4 Eylül 2013 Çarşamba

CESUR YENİ DÜNYA-ALDOUS HUXLEY

Kitap Künyesi
Adı:Cesur Yeni Dünya
Yazarı:Aldous Huxley 
Yayınevi:İthaki Yayınları
Sayfa:348

Yazarın 1932 yılında yayınlanan  26. yüzyılı anlatan roman yazarın ilk distopya romanıdır.
Yazar bizi  F.S.(Ford'dan Sonra) 632 yılına götürüyor.
İnsanların kuluçka merkezlerinde üretilip,şişelerde gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra dünyaya getirilip,direkt şartlandırılmaya başlandığı bir dünya.

İnsanlar için artık anne-baba-aile gibi kavramlar ayıp olarak görülmeye başlanmış din,sanat gibi kavramlar ise çoktan değerini yitirmiştir.Geçmiş yıllarda yapılan savaşlar bugüne hiçbir sanat eserinin ulaşmamasını sağlamıştır. Başta Shakespeare olmak üzere pek çok sanatçının adı bile bilinmemektedir.
İnsanlar artık alfa,gama ,delta,epsilon gruplarına ayrılmaktadır. Üstelik bu gruplar daha kuluçka merkezinde ayarlanmaya başlamaktadır.Her grubun kişisel özelliklerine göre gerekli kimyasallar kişilere eklenmekte,daha sonrada şartlandırma ve hipnopedya sayesinde belirli karakteristik özellikleri oluşturulmakta.
Hipnopedya(Uykuda şartlandırma) yöntemi sayesinde artık herkes mutlu ve mesut köleler olmuşlardır.Her birey herkes herkes içindir ilkesini benimsemiş. Mutluluklarında ufacık bir azalma gördüklerinde soma adlı ilaçlara sarılmışlardır.

Mutluluk ve erdemin sırrıdır-yapmak zorunda olduğun şeyi sevmek .Tüm şartlandırmanın amacı budur insanlara kaçınılmaz toplumsal yargıları sevdirmek .

Bernard Marx bu dünyada kuluçka merkezinde çalışan bir alfa. Ama alfa grubuna ait değil gibi hissediyor kendini bazı fiziksel koşullar nedeniyle. O bu dünyada körü körüne yaşamayan ender bireylerden biri. Tabi farklı olmak en büyük suçlardan biri olduğu için onun hakkında yapılan dedikoduların ardı arkası kesilmiyor.

"Uyumsuzluk bir tek bireyin hayatından çok daha fazlasını tehdit etmektedir doğrudan toplumun kendisi için bir tehlike oluşturur."

Bir gün hala normal yaşam süren anne babaları ile yaşayan Vahşi Ayrıbölgeleri ziyaret etme kararı alır. Yanına gene kuluçka merkezinde çalışan Lenina Crowne'i alır. 
Bu yolculukta tanıştıkları Vahşi ile hayatları değişecektir...

Huxley daha ilk satırlarda tüyleriniz ürpertecek bir kara ütopya ile sizi baş başa bırakıyor.
Bence kitaptaki yaratıcılık ve ileri görüşlülük onu vazgeçilmez yapan bir çok unsurdan ikisi.
Kesinlikle farklı bir dünyaya hem de her şeyin toz pembe sanılıp aslında hiçte öyle olmadığı bir dünyaya adım atmak isteyenlere tavsiye edilir.
Ve önsözün 1946 yazıldığı düşünülürse kitap bittikten sonra okunması tavsiyemdir. Üstelik kitabın arkasındaki bir ek kısmı var ki yazarın nereler gönderme yaptığı yazarken ki psikolojisine değin pek çok şeye değiniyor.Bu yüzden önsöz ve ek kısmı kesinlikle atlanılmaması gereken kısımlardan.
Özetle bu eser bir değil bir kaç kez (tercihin Huxley'in gönderme yaptığı eserleri,bireyleri kavrayarak o zaman ekonomik ,siyası koşulları öğrenilerek) okunacak bir eser.





8 yorum:

  1. Üniversitede okumuştum:)
    Değişik bir kitap.

    YanıtlaSil
  2. Bilim kurgu kitapları çok severim. Çok severek okuduğum bir kitaptır. Herkese de tavsiye ederim:))

    YanıtlaSil
  3. ütopya kitapları harika oluyor çok güzeldi
    1984 ü de şiddetle tavsiye ediyorumm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet 1984 listemde okuyacağım en kısa zamanda umarım :)

      Sil
  4. Merhabalar,

    Aldous Huxley'in "Cesur Yeni Dünya" adlı romanından en beğendiğim alıntı şuydu: "Başlamak için en uygun zamanı beklersen hiç başlamayabilirsin; şimdi başla, şu anda bulunduğun yerden, elindekilerle başla." "Cesur Yeni Dünya" romanından beğendiğim alıntıları paylaştığım yazımı izniniz olursa okumak isterseniz linkini şuraya bırakmak istedim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/aldous-huxley-cesur-yeni-dunya-romanindan-34-etkileyici-alinti/

    Güzel okumalar dilerim,
    edebiyatla ve sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aklımdan biraz silinmeye başlamış bir eseri hatırladım sayenizde, alıntıları okumak için blogunuza geçiyorum hemen :)

      Sil