14 Kasım 2015 Cumartesi

THE ORIGINALS/YÜKSELİŞ-JULIE PLEC YORUM-ALINTI

Kitabın Künyesi
Kitabı Adı:The Originals-Yükseliş
Orijinal Adı:The Originals-The Rise
Yazarı:Julie Plec
Çevirmeni:Ebru Sürmeli
Yayınevi:GO! Kitap
Sayfa:303

The Originals oldukça popüler olan The Vampire Diaries dizisinin spin-off dizisi ve bence TVD'den daha güzel özetle boynuzun kulağı geçti durumlardan. 


Kitabı yorumlamaya geçmeden dizi hakkında ön bilgi verip vermemek konusunda kararsız kaldım çünkü bir anlatmaya başlarsam susar mıyım sanmıyorum ama girişte diziye kısacık değineyim, içimde kalmasın. 
Günümüze göre 1000 yıl evvel Esther adında bir cadı çocuklarını kurt adamlardan korumak onları vampire dönüştürüyor.İşte ilk vampirler bizim köken Vampirler diyeceğimiz(Mikaelson ailesi) kadro böyle doğuyor.Aile Elijah,Rebekah,Klaus,Kol ve Finn adlı 5 kardeşten bir de babaları Mikael'den oluşuyor.Topluca vampir olunca gelişen olaylar Klaus'un gayri meşru olduğu babasının kurt adam olduğu ve doğal olarak da kendisinin kurt adam olduğu ortaya çıkıyor. 
Fazla uzatmadan anne ölüyor,baba Mikael'da köken ailenin peşine düşüyor ve onları öldürmek için elinden geleni yapıyor. Bu kaçışlar esnasında fazlasıyla psikopat olan Klaus sorun çıkaran kardeşlerini hançerliyor ve onların ölmeden uyumasını sağlıyor. (Ki kökenleri öldürmek neredeyse imkansız belirteyim.)
İşte bu yolculuklar esnasında 1722 yılında Elijah,Rebekah ve Klaus New Orleans'a geliyor.Kitap kökenlerin şehre gelişinden 9 yıl sonraki olayları anlatıyor.Ve diziyle konu olarak bağımsız.
Ayrıca kitap her bölüm bir köken prensibiyle ilerliyor ve kökenlerin birlikte takıldığı bölümlerin azıcık olmasına neden oluyor. 
New Orleans'a gelen köken aile ne yazık ki hem cadılar hem kurt adamlar tarafından hoş karşılanmazlar.Şehirde barınmalarına izin verilir ama bir sürü kuralla. En basitinden kendi evleri dahi olmaz,başka bir vampir dönüştüremezler vs. 
Klaus bir nişan partisinde bir cadıya abayı yakıyor,başlangıçta geçici bir heves gibi görünen ilgisi cadı Vivianne'in kurt-cadı melezi olduğunu üstelik kızın cadı-kurt barışması için şehrin en önemli kurt adam ailesi olan  Navarro ailesinden Armand ile nişanlandığı hatta bu nişanın onun nişanı olduğunu öğrenmesiyle  yerini aşkından ölen Klaus'a bırakıyor. Tabi ki Vivianne'in güzelliği ve zekasından etkilediğini de unutmamak lazım. 
Klaus'un aşkı,ilgisi cadılar ve kurt adamlarla arasında sorun oluşturacak boyutlara ulaştığında Vivianne'in tepkisini merak etmemek elde değil. 
Elijah Klaus'u hal ve tavırlarından başlarının adım adım belaya girecek olduğunu sezince burada bir ev alıp o eve koruma büyüsü yaptırmak zorunda olduğunu anlıyor. Asil kökenimiz bu amaç uğruna o didinmeye başlıyor ve Ysabelle adlı cadıyla işbirliği yapabilmenin yollarını arıyor. Bakalım Elijah bir ev bulup cadıyı büyü yapmaya ikna edecek mi?
Rebekah ise madem vampire dönüştürmemiz yasak biz de kendimizi korumak için insanlardan bir ordu kurarız diyor ve şehri takibe alan Fransız askerlerinin meskenine kapak atıp yüzbaşılarının aklını çelip kendilerine ordu sağlamaya çalışıyor. Ama Yüzbaşı Eric Moquet ile tanışınca ona kapılıp her şeyi geri plana atma riskiyle karşı karşıya kalacaktır.
Bakalım kökenler New Orleans'da söz sahibi olmayı başarabilecek mi?

