da paylaşacağım ama telefonun hatırlatmasını 9 Ekime kurmuşum ben. Sıralamayı kaçırdım yani ama olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önemli değil bekliyorum okuduklarınızı ve bu şenlikte okuyacaklarınızı :)

      Sil
    2. Yaz: http://pinucciasbooks.blogspot.com.tr/2016/10/yaz-okuma-senligi-pinucciann-hesap.html

      Güz: http://pinucciasbooks.blogspot.com.tr/2016/10/guz-okuma-senligi-pinucciann-okuma.html

      Sil
  18. Merhaba, ben de katılıyorum şenliğe :) Eğer yayınevi bir kitabı iki ayrı kitap olarak yayınlamışsa iki ayrı kitap mı kabul edilecek yoksa tek bir kitap mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer siz ayrı kitapları okursanız ayrı tek kitabını okursanız tek kabul edeceksiniz :)

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. http://tardisneokuyor.blogspot.com.tr/2016/10/2016-guz-okuma-senligi-listem.html Bu da benim listem olsun o zaman :) Instagram'da da tardisneokuyor kullanıcı adıyla beni bulabilirsiniz ^^

      Sil
  19. merhaba ben de varım.listeme sadece kitap adlarını yazdım.vakit buldukça eklemeleri yapacağım.linkim
    http://alonenes.blogspot.com.tr/2016/10/guz-okuma-senligi-2016.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. instagram adresim alonenesli daha çok paylaşım yapıyorum oradan.

      Sil
  20. Selam, milattan önceki dönemler olmasa da uzun zaman önce etkinliklere katılıp zevkle listeler takip ederdim. Liste kalabalık olunca takip etmek zor oluyordu. 21 kişi gayet ideal bir sayı, tekrar katılabirim. Katogoriler ile kitaplarımın uyup uymadığını kontrol etmem gerek.

    YanıtlaSil
  21. Bende katılıyorum bu şenliği kaçırmak istemiyorum��
    Sevgilerimle Kübra Önder (instagramm hesabım: revna86

    YanıtlaSil
  22. Ben de katiliyorum. Listemi en kisa zamanda blogta yayimlayacagim. www.ahukader.de

    YanıtlaSil
  23. http://adadenizi.blogspot.com/2016/10/okuma-senligi-guz-baslad.html

    Benim listem bloğumda.....

    YanıtlaSil
  24. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  25. Bende katılabilirmiyim geç kalmadıysam .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır geç kalmadınız :)

      Sil
    2. https://birelifbirgonca.blogspot.com/2016/10/guz-okuma-senligi.html?m=0
      Listemi hazırladım ve yayınladım.

      Sil
  26. Selam, etkinlik listemi hazırladım.

    http://sapyadasaman.blogspot.com.tr/2016/10/guz-okuma-senligi-2016.html

    YanıtlaSil
  27. 3. kategoriye Melekleri de katalım mı?

    YanıtlaSil
  28. Merhaba, ben de katılmak istiyorum :)

    YanıtlaSil
  29. Merhaba, ben de katılıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://kitabmekani.blogspot.com/2016/10/kitab-festival-payz-2016-guz-okuma.html şenlik listesi :)

      Sil
  30. Aslında bu dönem pek okuyamayacağım için katılmayacaktım ama yaz şenliğinden çok keyif aldığımdan katılmaya karar verdim sonunda. Kısa zamanda listemi de hazırlayacağım:)

    YanıtlaSil
  31. ben de katılacağım ama bu sefer puanlarımı hesaplayıp bildirmeye kararlıyım:))

    YanıtlaSil
  32. Bende katılmak istiyorum. :) umarım geç kalmamışımdır.

    YanıtlaSil
  33. Merhaba, geç de olsa ben de katıldım. Şenlikten habersiz, başlangıçta tarihinden itibaren kategorilere uyan kitaplar okumuşum :)
    Eksiklikleri olmakla birlikte listem bağlantıdadır:
    https://docs.google.com/document/d/1ZbUeK2WNqlmhLiOWHr1W81M2o08ZL4pvNG8bUGtai7Y/edit?usp=sharing

    YanıtlaSil