14 Temmuz 2015 Salı

MANGO SOKAĞI'NDAKİ EV-SANDRA CİSNEROS

Kitap Künyesi
Adı:Mango Sokağı'ndaki Ev
Orijinal Adı: The House on Mango Street
Yazar:Sandra Cisneros 
Çevirmen:Selin Yurdakul
Yayınevi: Olimpos Yayınları
Sayfa: 165

Yazarın Mango Sokağı'ndaki Evi yazdığı zamanki fotoğrafını görerek  ve kitabı yazmadan  önce yaşadığı bağımsızlık çabalarını okuyarak yapıyoruz açılışı. Yazar kısa kısa üniversiteden sonra yaşadıklarını anlatmış,ayrıca benim hoşuma giden bir noktadan da bahsetmiş yazdığı öykünün ortasından  başlandığında da okunabilmesini istediğini belirtmiş.
Kendisi de Esperanza Cordero'un öyküsünü anlatmış bize. Bölüm bölüm kısacık hikayeler,bağlantılı yerler çok az.


Esperanza küçük bir çocukken yeni güzel bir evin hayalini yaşarken ailesi Mango Sokağı'na taşınıyor. Bu sokak,evleri bizim kızın beklediği  değil tabi ki. Hayal kırıklığı yaşıyor. Ardından yavaş yavaş komşularını tanıyor. Belirtmek gerek ki 2-3 sayfalık öykülerin büyük kısmı aile,komşu,akraba çerçevesinde geçiyor.Bu yolculuğundaki en yakın eşlikçileri kızkardeşi Nenny ve Rachel-Lucy kardeşler...
Her bir öyküyle Esperanza'ın büyüyüşüne tanıklık ediyor ve onun olgunlaşmasını izliyoruz...

"Gökyüzünün fazlası olmaz.Gökyüzünde uykuya dalabilir ve sarhoş halde uyanabilirsiniz ve üzgün olduğunuzda gökyüzü sizi koruyabilir.Burada çok fazla üzüntü var ve yeteri kadar gökyüzü yok."

Gelelim yorumuma   öncelikle kitabın övgülerinin abartıldığını düşünerek başlıyorum evet güzel bir kitaptı iyi tarafları vardı ama benim beklediğim kadar değildi. Artık övgüler yüzünden çıtayı yükseltmemden mi kaynaklı yoksa kitapla uyuşamadık mı bilmiyorum. Kitabın sevmediğim noktası  kısa öykülerin beni çekmemesiydi. Ana karakter aynı olsa da iki sayfa da bir daldan dala atlar gibi başka konulara geçmemiz konsantremi bozdu.
Peki kitabın iyi tarafları nelerdi? Kesinlikle dili akıcıydı,bazı hikayelerdeki ince detaylar çok hoştu ve bazı betimlemeler cidden dikkat çekecek derecede başarılıydı.
Son söz olarak fazla beklentiye girmeden ve başlangıçla bitiş arasına fazla mesafe koymamaya özen göstererek okumanız tavsiye ederim.

11 yorum:

  1. zaten baştaki anlatımdan da ben pek bir şey anlamadım =D

    YanıtlaSil
  2. Bağımsız hikayeler beni sıkar. Kitabın akıcılığı merak sağlıyor bence.

    YanıtlaSil
  3. Çok övülen kitaplar beni bir itiyor sanki aradığımı bulamıyorum:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende bekletimi çok yükseltiyorum sonra hayal kırıklığı yaşıyorum :(

      Sil
  4. Gerçekten okurken süre geçmemeli soğuyorum bende anında (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bende sevmiyorum bazen uzun sürüde bitiyor kitaplar hiç tat alamıyorum :(

      Sil