Aşağıdaki yorumda gerek diziye gerek kitaba dair azıcık spoiler bulabilirsiniz uyarımı yapayım dedim.

Evet heyecanla başladığım kitabı fazlasıyla sönük bir vaziyette bitirdim,kesinlikle beklediğim gibi değildi,dizideki ihtişamı kitapta hissedemedim.(genelde kitaptaki şahanelik filmde/dizide hissedilmez ama neyse)
Öncelikle kitabın dizilerle ne kadar bağlantılı olduğuna,diziyi izlemeden kitabın okunup okunmayacağına değinelim.Her ne kadar yukarıda diziden bağımsız desem de diziyi izleyenlerin bazı boşlukları daha iyi dolduracağını düşünüyorum,en basitinden kitabın New Orleans geçmişe odaklanmasının sebebi bile şu an dizinin o bölgede geçmesi.Ama illa ben diziyi izlemeyeceğim diyenler için rahatlıkla okunabileceğini ekleyeyim.
Sonrasında kitabın sevmediğim tarafı dizi-kitap paralellikleri. İlk olarak karakterleri biraz yüzeysel buldum mesela Klaus'un "baba" mevzusuna dahi yerinde bir değinilme yapılmamış,Elijah'ın aşırı asil hallerini sadece arabuluculuk yapmak için didinirken gördük.(Şimdi diyeceksiniz ki diziden tanıyoruz ya hepsini ama buna karşıyım hem diziyi izlemeyenler için hem de karakterlerin iç dünyalarından kaybolmak isteyen benim gibiler için arabulucu Elijah ve aşkına kavuşamayıp soluğu eğlencede arayan Klaus'tan öte şeyler gerek) Bir de pek çok şey dizideki durumlara göre azıcık yansıtılırken Rebekah'ın sürekli birine aşık olup,genelde yanlış seçimler yapması,kardeşlerinden ayrılması vs. durumları kitapta derin derin işlenmiş. Rebekah bahtsız aşk ilişkilerine dizide katlanmayan ben kitapta hiç katlanamadım hele bir de Rebekah yanlış seçimlerden zırt pırt dert yanarken. Kitabın tarihi söz konusu olunca Finn ve Kol'dan hiç bahsedilmemesi mecbur olmuş ama onların olduğu kurguların daha güzel olacağını düşünüyorum yalan yok.
En sinir olduğum nokta düşmanlarından bir adım değil 10 adım önde olan zekice planları bizi kendisine hayran bırakan Klaus'un kitapta adam akıllı hiçbir plan yapmaması hatta bir de onun bunun becerileri takdir etmesi hiç olmamış. Bizler Klaus Mikaelson'u her haliyle sevsek de zeki psikopat hallerine daha bir vurgunuz.
Dizi paralelliğinde kafama takılan bir nokta ise Vivianne'in TVD dünyasında Klaus'un bir türlü yıldızı barışmadığı Caroline Forbes'e benzetmiş olmam. Fiziksel olarak değil tabi ki. İki karakterinde zeki,güçlü hatunlar olması yanında Klaus'tan korkmayıp ona laf yetiştirmeyi başarması,tuttuğunu koparması biraz da kontrolcü ve inatçı olmalarını açısından benzettim.Tabi Vivianne Caroline'e göre saf orası hariç.Ya senaristler karakter bulamadılar ya da Klaus-Caroline aşkına bir de bu açıdan bakmamızı istediler.
Kitabı dili akıcı,çeviri güzel ama dizide daha güzel diyaloglara rastladığım düşünülürse küçük bir olmamışlık daha ekleyebiliriz haneye.(Tabi ki kitapta da hoş cümleler vardı ama 300 sayfaya göre azdı.)
Kapakta Elijah'ın olmaması ayrı bir hayal kırıklığı sen kitabın üçte birini ona ayır ama kapakta es geç hiç sevmedim. Ayrıca kitapta her köken bir bölüm zihniyeti içinse olumsuz duygular besliyorum. Birlikte takılsalar daha güzel olacaktı.
Seriye tabi ki devam edeceğim,çünkü diziyi severek izliyorum ve köken ailesini gerçekten seviyorum. Ama köken ailesinin anlatılmamış hikayesi yazılacaksa 5 kökenin bir arada olduğu ya da vampir olmadan önceki ve sonraki hallerini anlatan başka kurgular yazılabilirdi sonuçta 1000 yıllık bir tarihten bahsediyoruz.
Son söz sevmediğim pek çok tarafına rağmen Mikaelson Ailesi hatırına bunun gibi 1000 sayfa okurum diyerek alıntılara geçiyorum.

"Düşmanları birbirlerinden,ondan nefret ettikleri kadar nefret ettiklerinde,Klaus kendini daha güvende hissediyordu."




"Elijah,Rebekah ve benim buraya neden geldiğimizi biliyor musun,Vivianne?"
Vivianne,"Kimse sizi kabul etmediği için olabilir mi?" diye tahmin yürüttü alaycı bir tavırla.



"Ben aşık olunca adam edilmesi gereken tehlikeli bir deli oluyorum,sense ihanetini kabullenmemiz gereken bir romantik."





"Sen bizim için küçük bir baraka bulmaya her zamankinden daha çok yaklaşmış olabilirsin,kardeşim.Rebekah da bize hala bir ordu toplayabilir. Ama ben bizim için bir imparatorluk kuruyorum."



"Bu şekilde iyi bir eş olamayacağı açık.Evliliklerde karşı tarafın verdiği sözü tutması beklenir,bildiğim kadarıyla."

"Evliliğin ne gerektirdiğini sen nereden bileceksin?" diye parladı Vivianne."Kaç asırdır bekarım demiştin?"



"Bir kadın için böyle şeyler hissetmeyeli ne kadar olmuştu hatırlayamıyordu-Bir asır mı?Daha mı fazla?- Vivianne onu görmek istemişti ve şimdi yanındaydı... Mikael o anda,arkasında beyaz meşeden bir kazıkla dikiliyor olsaydı da Klaus mutlu bir erkek gibi ölebilirdi."




"Atalarınızla ilgilendiğiniz görüyorum,Madam Ysabelle," diye devam etti.Peki benim atalarım hakkında neler biliyorsunuz?"

Bu soruya hazırlıksız yakalanan cadı,cevap vermeden evvel tereddüt etti. "Ailenizden bahsedildiğini duydum," duydum diye itiraf etti,ihtiyatla "Anneniz bir efsane."
Elijah'ın içinden ,Bizler de efsaneyiz, diye çıkışmak geldi.



"Belli ki Eric'i hiç tanıyamamıştı.İnsanı kara kara düşündüren gücü,yoğun enerjisi...Rebekah'ın,onu usta bir katil yapan bu özelliklere kapılmaması gerekiyordu.
Eric'in sırrı buydu elbette.Rebekah kendisi için son derece tehlikeli olabilecek bir adama kapılmıştı,doğal olarak."



13 yorum:

  1. Diziyi severek izliyorum ama kitabı okur muyum bilemiyorum. Fazla zorlama gibi geldi şimdi senin yorumlarını da okuyunca.

    YanıtlaSil
  2. Mikaelson Ailesi hatrına bu kadar okumayı göze almanız hoşuma gitti..:) Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Okumus kadar oldum. Açıklayıcı anlatımınız için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  4. çok açıklayıcı ve keyifli yazmışsınız. zevkle okudum, hatta kitabu okumuş kadar oldum
    http://bahareli.blogspot.com.tr/
    takipteyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende sizin blogunuzu severek takip ediyorum :)

      Sil
  5. Kitaba başladım ve vivianne nin kim olduğu hakkında tam bir fikrim olmadı bana açıklarmısın kitapta ilerlemeden kim olduğunu anlasam iyi olur ve evet the originals tvd den daha güzel bir dizi ama kitapının da dizi kadar iyi olmasını dilerdim ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şöyle açıklayayım spoilerden kaçınarak Vivianne diziyle bağlantılı bir karakter değil sadece bu kitapta geçen ve Klaus'un ilgisini çeken bir kız. Ayrıca yukarıda yazdığım gibi bir de cadı ve kurt melezi olması durumu var :)

      Sil