16 Ocak 2013 Çarşamba

FRANKFURT YOLCUSU-AGATHA CHRISTIE


Kitap Künyesi
Adı:Frankfurt Yolcusu
Yazarı: Agatha Christie
Yayınevi: Altın Kitaplar
Sayfa:317
Agatha Christie kitaba başlamadan yazarlara sıkça sorulan bu fikirleri nereden alıyorsunuz? sorusuna değiniyor. Ona göre bazen bir gezi bazen de bir cümle kitap konusu için yeterli.Tabi buna değinmeseindeki asıl amaç kitaptaki olayın kurgu olduğunu belirtmesi.
Kitabın başlangıcı gayet güzel bence. Sir Stafford Nye adlı dışişleri diplomatı olan bir karakterimiz var.Sir Stafford Nye mesleğinde şakacı tabiatından dolayı ilerleyememiş.  Bir gün Malezya'dan İngiltere'ye dönerken uçağın sis yüzünden Frankfurt  havalananı inmesiyle Stafford  bekleme salonuna geçer.Salonda yanına kendisine fiziksel olarak çok benzeyen bir bayan gelir.Kadın ona pasaport ve pardesüsünü alıp, onun kılığında uçağa binmesi gerektiğini söyler.Eğer bunu beceremezse öldürülecektir.
Adam kızın ikna kabiliyeti sayesinde teklifi kabul eder. Stafford 'a soyguna uğramış süsü verilir. Kız yoluna devam eder.
Stafford  İngiltere'ye dönünce kendini komplo teorileri içinde bulur. Öncelikle İngiltere hükumeti  Stafford'den şüphelenmeye başlar.(Soygun işinin içinde bir iş olduğunu düşünürler) Stafford  ise adının Mary Ann olduğunu öğrendiği  kıza ulaşmaya çalışır. Mary Ann ona döner ve buluşurlar. Ama buluşma sonuçsuz kalır ta ki Amerikan Elçiliğinde Kontes kimliğine bürünmüş Mary Ann'ı görene kadar. Mary Ann davetten sonra Stafford'u kaçırır ve onu İngiltere devletinin gençlik harekatını durdurmak için kurduğu grubun yanına götürür.
Dünya çapında başlatılan Gençlik harekatından bahsedilir.Gençler kandırılmış anarşiye yönelik davranmaya teşvik edilmiştir.Kısacası yapmak için yıkmak felsefesine göre davranmaya başlamışlar. Grup bunun arkasındakileri bulmaya çalışmaktadır. Stafford'a ikili oynamasını teklif ederler.Güya Stafford  devlete kırgın gibi davranacak ve gençlik harekatından taraf olacak. Stafford  ikili oynamayı kabul eder ve kontesle takılmaya başlar.
Peki  Stafford  ve Mary Ann olayların arkasındakilere ulaşabilecek mi? Gençlerin yeni dünya kurmak anarşiyi benimsemesinin sonu ne olacak? Soruları kitabı heyecanla okutuyor.
Dip not:Christie kitapta Adolf Hitler'e değinmiş. Hatta Hitler'i kısmende olsa şimdiki olaylarla ilişkilendirmiş.Bu da kitaba ayrı bir güzellik katmış.

7 yorum:

  1. biraz da politik bir roman olmuş yani..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ama christie her zaman olduğu gibi gene güzel bir roman ortaya çıkarmış :)

      Sil
    2. Malesef okurken çok sıkıldım politik mevzular çok sıkıyor devam edemedim belki sonra açılır kitap yada ilerleyen sabrımın daha fazla olduğu bir zamanda tekrar alır okurum ama şimdi yüzlü sayfalara kadar gelebildim sonra gerçekten çok bunaldığımı hissettim

      Sil
    3. christie tarzını değiştirmişti biraz ama umarım tekrar okuyup beğenirsin:)

      Sil
    4. Evet sanırım bu kitapta tarzını değiştirme çabası olmuş ama bence olmamış kitabı beğendim ama konuyu sevmedim diyeyim yoksa yine anlatım süper

      Sil
  2. Bu ozetin devamini yazabilen varsa yazabilirmi lutfen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuyalı 6 sene olmuş kitabı, ben daha detaylı yazamam ne yazık ki :(

      Sil