Kitabın Künyesi
Kitabı Adı: On Bir
Orijinal Adı: Eleven
Yazarı: Mark Watson
Çevirmeni: Dost Körpe
Yayınevi: Domingo Yayınları
Sayfa: 263
Xavier Ireland Londra'da yaşayan bir radyoda gece programında sunuculuk yapan ve yaşadığı bir olaydan dolayı etliye sütlüye karışmama prensibi edinmiş bir karakterdir. (Her ne kadar dinleyicilerine olumlu öneriler sunsa da alt katında yaşayan Mel'e ve üst katında yaşayan Tamara'a sıkıntılı süreçlerinde hiç destek olmuyor.)
Londra'ya beş yıl önce Avusturalya'dan Chris Cotswold adıyla gelip adını Xavier Ireland değiştiriyor. Xavier radyoda çalışırken bir anda kendini Murray'ın yanında ana sunuculuk yaparken buluyor. Geceleri pek çok sebepten gözlerine uykuyu girmeyen dinleyicilerin sevgilisi Xavier bir gün bir çocuğa saldıran akran grubuna müdahale etmeye çalışıyor ve başarılı olamayacağını düşününce etliye sütlüye karışmama prensibin uyguluyor. Bu olay pek çok olaylar zincirlemesinin başlangıcı oluyor ve dövülen çocuğun yaşadıkları ile başlayan bir olaylar silsilesini araya sıkıştırıyor yazar. Etkilenen hayatları okurken ana karakter Xavier'den ayrılmıyoruz tabi ki. Onun geçmişte arkadaş grubuyla yaşadıklarını okurken nasıl oldu da bu hale geldi derken şimdilerde evini temizlemeye başlayan Pippa ile neler yaşayacağını merak ediyoruz.
Dövülen çocuğun başlattığı zincirin halkası nerede son bulacak, Xavier'in hayatı bu zincirle çatışacak mı?
Pek çok yerde olumlu yorumlar okuduğum On Bir beklediğimi bulamadığım bir kitap oldu. Kesinlikle kötü değildi ama aşırı beklentiyi karşılaması zor olan bir eserdi.
İlk olarak kitabın anlatım tarzına kolayca alışamadım bu büyük bir sıkıntı oldu çünkü bu yüzden kitabı okuma hızım düştü ve bu da kitabın biteceği süreyi uzattı. Bu süre uzayınca kitapta anlatılan olaylarla arama azar azar mesafe girmeye başladı ki burada beş gün civarı bir süreden bahsediyorum öyle on gün falan sürmedi yani. Bu mesafe kitabın tadını biraz daha kaçırdı. Hemen not düşeyim eğer bu kitabı okuyacaksanız mümkünse 3 günde bitirmeye çalışın.
Anlatım tarzının yanında bir anda geçmişe bir anda günümüze bir anda etkilenen on bir yaşama geçiş yapılması da yorucu noktalardan.
Bunların yanında kurgu gerçekten güzel, detaylar iyi ama bir şey var ki zincirleme başlayan olaylar da etkilenen insanlar da Xavier gibi seçim yapıyorlar. Mesela hırsızlık yapmak zorunda kalan karakter belki hırsızlık yapmayıp, bu zinciri kırabilirdi yani şöyle diyeyim kurgu hazırlanırken bu on bir hayatın seçim yapmak yerine zoraki olarak o eylemler gerçekleştirmesi daha etkileyici olurdu. Gerçi buna rağmen gene de kurgu yönüne tama yakın bir puan verebilirim.
Ekleyeceğim son nokta Xavier'in geçmişte yaşadığı olayın çok dokunaklı şekilde anlatılması.
Son söz kelebek etkisi temalı bir kitap okumak isteyenlere beklentiyi fazlaca yükseltmeden okumaları tavsiyesini verebilirim.
Tavsiyeniz için teşekkürler :)
YanıtlaSilRica ederim :)
Silpiğkiiğğ okumayız be yaaa hihihi :)
YanıtlaSilOkunacak çok kitap var zaten :)
SilTeşekkürler paylaşım için.
YanıtlaSilRica ederim :)
SilTavsiyeniz için teşekkürler. Aklımızda olsun:)
YanıtlaSilRica ederim :)
SilKelebek etkisi beni her zaman etkilemiştir. Bu kitabı da merak ediyordum . Harika bir yorum olmuş canım .
YanıtlaSilÇok teşekkürler güzel yorumunuz için :)
Sil