25 Ekim 2016 Salı

STAJYER - SAIRA RAO

Kitabın Künyesi
Kitabı Adı: Stajyer
Orijinal Adı: Chambermaid
Yazarı: Saira Rao
Çevirmeni: Petek Demir
Yayınevi: Altın Kitaplar
Sayfa: 350

Sheila Raj Columbia Üniversitesi’nden mezun olmuş mesleğiyle yeni yeni haşır neşir olmaya başlayan bir hukukçudur. Sheila kariyerine istediği şekilde yön vermek için en az 1 yıllığına bir yargıcın yanında hukuk danışmanlığı yapmak zorundadır. Oldukça iyi bir hukuk fakültesinden yüksek notlarla mezun olan Sheila istinaf mahkemesi yargıcı Helga Friedman’in yanında danışmanlığa başlar ve bu iş için çok sevdiği New York’tan ayrılıp Philadelphia’a taşınır.

 İşteki ilk gününde bütün hayalleri ırkçı, küçümseyemeye ve aşağılamaya bayılan herkese hakaret etmeyi alışkanlık haline getirmiş ve yanında çalışanların adını dahi doğru dürüst söylemeyen Friedman yüzünden yıkılır. Sheila kendisini oldukça zor bir yılın beklediğini anlar. Üstelik yargıcın sekreterleri Roy ve Janet garip ya da kaba tavırlarıyla genç kızı daha zor bir duruma sürükler. Ardından istifa eden bir hukuk danışmanı olayı meydana gelir ve Sheila’nın 3 danışman arkadaşı işe başlar. Ukala ve yargıca hayran olan Evan, hukuk müşavirliği işinden istifa eden danışman yüzünden ayrılıp buraya gelmek zorunda kalan Kate ve Sheila’nın adamakıllı anlaşabildiği tek insan olan Matthew.
Sheila’nın yargıca görüş bildirdiği ilk davası ise avukatının mahkemede uyuklaması yüzünden idam cezası alan Nelson davasıdır. Şimdi avukatın uyuklaması vb. hareketleri yüzünden davanın yeniden görülüp görülmeyeceğine dair Friedman’ın da katılacağı bir oturum yapılacaktır ve Sheila Friedman’a bu konuda bir görüş hazırlamak zorundadır. 
“Teknik bir arıza var galiba. Bugün muhtemelen sizler gerginsinizdir, şu anda benim danışmanlarım olmadığınızı düşünerek rahatlamaya çalışın.”
Dava konusu Sheila’nın ilgisini fazlasıyla çeker ve Nelson’un ikinci bir şansı hak ettiğine inanıp canla başla çalışmaya başlar. 
Bu hengamede hala yargıç tarafından aşağılanmaya devam eder bir yandan da sevgilisi Sanjay ile arasına giren mesafeden yakınır ve yeni yaşamına uyum sağlamaya çalışır. 
Bakalım Sheila Friedman’ın gazabına bir yıl katlanıp, kariyerine sağlam bir katkıda bulunabilecek mi yoksa dayanamayıp istifa mı edecek? Nelson davasında son durum ne olacak, sanık ikinci kez yargılanma şansı elde edebilecek mi? Okuyup göreceğiz. 

“Ben gerçekten kendime böyle bir meslek mi seçmiştim? Başkasının üzüntüsüne sevinmenin, ilgilenmek gibi gösterildiği bir meslek?”

Blogumu takip edenler mahkeme filmlerine olan düşkünlüğümü fark etmişlerdir ama  filmlere olan ilgimi hukuk temalı kitaplara bir türlü yansıtamamıştım. Stajyer belki de bu durumu yenebilmem için atılmış bir adım olur kim bilir? 
Gelelim kitapla ilgili düşüncelerime dediğim gibi hukuk temalı eserleri çok severim ve kendimi çabuk kaptırırım ama Stajyer benim dahi eksiklikler bulduğum bir kitap oldu. Öncelikle yazarın ilk kitabı olduğunu belirteyim ki ilk kitap acemiliklerinden nasibi göze çarpacak kadar almış. Bazı yerlerde anlam karmaşaları ve ufak tefek kopukluklar vardı artık çeviriden mi yazardan mı yoksa benden mi kaynaklı bilemedim. 
Onun dışında yazarın absürd durumlarla gerçekçi durumlar arasındaki dengeyi kurmakta zorlandığını fark ettim. Yazar okuyucuların gülümseyebilmesi için elinden geleni yapmış ama bu noktada çok önemli bir durum söz konusuyken koca koca avukatların komik bir detayla daha çok ilgilenmesi yersiz kaçmış. Ki ortada idamdan kurtulma ihtimali olan bir adam varken  güldürmek için haddinden fazlaca kara mizah yapmaya çalışmak olmasa daha güzel olurdu dediğim noktalardan. Bir de aldatılan kızı teselli etmek yerine aldatan adamın gizli saklı et yemesinin üzerinde durulması var ki insanın içene gına getirir. Diğer bir mevzu en iyi okullardan mezun olan hukukçuların oldukça sığ, ukala olarak çizilmesi yazarın her fırsatta mütevazi takılan Sheila aracılığıyla bunu bize aktarmaya çalışması Sheila’nın da fırsatını bulduğunda övünmeye başlayacak olduğu düşünülürse can sıkıcı detaylar arasında yerine alan bir durum olmuş. Friedman’ın yürüyüp giden namını küçücük çocukların duyması yeterince garipken Sheila’nın aynı çocuğu geri iade ederken davrandığı tutumun rezalet olduğunu da belirteyim. Bu da Sheila’nın herkesi sığ görürken kendisinin de içinde onların bir versiyonu karakterin yattığını gördüğümüz anlardan. Bütün hukuk danışmanları bu kadar sığ iken adliyede çalışan herkesin bir garip olması onu da geçelim Janet ve Roy’un gariplikte doktora yapmış olması bu adliyede çalışan herkes illa sorunlu mu olacak diye düşündürttü. 
Stajer bütün olumsuzluklara  rağmen bazen güldüren, dava oturumları gerçekten kaliteli olan (dediğim gibi idamdan çevrilmeye çalışılan bir davanın üzerinde durulması sağlam bir nokta), dil biraz pürüzlü olsa da akıcı bir anlatımı olan, Friedman karakteri ile akıllara kazınacak olan bir hukuk temalı roman. 
Son söz daha kaliteli hukuk temalı kitapların olduğunu düşündüğüm için bu temada bir kitap okumak isteyene illa bundan başla demem ama biraz komik bir havası olduğundan biraz da ilginç bir yargıcı olduğundan listenizin sonlarına belki alabilirsiniz derim ama eksikliklerinin olduğunu altını çizerek belirteyim.



6 yorum:

  1. Daha önce hukuk - avukatlık konulu hiç kitap okumadım o yüzden konusu ilgimi çekti. Paylaşım için çok teşekkürler, belki benzer türde başka kitapları araştırırım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım seveceğin bir eserle karşılaşırsın :)

      Sil
  2. güzel bir kitaba benziyor dava konusu da gerçekten ilginç..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet dava konusu dediğim gibi gerçekten sağlam :)

      Sil
  3. Siz mahkeme filmlerine, ben de mahkeme dizilerine hayranım. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim okuma fırsatı bulursanız umarım seversiniz :)

      Sil