7 Mayıs 2022 Cumartesi

SECRET DEFENSE- DEVLET SIRRI (2008)

Diane (Vahina Giocante) 6 aylığına Arap Emirlikleri'nde çevirmen olarak çalışma hayalleri kuran bir öğrencidir.
 Diane Arapça sınavından 0.5 puan yüzünden kalınca çevirmenlik hayalleri suya düşer ama bu hengamede aynı dersi aldığı Jeremy (Aurélien Wiik)  ile tanışır.

 Jeremy ve Diane'in ilişkileri biraz ilerlemişken hayatlarına Jeremy'in babası Alex (Gérard Lanvin) girer. Alex Diane'in büyük sırrını bilmektedir ve Diane'e oğlundan hemen ayrılmasını söyler ama her ne hikmetse onu çevirmen olarak işe aldığını da ilan eder.
Pierre (Nicolas Duvauchelle) uyuşturucu alışverişi sırasında yakalanmış ve hapishaneye düşmüştür. Gelişen olaylar Pierre'in hapishanedeki Müslüman grupla dostluk kurmasını sağlar.
Öte yandan Fransız istihbaratı  ülkelerinin terör saldırısı için hedef alındığını belirten duyumlar almaktadır.  Bu terör eylemini engellenmek için yetiştirilecek ajanların içinde Diane'de yer almaktadır. 
Bakalım Diane ve Pierre'in sonu nereye varacak?

Tipik bir propaganda filmi, genel olarak tüm Müslümanlar kötü tüm Fransızlar iyi algısını yaratmaya çalışılmış ki artık bu mesajı vermeye çalışan filmlerden gına geldi, kısaca benzerlerinden bir farkı yok (gerçi kurgudaki saçmalıklar yüzünden benzerlerine göre vasat kaçabilir) genelde casus filmlerini sevsem de bu filmi ne yazık ki sevemedim. 
Gelelim filmi sevmeme nedenlerime ilk olarak bazı şeyler aşırı hızlı geçilmiş gibi hissettim onun dışında kurgunun bazı yerleri astronomik derecede saçmaydı. Adam çocukluğunu Cezayir'de geçirdiğini söyleyen bir ajanı düşmanların yanına yolluyor ve ajan kendisini ikram edilen ve Cezayir'e özgü bir tat olduğu söylenen şeyi yiyip, çocukluğuma özgü bir lezzet diye zırvalıyor ve bilin bakalım ne oluyor meğersem o tat başka bir ülkeye özgüymüş. Yani bir ajanı karşı tarafa başka bir kimlikle yutturmaya çalışırken ajanın o kimliğe hiç çalışmamış olmaması bir de üstüne üstlük her lafa balıklama atlaması nasıl bir mantıktır? Bu gözüme çarpan ilk şeylerden biri eğer daha dikkatli olursanız daha bir sürü kusur bulursunuz. 
Son söz artık IMDb'den 6.4 puan alan hem yaptığı propaganda yüzünden hem de kurgusundaki hatalar yüzünden sevemediğim bir film oldu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder