26 Ocak 2018 Cuma

COMMUNITY 1. SEZON ARDINDAN

Community final yapmış komedi dizisi, ben henüz 25 bölümden oluşan ilk sezonu izledim.
İlk sezon adına konuşayım kesinlikle çok renkli, eğlenceli bir dizi.Üstelik 8-9 sene önce yayınlanan bu bölümlerin esprilerinin pek çoğu inceliğini koruyor. Pek çok bölümde yüzümden tebessüm eksik olmadı desem yeridir. Sadece başlangıçta diziye ısınamadığımı düşündüğüm zamanlar hariç. Zaten bir alışınca devamı geldi. Karakterler farklılık abidesi, mekan yaş, ırk, din bakımından karma bir üniversite olunca kurgu ortaya farklı şeyler koymayı rahatlıkla başarıyor.

Anlayacağınız sevdiğim, yeni bir komedi dizisi arayanlara hatta aramayanlara önerebileceğim hem de final yaptığı için yeni bölüm bekleme moduna girmeyeceğiniz bir dizi Community. Ayrıca IMDb tarafından 8.6 puan alması bile kaliteli olduğunun sağlam bir göstergesi.
Gelelim dizinin mekanına dizi  her yaştan insanın eğitim görebileceği bir devlet üniversitesi olan Greendale Üniversitesi'nde geçiyor. Öyle ki 50 yaşını geçmiş bir insanı dahi okul sıralarında görebileceğimiz bir üniversite ve yeni öğretim yılına başlangıcını yapıyor. Bu yıl yeni başlayan öğrencilerinden biri Jeff Winger ve oldukça çapkın olan Jeff İspanyolca sınıfındaki hafiften vurulduğu Britta ile takılabilmek için "İspanyolca çalışma grubum var, gel birlikte çalışalım" yalanını söylüyor. Lakin bu yalan bir anda gerçeğe dönüşüyor ve Jeff kendini uçuk kaçık bir çalışma grubunun içinde buluyor. Dizimizin kurgusu da bu çalışma grubu etrafında şekilleniyor.

Karakterlere geçersek...
Jeff Winger-Joel McHale
Sahte diplomayla avukatlık yapan, yakayı ele verince de en kısa zamanda diploma almak için Greendale'in yolunu tutan ve kendini bir anda İspanyolca çalışma grubunun lideri olarak bulan kişi.
Açıkçası karizması, cool halleri ile hem üniversiteli bayanların hem de bizim kalbimizi çalması işten bile değil.
Ama bencil, sorumsuz ve umursamaz halleri ile bazen çekilmez olabiliyor, gene de grubun dinamiği bozulmasın diye elinden geleni yapıyor, onlar için kendinden beklenilmeyecek fedakarlıklar yapıyor.
Her ne kadar gerçek avukat olmasa da oldukça başarılı bir avukat olduğunu kesin, Britta'ı kopya olayında savunması bile bunun göstergesi.
İlk başlarda karşılık alamadığı Britta'i tavlamaya çalışmakla durgun geçen aşk hayatı izleyenleri şaşırtmayarak ara ara farklı yollara saptı. Sezon finalinde ise şaşırtmayan sürprizi yaptı.

 Britta Perry -Gillian Jacobs
Bazı kesimlerce pek sevilmeyen güzeller güzeli Britta benim de bazı hareketlerine gıcık olduğum  karakterlerden biri ama gene de seviyorum yanlış anlaşılmasın.
Britta yıllarca gezip tozduğu için  üniversiteyle 28 yaşında tanışma fırsatı buluyor. Fazlasıyla hümanist, yardımsever, yalandan nefret eden bir karakter. Bir de başarısızlık korkusuyla kendine dünyaları dar etmeyi başarıyor. Başlarda Jeff'e bayağı gıcık davransa da grubun etkisiyle yumuşuyor. Hele Jeff ile planlar yapıp ortalığı birbirine kattığı bölümlerdeki halleri süper.

Abed Nadir -Danny Pudi
Grubun tartışmasız, en sempatik, en sevilen karakteri. Hatta bir bölümde gruptan birinin tiye almaya karar verip o kişiyi seçerken "Abed olsun" diyene "Yoo onu çok seviyoruz" cevabı verilmiştir. Kendisi Müslüman, istediği dersleri bile almasına izin vermeyen despot bir babası var, annesi onları terk etmiş.
Karakterimiz  dizilere, filmlere o kadar meraklı ki adeta sinema dünyasında yaşıyor. Hatta sezonun sonlarına doğru kampüs güvenliğine soyunan iki arkadaşını film izlermişçesine takip edip, yönlendirmişliği var. Daha da iyisi okulu ele geçirip mafyacılık yaptığı bir bölüm var ki süper. O tuhaf, garip halleri izledikçe sizde alışkanlık yapıyor belirteyim. Jeff ile diyalogları ise ayrı renkli belirteyim. Hele kankası Troy ile bölüm sonlarındaki bir dakikalık skeçleri oldukça sağlam.

