3 Haziran 2015 Çarşamba

BOZULAN YEMİNLER-SABRINA JEFFRIES

Kitap Künyesi
Adı: Bozulan Yeminler
Orijinal Adı:The Truth About Lord Stoneville
Yazarı:Sabrina Jeffries
Çevirmen:Funda Sularöz
Yayınevi: Epsilon Yayınları
Sayfa:374

Hester Plumtree tanıyarak yapıyoruz açılışı. Yaşı başını almış torun sahibi olmuş bu kadın kocasının ölümünün ardında bira fabrikalarını yönetmektedir ve tek derdi otuzlu yaşlarını gören torunlarının hala bekar hayatı sürmesi. En büyükleri namı almış yürümüş çapkın Oliver,ardından kumarbaz Jarret, yazar Minevra,yarış meraklısı Gabriel ve erkek Fatma diyebileceğimiz Celia.


Ardından 1806 yılının İngiltere'sine dönüyoruz ve bu beş kardeşin anne ve babasının öldüğünü günü Oliver'in gözünden dinliyoruz. Bu kısacık anı fazlasıyla hüzünlü Oliver'in annesi babasını vurmuş ve ardından intihar etmiş. Büyükanneleri bu gerçeği elinden  geldiğince örtbas etmeye çalışmış ama dedikoduların ardı arkası kesilmemiş şimdiden söyleyeyim ve bu dedikoduların büyük kısmı Oliver merkezli.
Büyükanneleri 1825 yılında torunlarını karşısını alıp ya 1 yıl içinde evlenirsiniz ya da mirasımı rüyanızda görürsünüz diyor. Üstelik 5 kardeşten 4 tanesi evlense 1 tanesi evlenmese bile evlenen kardeşlerde  mirastan mahrum kalacak.
Oliver bakıyor ki çıkar yol yok büyükannesini bu yoldan caydıracak bir eş adayı seçmeye karar veriyor.

"Karanlık bir kalbe sahip olmanın avantajı,masum olanla olmayanı ayırabilmekti"

Amerikalı Maria Butterfield Londra'ya kuzeni Freddy Dunse ile kayıp nişanlısı Nathan Hyatt'ı aramak için gelmiştir. Babasını yakın zamanda kaybetmiş olmasının üzüntüsü bir yana bir de nişanlısından aylardır haber alamaması ve Londra'da babasının zenginliğine rağmen beş parasız arama çalışması yapması bir hayli moral bozucudur. Nişanlısının çantasının peşinden giderken kendini genelevde bulması onu ne hale getiriyor siz tahmin edin ve olayların gelişmesi ile gözü kara Maria Lord Stoneville'in boynuna kılıcı dayıyor. 

"Bir şey iyi bir adamın vicdanını rahatsız ediyorsa,dünyanın tüm parası önüne de serilse bu onun sessiz kalmasını sağlamaz."

Ama sonra Oliver zekası ve mevkisi sayesinde işi tatlıya bağlamayı başarıyor. Onun büyükannesinin onaylamayacağı sahte bir nişanlıya ihtiyacı var ve daha ilk görüşte hayran kaldığı Maria onun eline düşmüşken bu fırsatı kaçırmıyor ve Maria'a bir teklif sunuyor. 2 hafta sahte nişanlım ol ben de nişanlını bulmak için  birini tutayım. Maria ilk başta buna sıcak bakmasa da her koşulda çaresiz olduğunu anlayıp teklifi kabul ediyor.
Ve üçü birlikte Halstead Hall'a gidiyorlar. Oliver büyükannesinin asla ve asla evlenmesini kabul etmeyeceğine inandığı Maria'i ailesiyle tanıştırıyor ve gerçekten de büyükannesini yıldırabileceğini düşünüyor. Ama bilmediği şey büyükannesinin hatta kardeşlerinin bile onun arkasından onlarca iş çevirebileceği...
Herkes Oliver ile Maria'in sahte ilişkisinin ne yöne gideceğini anlamaya çalışırken evliliğe veba gibi bakan Oliver yavaş yavaş kendini Maria'a kaptırırken,nişanlısını bulmaktan başka gayesi olmayan Maria Oliver'in yakışıklılığı ve cazibesi  yüzünden bambaşka bir yola girecektir.
Acaba Maria ve Oliver ikilisinin sonu ne olacak?

Gelelim yorumuma açıkçası bu Historical türüyle hiç haşır neşir değilim o yüzden ne yazık ki  türe ait diğer kitapları baz alarak bir yorum yapamayacağımı belirteyim.  Kitabı her şeyden bağımsız değerlendirirsek çok akıcı olduğunu söyleyecek başlarım yani bir oturuşta 100 sayfayı rahat rahat devirebilirsiniz ve bir gıdım bile sıkılmazsanız.Bana kalırsa çeviride bazı yerlerde ufak tefek zamir karışıklığı vardı ama akıcılıkta ciddi bir sorun  oluşturmuyordu.
Maria'in cesur,dürüst,dobra ve yaralı Oliver'i görünce yumuşayan halleri,Oliver'in geçmişin acısıyla içine kapanışını ama Maria'a azar azar açılışı,aşk kelimesini dahi sallamayan Oliver'in Maria'ı görünce aşk neymiş ilk elden öğrenişi,entrikacı kardeşlerin tatlı halleri kitabı tadında yenmez yapmış belirteyim.
Biraz da kitap hakkında bilgi verirsek 6 kitaplık serinin ilk kitabı tahmin ettiğiniz üzere diğer kitaplarda geri kalan dört kardeşin evlilik macerasına yer verilmiş son kitapta başka bir yan karakter üzerine kuruluymuş.
Eğri oturup doğru konuşmak gerekirse hemen gidip seriye devam edeceğim demem ama kitapları kolaylıkla edinebilirsem seriyi bitirdiğime memnun olurum.
 Ayrıca kitabın  +18  yaş grubuna hitap eden yerlerinin bulunduğunu belirteyim.

Özetle bu türe pek aşina olmayan biri olarak önermem ne kadar isabetli olur bilmiyorum ama kendinizi 19. yüzyılın başlarında geçen bir aşk hikayesinin kollarına bırakmak isterseniz bu kitabı listenize alabilirsiniz derim.

18 yorum:

  1. Bu tarz kitapları sevemiyorum ben, okurken sıkılıyorum....

    YanıtlaSil
  2. Neden olmasın okuyabilirim iki kitabım var Sırada daha sonra olabilir.

    YanıtlaSil
  3. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.Neden olmasın, bakabilirim.

    YanıtlaSil
  4. özlemişim yazılarını:)) teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Dizi gibi.. aslında dizi izlemeyip bunu kafamızda dizilestirmeliyiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet zaten kitapları okurken zihnimizde pek çok yerini canlandırabiliriz :)

      Sil
  6. Dizi gibi.. aslında dizi izlemeyip bunu kafamızda dizilestirmeliyiz

    YanıtlaSil
  7. Dizi gibi.. aslında dizi izlemeyip bunu kafamızda dizilestirmeliyiz

    YanıtlaSil
  8. Teşekkürler açıklayıcı bilgiler için. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Sırada çok kitap var. Bu beni biraz sıkabilir gibi geldi :/

    YanıtlaSil
  10. Okuyacak o kadar çok kitap var ki (:

    YanıtlaSil