11 Temmuz 2015 Cumartesi

SAKLAMBAÇ-MÜGE İPLİKÇİ

Kitap Künyesi
Adı:Saklambaç
Yazarı:Müge İplikçi
Yayınevi: ON8 Kitap 
Sayfa:199

Küçük bir çocuk olan Sami'yi tanıyoruz,daha o küçücük yaşından evinin,ailesinin yıkımına şahit olmuş. Ahmet Amca'sı ve onun torunu Engin'le bir kısmını saklanarak geçireceği bir yolculuğa çıkmış,o ateşin içinde yanmamak için.İlginç tek şey ise bu yolculukta kimi zaman Sami'ye bir vaşağın eşlik etmesi.
Sami aradan geçen yıllar sonrasında evleniyor,çocuğu oluyor hatta torunları oluyor. Tabi ki biz bu kısımları okumuyoruz biz Sami'nin torunu Funda'yı okuyoruz. Funda pek hanım hanımcık diyebileceğimiz bir lise öğrencisi değil. Okulun müdürü Tozkopan başta olmak üzere babası Adnan ve annesi Esra'yı canından bezdirmiş. Söz dinlemeye asi kızınızın son vukuatı kompozisyon sınavında dikkat çekecek bir şey yazması ve akabinde okuldan 1 hafta uzaklaştırma cezası alması.


Tabi ki arkadaşlarının Çiko lakabını taktığımı kızımız Funda cezaymış,uzaklaştırmaymış falan zerre  umursamıyor gerçi şu an en büyük derdi geçmek bilmeyen 20'lik diş ağrısı.
Kanlı bıçaklı olduğu babası Adnan bir akşam alıyor Funda'yı karşısına çok yakın akrabası Sıdıka Abla'nın yanına Antalya'ya gidip,ona işlerinde yardımcı olacaksın diyor.
Funda bütün ısrarlara rağmen bana mısın demiyor,gitmeyeceğim'den ötesi çıkmıyor ağzından. Hatta çok yakın arkadaşı Jale "Juju" ile birlikte kadının eski bir fotoğrafını bulup,giydiği  mavi döpiyesle bile dalga geçiyorlar.
Bütün dalgaların arasında Funda'nın aklına dedesinin o Sıdıka'yı çocukken tanıdığını iddia ettiği anlar düşüyor ve kızımız ciddi bir kafa karışıklığı yaşıyor.
Antalya'ya gitsem mi gitmesem mi davası uzanmadan Jale ve Funda'nın başına gelmeyen kalmıyor,bize de ikilinin renkli macerasını okumak kalıyor.

Gelelim yorumuma  kitabın en bayıldığım noktasıyla başlıyorum, ilerleyişinin hiçte hayal ettiğim gibi olmaması. Pek çok kitabı okurken "bu şununla şöyle yapacak" izlenimi alırız ve kitaplarda daha ilk sayfası hatta arka kapak yazısı bunu belli eder.Ama Saklambaç'ta öyle olmadı. Ben olabilecek bir kaç kurgu düşünürken yazar hiç beklemediğim bir yönde ilerletti kitabı. Çokta güzel ilerletti vallahi okurken eğlendim,gülümsedim,hem Sami'nin hem Funda'nın hikayesini merak edip durdum.
Bence yazarın Sami'nin,Funda'nın,Jale'nin,Şelale'nin hatta Tozkopan'ın bile hikayesini kesiştirirken oldukça başarılı olduğunu kabule etmek gerek. Geçmişin ve şimdinin ince çizgisini hiç belli etmeden istediği gibi eğip bükmesi ise ekstra başarı.
Kısacası severek okuyacağınız iki farklı kaçış ve saklanma hikayesi Saklambaç...


8 yorum:

  1. Blog tasarımın huzur verici başarılar.

    YanıtlaSil
  2. Sürprizli kitaplara bayılırım (:

    YanıtlaSil
  3. bloğunun görüntüsü çok hoş tam kışlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bir kaç ay öncesi kış teması mantığıyla yapmıştım,teşekkürler :)

      Sil
  4. Tahmin edilemeyen konuları seviyorum, bilgilendirme için teşekkürler.

    sevgiler

    tolunay

    YanıtlaSil