29 Nisan 2021 Perşembe

COHERENCE-PARALEL EVREN (2013)

8 arkadaş Miller Kuyruklu Yıldızının geçeceği akşam yemek için toplanırlar.
Ev sahipleri Lee (Lorene Scafaria) ve Mike (Nicholas Brendon), çiftin konukları ise Em (Emily Baldoni)-Kevin (Maury Sterling), Beth (Elizabeth Gracen)-Hugh (Hugo Armstrong), Amir (Alex Manugian)-Laurie (Lauren Maher) çiftleridir.
 Yemekte kuyruklu yıldız geçtiği için çatladıklarına inandıkları telefonlarından sohbet açılır hatta Miller kuyruklu yıldızının 1923'te dünyadan geçtiği zamandan bahsedilir.

Muhabbet koyulaşmışken elektrik gider.
Elektrik gidince mahalleye bakılır ve iki blok ötedeki bir ev hariç herkesin elektriği gittiği anlaşılır. O evin esrarı merak edilince Amir ve Hugh cesaret edip bakmaya giderler.
Karanlıkta kafalar karışıkken, kapı çalınmasına rağmen kimsenin kapıda bulunmaması karakterleri iyice tedirgin eder.
Üstüne üstlük Hugh ve Amir dönüp de elektrikli evde bizler vardık deyince herkesin içini bir şüphe kaplar.
Yaşanan olayların kuyruklu yıldızla ilişkisini merak ederken karakterlerin ellerine geçen kitapta Schrödinger'in kedisi deneyini okumaları onları paralel evren olayını düşünmeye iter.

Bakalım karakterlerimiz bu gecenin gizemini çözebilecek mi?


Cohorence Onedio listelerinin birinde görüp, paralel evren temasını görünce not aldığım ortalama üstü bir film. İlk olarak tek mekanlı ve 8 karakterli bir film olmasına rağmen kesinlikle sıkmadığını söyleyerek başlayabilirim. Hatta diyalogları fazlasıyla akıcı, azıcık olsa gerilim sahnelerinin ise dikkat uyandırmayı başaran bir ağırlığı var. Oyuncuların bazılarına pek ısınamasam da Em kesinlikle başarılı, ruh hallerini oldukça iyi yansıtıyor.
Kurgu ise beklediğimden oldukça farklı ilerledi, izlediğim paralel evren temalı diğer eserlere göre kendine biraz daha farklı bir yol çizmiş Cohorence. Paralel evreni kuyruklu yıldız olayı ve  Schrödinger'in kedisi deneyi ile harmanlarken iyi bir iş çıkarmışlar ortaya lakin filmin sonunun bir arkadaşımın kendi tezini anlatmasına rağmen kafama oturmayan noktaları olduğunu inkar etmeyeceğim. Eğer izlediğiniz şeyi yüzde yüz anlamam lazım fikrini benimseyen bir insansanız azıcık hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz not düşmek lazım.
Son söz değişik bir paralel evren temalı film izlemek isteyenler, tek mekanda geçen film arayanlar birazcık ucu açık kalan sonuna aldırmazlarsa IMDb'den  7.2 alan bu filmi gönül rahatlığıyla izleyebilirler.

11 yorum:

  1. İlgi duyduğum konular. Zaman yaratıp izlemek isterim. Çok teşekkürler, emeğine sağlık 👍😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paralel evren konusuna ilgi duyuyorsanız belirsizliğe rağmen kaçırmayın bence de :)

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Umarım severseniz, gerçekten ilginç bir yapım :)

      Sil
  3. Ben bu tarz filmlerden genellikle bir şey anlamam. Sonra Ekşi Sözlük'te film yorumlarını açar, şükela modunda okurum. Orada bir sürü teori üretilmiştir. Hepsini okurken "Evet, olabilir, doğru." diye yorum yaparım :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben de aynen Ekşi Sözlük'e bakıyorum ama bu filmi izleyeli bayağı oldu ve o zamanlar yorumlara bakınca kafama yatan pek olmamıştı :(

      Sil
  4. ooo bunu izleyim hemen, hatırlamadım :) deja vu, frekans, bu ikisi de çşok iyi, aynı konuda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deja vu ile farklı tarzdalar diyebilirim, gerçekten ilginç bir film. İzlediğinde yorumunu bekliyorum :)

      Sil
  5. Kesinlikle değişik bir film. Gerilimli sahneleri de akılda kalıcı, ben sadece sonunu biraz daha net anlamak isterdim :)

    YanıtlaSil
  6. Bu konudaki filmlere benim de merakım var.Bu filme de bakabilirim emeğine sağlık😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paralel evren konusunda benzerlerinden farklı bir yapım, şans verin bence :)

      Sil