13 Ekim 2015 Salı

ONCE IN A SUMMER-GEUHAE YEOREUM-BİR KERESİNDE YAZIN (2006)

Her şey bir TV programında çalışan metin yazarı kızımız Lee Su-jin (Se-eun Lee)programa konuk olması istenen profesörün öğrencisi olduğunu söylemesiyle başlıyor.

Tabi arkadaşları hemen kıza ısrara başlıyor onu programa çağıralım diye,kız kabul etmiyor ve tam da bu konuşmanın üzerine metin yazarlığını beceremeyen kızın patronu geliyor,tabi patron Su-jin'e öfkeli, patronun öfkesini bastırmak için kızın arkadaşları meşhur profesörü programa getirecek diyor böylece iş başa düşüyor. Su-jin sağlık sorunu olan Profesörü Yoon Suk-young(Byung-hun Lee)'u ziyarete gidiyor ve "yok mu ölmeden önce görmek istediğiniz biri?" diyor. 

Bu soru Suk-young'u geçmişe götürüyor,Ay'a ayak basıldığı yıla,ülkesinde karışıkların tavan yaptığı yıla...
Seoul'da öğrenciyken arkadaşlarıyla Nae Kasabası'na(gerçi köy olarak da geçiyor bazen)  geliyorlar. Amaçları bir nevi sosyal yardım,kasabaya gelir gelmez hemen işe soyunuyorlar,tarlarda yardıma başlıyor,halkı bilinçlendirmek bazen de eğlendirmek için ellerinden geleni yapıyorlar.
Bütün bunlar olurken ilk başta kasabadan kaçmaya çalışan Suk-young kasabanın kütüphanesinde çalışan Suh Jung-in(Soo Ae) ile tanışıp,ona gönlünü kaptırınca işin rengi değişmeye başlıyor.

 İkilinin geleceğini  ve olayların programla bağdaştırılmasını izlemekte bize kalıyor. 

Bugün başka bir film izleyecektim ama kasvetli bir havası olduğundan daha renkli bir film seyredeyim dedim ve dış görünüşüne aldandığım Once in a Summer'i seçtim ve filmin beni duygulandırmasıyla yanlış seçim yaptığımı anladım. O yüzden böyle yanınızda mendil,peçete bulundurmak istemediğiniz bir dönemdeyseniz filmi izlemenizi tavsiye etmem.Ekleyeyim illa ki ağlarsınız,duygulanırsınız demiyorum ama bu ihtimaller çok yüksek.
Filmin en sevmediğim mevzusu bazı şeylerin çok klişe ve tahmin edilebilir olması ama onun dışında beğendiğim yerler bir hayli fazla. Sayayım hemen,köyün atmosferi güzeldi(bazı sahneleri al kartpostal teması yap).
Özellikle filmin izlendiği kısım çok hoşuma gitti hele hele o ortamda öyle romantik bir randevu ayarlamayı akıl eden Suk-young benden tam puanı kaptı.
Kütüphane ve sorgu odası ise oldukça dokunaklıydı,sorgu odasındaki oyunculuklar şahaneydi,Jung-in'in bir bakışı var ki o sahnede anlatılmaz izlenir.

Ayrıca kurgunun politikaya bağlanma kısmını oldukça başarılı buldum.
Son söz IMDb'den 7.4 alan filmi genel olarak beğendim,öyle şahane ötesi muhakkak izlenmeli demesem de izlenebilir,sevilebilir bir film olduğunu söylerim.

4 yorum:

  1. Koreli sevdiğim aktörün filmi izlemeliyim oyunculugu hep güzeldir:)
    Azcık aglarım iyi olur:)

    YanıtlaSil
  2. Seyretmek lazım en kısa zamanda.

    YanıtlaSil