Annie Edison -Alison Brie
Grubun inek öğrencisi, lisede haplarla takılıp yakalanınca okuldan atılan kızımız ne yazık ki Greendale gibi bir üniversiteye gelmek zorunda kalıyor. Her şeye rağmen her derse en önde oturup, sürekli notlar tutarak katılan Annie grubun çalışma yolu belirlemesine yardımcı oluyor. Aşırı hırslı olan karakterimiz bütün etkinliklere katılarak lisede bulamadığı popülariteyi burada bulmaya çalışıyor. Aynı zamanda kızımız lisedeyken aşık olduğu Troy ile bu grupta tekrar karşılaşma şansına erişiyor ama Troy'dan beklenen dönüt gelmiyor. Bu konuda bazen aşırı derbeder olabiliyor.
Onun dışında ekibin en genç üyelerinden biri olduğu için bu konuda takıntı yapabiliyor, ama biz onun takıntılı, hırslı hatta saplantılı hallerini seviyoruz.

Troy Barnes-Donald Glover
Lisedeyken spor bursu almayı başaran ama bira fıçısı yüzünden sakatlanıp bursunu kaybeden Troy hem Annie'in platonik aşkı hem de Abed'in kankası. Ki bu kankalık ilişkisi görüp görebileceğiniz en samimi ilişkilerden biri.
Troy normalde pek zekice davranmasa da bazı halleri ile sempatimizi kazanması kaçınılmaz oluyor, özellikle mimikleri şahane olan bir karakter.
En çok babaannesi ve Britta ile ilgili bölümdeki halleri, bir de sezon finalindeki çörek yerken ki hali hoşuma gitmiştir. Onun dışında dizinin Abed'den sonraki en eğlenceli karakteri olduğunu söyleyebilirim.

Shirley Bennett-Yvette Nicole Brown
İki çocuk annesi, eşi tarafından terk edilmiş Shirlery yaşı konusunda takıntılı olsa da ekibin annelik pozisyonunu seve seve üstleniyor. Kızları kanatlarının altına alıp onlara aşk hayatı başta olmak üzere bazı alanlarda mini mini tavsiyeler veriyor. Ayrıca Jeff'i bile dedikoduya çekebilecek kadar yetenekli ama bu huyu huy değil onu da belirteyim. Sunum zamanındaki halleri ve Abed'in filminin gelecek olduğunu düşündüğündeki tavırları gerçekten akılda kalıcı kısımlardan.
Shirley ekibin annesi olarak dizide vazgeçilmesi zor karakterlerden biri oluveriyor.

Pierce Hawthorne-Chevy Chase
Ekibin en yaşlısı, en zengini, en ırkçısı, en sinir bozucusu olan Pierce pek çok tavırlarıyla sinirleri hoplatacak orası kesin. Siyahi oldukları için Shirley ve Troy'u akraba zannetmesinden pay biçin siz. Ona rağmen bazen grubu herkesten fazla düşündüğüne tanık olmuşuzdur.
Her nedense Jeff'e ayrı bir düşkünlüğü vardır ve onun takdirini kazanmayı ister hele başlarda sırf onunla partner olabilmek için ciddi bir meblağ ödemişliği vardır. Ayrıca her şeyi yaparım ederim deyip vasat sonuçlar çıkarmakta üstüne yoktur ama bazen şaşırtabilir bakınız hipnoz mevzusu.

Ben Chang -Ken Jeong
Grubun bir araya gelmesini sağlayan dersin öğretmeni. Ki garip halleri, saçma sapan yöntemleri ile bizi şaşırtmayı başaran karakterlerden. Özellikle öğrencilere verdiği cezalar konusunda oldukça yaratıcı olan Chang profesör olamamanın ezikliği zaman zaman yansıtıyor. En sevdiğim performansları karısı ile yaşadığı sıkıntıları öğrencilere yansıtıp, bolca ödev verip, kendisine samimi davranan Jeff ile alemlere akmasıydı, bir de sezonunun en iyi bölümü olan paintball savaşlı bölümdeki şahane performansıydı.
Tabi geçmişine indiğimizde son bölümlere doğru bizi sağlam şoklar beklediğini belirteyim hemen.

 Dean Pelton-Jim Rash
Evlere şenlik dekanımızı da araya sıkıştıralım hemen. Dizinin en sinir bozucu karakteri  bana kalırsa. Çevreci etkinlikler düzenleyip kağıt israfı yapan,öncelikli kayıt diye bir ödül sunup o ödülü veremeyeceğini öğrenince kafayı yiyen, sürekli parti yapıp diğer üniversitelere gösteriş yapma derdinde olan çatlak bir karakterdir kendisi.

Güncelleme
İlk sezon yorumunu yazıp bir türlü yayınlayamamışım, bu arada da diziyi komple bitirmişim. Ayrı bir final yazısı yazmadığım için buraya not düşeyim kesinlikle severek izlediğim bir dizi oldu, muhakkak şans vermelisiniz.

10 yorum:

  1. bir kaç yerde daha karşılaşmıştım yanlış hatırlamıyorsam. izleyeceğim :)

    YanıtlaSil
  2. Merak ettim doğrusu :)

    YanıtlaSil
  3. Ben izlemedim ama eşim düzenli olarak izleyip bitirdi. O da çok sevmişti diziyi. Uygun bir zaman bulabilirsem ben de izlemek istiyorum. Hatırlattığın için teşekkürler :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, izledikten sonra yorumunu bekliyorum muhakkak :)

      Sil
  4. benim de güzel bir diziye başlama isteğim var, merak ettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk sezonu izleyip isterseniz devamını getirebilirsiniz :)

      Sil