10 Ağustos 2012 Cuma

VAN HELSİNG

YENİDEN ÇEKİLMEDEN VAN HELSİNG
   Haber 2-3 ay  eski ama ben filmi yeni izleyince belirtmeden geçemedim.Film   8 yıl aradan sonra tekrar çekim gündemde ve başrol için Tom Cruise adı geçenlerden bakalım nasıl olacak.  
   Van Helsing hangi tür seyirciye hitap eder dersek, vampirlerin ve kurtadamların cirit attığı fantastik filmleri seven kesme hitap eder derim. Malum film 2004 çekimi  yani The Vampire Diares, True Blood, Twilight sayesinde ortaya çıkan vampir-kurtadam hayran kitlesinden önce çıkmış bir yapım olduğu için bu popülariteden ne yazık ki nasibini alamamış.Bir kere ben vampir falan izlemem, fantastikle aram yoktur diyorsanız ve Hugh Jackman veya Kate Beckinsale hayranı olduğunuz oyunculardan değilse hiç başlamayın,  sizi hiç açmaz.

    2004 yapımı olan film açılış sahnesini 1887 yılı Transilvanya ile yapıyor. Halk karanlıkta elinde meşalelerle  toplanmış, görkemli şatoya girmeye çalışıyorlar. O sırada şatoda bir doktor artık her neyi başarmışsa sevinçten uçuyor, tabi halkı görene kadar. İşte bu sırada ona çalışmasında imkan sağlayan kontu görüyoruz. Kontla doktor konuşuyor. Kont masa başına gelince dev bir yaratık görüyoruz. Doktor artık nasıl başarmışsa bunu yapmış.Neyse Kont benim amacıma hizmet edecek diyor,ama amacı duymasak bile ne kadar kötü bir şeyse doktor kat'iyen izin vermem  diye karşı çıkıyor.Ve konta kılıç çekiyor, tabi kont rahat  kılıcı alıp kendine saplıyor ve "ben zaten ölüyüm" diyor ,doktoru öldürüyor.Yaratık fırlıyor doktoru alıp şatodan kaçıyor,kahrolan yaratık yel değirmenine giderken kalabalık o tarafa akın ediyor ve yel değirmeni yaratık içindeyken ateşe veriyor ve yaratık ölü doktorla yıkılan değirmenin altında kalıyor. Kont ve eşleri olduğunu anladığımız 3 kadın durumu görütor. Kadınlar adeta yıkılmışlar biz de niye yıkıldılar diye sormadan edemiyoruz. Bu arada Kont  Dracula bayağı karizmatik durmuş , Richard Roxburg role bayağı yakışmış.
 1 yıl sonraya geçiyor ve Van Helsing rolüyle döktüren Hugh Jackman'ı görüyoruz. Kendisi hafızasın yitirmiş kilise tarafından bulunup, doğaüstü varlıkları avlamak üzere eğitilmiş avcımızdır. İnsanları kurtarıp bir de katil damgası yiyor. Neyse kilise onu Transilvanya'ya gönderiyor. Amaç eğer sülalem kurumadan Dracula ölmezse sülalem cennete giremesin diye yemin etmiş büyük Valerious'un sülalesinin arafta kalmasını engellemek. Çünkü soyun bitmesine  sadece 2 kardeş kalmıştır. Üstüne üstlük Van Helsing'in geçmişe dair tek bağlatısı olan yüzüğündeki arma ile Valerious'un bıraktığı kağıt parçasındaki arma tıpatıp uyunca, geçmişiyle ilgili bir şeyler öğrenme umudu da onu bu yola iter.Yanına da manastırdan dışarı bile çıkmamış, mucit dahisi Carl'ı alır. Onlar daha Transilvanya'ya  varmadan Valerious'un soyunun son iki üyesinin erkek olanı kurtadamla savaşırken ölür.Geriye sadece Anna( Kate Beckinsale)  kalır.Acaba soy kurtulacak mı, Van Helsing'in geçmiş açığa çıkacak mı,Dracula'nın planı ne? gibi sorulara cevap arıyoruz.
 Geçelim genel hatlara oyunculuklar çok iyi, efektler şahane ama film o kadar karanlık çekilmiş ki güzelim efektlerin birazı karanlıkta kaybolup gitmiş, acaba ufak tefek çekim hatası olursa kimse çakmasın demişler de böyle bir çekim yapmışlar anlamadım.Bir de filmi izleyecekler sağlam,düşündürücü bir kurgu , dişe dokunur replikler beklemesinler. Yani vampir dizilerin yokluğunda büyük beklentiler içinde olmadan izleyiverin gitsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder