16 Kasım 2015 Pazartesi

VERTIGO-ÖLÜM KORKUSU(1958)

 John ‘Scottie’ Ferguson(James Stewart) yükseklik korkusu olan bir polistir. Bir akşam yüksek bir ortamda suçlu kovalarken aşağı düşmekle düşmemek arasında kalır ve bu esnada başka bir polisin aşağıya düşmesine neden olur. Bu olayım ardından meslekten ayrılma kararı alır.
Eski sevgilisi şimdiki dostu Midge Wood(Barbara Bel Geddes) ile yükseklik korkusundan kaynaklana ölüm korkusu üzerine sohbet ederken ona kolej arkadaşının onunla konuşmak istediğini söyler ve bu randevuya geçer.

Arkadaşı Gavin Elster (Tom Helmore) oldukça zengin bir işadamı olmuştur ve arkadaşı Scottie’den karısını takip etmesini ister. 
Sebebi ise karısı Madeleine’in(Kim Novak) bedeninin mezardaki bir ruhun ele geçirdiğine inanması. Karısının gösterdiği belirtileri Scottie’e anlatır ve onu bu işi yapmaya ikna eder.
Scottie Madeleine’i takip etmeye başlayınca onun yıllar önce ölen bir kadının mezarını ziyaret ettiğini fark eder ve onu takip ettikçe Gavin’e inanmaya başlar.
Scottie kendini Madeleine’in büyüsüne adım adım kaptırırken bu gizemi çözmek için elinden geleni yapmaya çalışır.
Bakalım Scottie bu gizemi çözebilecek mi?

Gelelim yorumuma Alfred Hitchcock’in izlediğim 4. filmi,filmi çok beğenmeme rağmen diğer iki filmine göre nazarımda alt sırada kaldığını itiraf edeyim.(O iki film Sapık ve Cinayet Var) Filmin en beğendim yerleri öncelikle Hitchcock’un başarılı çekimi özellikle Madeleine’e odaklanma konusunda yönetmen eşik atlamış,kadının büyülü havasını bize de hissettirmeyi başarmış. Sonrasında James Stewart’ın başarılı performansı. Gözümüz aktörü Hitchcock filmlerinde görmeye alışacak böyle böyle. Akabinde olayın arka planını oldukça başarılı  buldum.
Peki sevmediğim taraflar neler? İlk önce Cinayet Var’daki zekice yazılmış diyalogları burada göremedik,bu konuda beklentiniz yoksa sorun olmaz ama ekleyeyim. Bir de malum bir durum gün gibi ortadaydı,spoiler olmasın diye alenen yazmıyorum ama izleyenler anladı bence.


Son olarak IMDb tarafında 8.4 gibi iyi bir puan alan filme zamanını da göz önüne alırsak çoğu şeyiyle şahaneye yakın diyebileceğimi belirterek izleme listenize almanızı öneririm.

17 yorum:

  1. tavsiye için teşekkürler ben de film arıyordum :)

    YanıtlaSil
  2. Yükseklik korkusu olan bana göre bir film:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzlerseniz ne düşünürsünüz merak ettim :)

      Sil
    2. İzlediğim zaman blogumda düsüncelerimi paylaşırım:)

      Sil
  3. Vertigo filmini çok eskilerde sanki trt de izledim gibi... 58 yapımı... Kesin tazeleyecegim bu filmi. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım yeniden izleyişinizde beğenirsiniz :)

      Sil
  4. Filmi izledim sonunda. Eski oyuncuları izlemek ve kentin eski havasını hissetmek iyi geldi. Emekli dedektifin bozuk ruh halinin betimlendigi o 2-3 dakikayı izlemek zor geldi. Onun haricinde güzel filmdi, sevdim. Eski film sevenler Vertigo'yu es gecmesinler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni gördüm yorumunuzu, beğenmenize sevindim :)

      Sil
  5. Filmi izledim sonunda. Eski oyuncuları izlemek ve kentin eski havasını hissetmek iyi geldi. Emekli dedektifin bozuk ruh halinin betimlendigi o 2-3 dakikayı izlemek zor geldi. Onun haricinde güzel filmdi, sevdim. Eski film sevenler Vertigo'yu es gecmesinler.

    YanıtlaSil
  6. evet şahane bir filmdi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hitchcock'un en iyi filmlerinden olmasa da bazı açılardan beğendim :)

      Sil
  7. Izlemistim seviyorum zaman zaman eski filmleri izlemeyi.

    YanıtlaSil