15 Ekim 2014 Çarşamba

STAR TREK-UZAY YOLU (2009)

Uzayın derinliklerinde bir federasyon gemisi olan USS Kelvin  saldırıya uğramasıyla açılışı yapıyoruz.
 Saldıran geminin federasyon gemisinin  kaptanını kendi gemisine alıp sorgulamasıyla devam ediyor. 
Kaptan Nero (Eric Bana) federasyon gemisinin kaptanına Büyükelçi Spock'u soruyor. Onun tanımadığını anlayınca tarihi soruyor. Biz de böylelikle filmin 2233 tarihinde geçtiğini öğreniyoruz. Neyse Nero çıldırıyor hem kaptanı öldürüp hem gemiye saldırıyor.

 Geminin vekil kaptanı George Kirk(Chris Hemsworth) doğum yapmak üzere olan karısı ve 800 yolcunun hayatını kurtarmak için hayatını feda ediyor.

Aradan yıllar geçiyor ve George'un oğlunu görüyoruz. Jim Kirk (Chris Pine) Orta Batının dahi seviyesindeki tek seri suçlusu unvanını elinde bulunduruyor.Ta ki babasının yıllar önce USS Kelvin gemisinde olan Kaptan Pike (Bruce Greenwood) ile tanışına kadar. Pike onu iteleyip Yıldız Filosuna yazılmasına sağlıyor.
3 yıl sonraya atlıyoruz. Yani USS Kelvin saldırısının ardından 25 yıl geçmiş oluyor. Kirk aynı zamanda kankası olan doktor Bones(Karl Urban) ile takılırken kimsenin geçemeyeceği Kobayashi Maru testine tam 3. kez giriyor.
 Kazanılması imkansız olarak programlanan  bu testi Kirk her nasılsa geçiyor.
Testi hazırlayan Spock(Zachary Quinto) ise bu işin içinde hile olduğunu düşünüp Kirk'i şikayet ediyor.
Bu arada araya hemen sıkıştıralım  Spock Vulcan gezegeninden geliyor. Babası Vulcan olmasına rağmen annesi insan olduğu için dışlanarak büyümüş bir çocuktur.Böylelikle Vulcan Bilim Akademisi'ne kabul edildiğinde bile "kusurlu" olarak nitelendirildiği için Yıldız Filosunu tercih ediyor.
Tabi ki Kirk'i hile ile suçlayıp kurul önüne çıkarması iyi bir başlangıç olmuyor. Daha kurul karar vermeden Vulcan'dan tehlike sinyali alınca herkes gemilerine biniyor.
 Kirk ise daha kurul karar vermediği için açıkta kalıyor.Ama kankası Bones onun bir şekilde Atılgan gemiye binmesini sağlıyor.
 Pike'nin kaptanlığını geminin önemli mürettebatlarını hemen yazalım şuraya; Spock, Uhura(Zoe Saldana),Sulu(John Cho), Chekov(Anton Yelchin).
İlerleyen sahnelerde iyi ki Kirk hileli yollarla gemiye binmiş diyoruz çünkü tam 25 yıl önce doğumu sırasında gerçekleşen felaketin tekrar gerçekleşeceğini fark eden o olup gemiyi uyarıyor.
Yer yer sürtüşmeler yaşayacağı Spock bile onun mantıklı olduğunu kabul edince tuzağa hazırlanıyorlar ve 25 yıl önceki Romulan gemisi ile tekrar karşılaşıyorlar.
Özetle Atılgan gemisinin sonunu,Romulan gemisinin ne uğruna bu gemilere saldırdığını öğrenmek için heyecanla izliyoruz.

 Öncelikle belirteyim Star Trek'in bu filmi 11. film hatta dizi film sıralaması için şuraya bakabilirsiniz. Ama bu film bir devam filmi değil,yeniden çekim filmi. Seriyle bu filme kadar alakam yoktu. Tamam pek çok yabancı dizide bu seriye kıyısından köşesinden değinilmişliği var ama aklımda izlemek gerek ibaresi olsa da uzun vadeli izlemeyeceğim yapımlar arasında yer alıyordu.  Hatta asıl rezaletim böyle bir filmi izleme amacımın 2013 çıkan devam filmi olan Into Darkness'te Benedict Cumberbatch'ın rol olmasıydı. İki film birbiryle bağlantılı olduğu için geçen yıl Into Darkness vizyona girince önce bu filmi  izleyip ardından sinemaya gidip Benedict Cumberbatch ile hasret giderecektim lakin  4 sinemadan sadece birinde vizyona giren film 1 ya da 2 hafta vizyonda kaldı. Ne yazık ki o dönemde hem bütüm hem abimin düğünü vardı.Bütten çıkınca soluğu sinemada alamadım çünkü film vizyondan kalmıştı. Resmen kahrımdan öldüm. Umuyorum 3. filmde talihim daha iyi gider. Bu arada böyle bir filmi vizyonda 2 hafta tutmak nasıl bir akıl karıdır anlamam. Tabi o zaman izlemeyince filmde bayağı bir sarktı benim için.
Bu arada hemen bir Spock selamı gönderelim.
Gelelim yorumuma tek cümleyle "abi adamlar yapıyor" modundayım.Nasıl bu filmi bu kadar zamandır izlememiş olabilirim kendime kızıyorum.Yok bir de 2. filmde Benedict falan oynamıyor olsaydı ne zaman izleyecektim bu filmi 5-10 sene sonra mı? Demek ki neymiş çok övülen,çok beğenilen kült eserler illaki favori oyuncunuz devam filminde oynadığı zaman değil mümkün olduğunca tez vakitte izlenmeliymiş.Çoğu zaman o kadar kötü filmler izliyorum ki böyle filmlerin geç izlenmesi ya da izlenmemesi çok kötü oluyor. Kendime kızmama son verip filmi övmeye geçiyorum. İlkin IMDb 8.0 vermiş benden 8.8 alırdı rahat.O nasıl bir kurgu,o nasıl bir görsel efekttir. Resmen ağzım açık kaldı,koltuğa çivilenip izledim.
Kirk'in yanındaki amca sağlam şaşkınlık sebebidir.
Keza altyazısına,diyaloglarına yetişmekte bu kadar zorlandığım bir film hatırlamıyor. Sakın ola gözlerinizi ekrandan 1 saniye bile ayırmayın. O derece olaydan kopabilirsiniz. Doğal olarak filmin çok hızlı aktığını belirtmeme gerek yok sanırım.Başlamasıyla bitmesi bir oluyor,tadı damağınızda kalıyor. Oyuncularda dört dörtlük,yönetmende şahane bir iş çıkarmış size de izleyip keyif almak kalmış.

Görsellerin bir kısmı IMBd sitesinden alınmadır.
,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder