14 Haziran 2018 Perşembe

GİZLİ MİRAS- AHMET KARAYÜN

Kitabın Künyesi
Kitabı Adı: Gizli Miras 
Yazarı: Ahmet Karayün
Yayınevi: Adom Yayıncılık
Sayfa: 228

Galip Taşmaz askerliğinin bitimine gün sayan bir gençtir, onu huzursuz eden şeyse askerliği boyunca gördüğü ve pek hayra yormadığı bir rüyadır. Rüyası yerine ailesini ve sevgilisi Zeycan'ı düşünerek son günlerini geçirir ve askerlik biter. Askerlik bitince hemen baba evinde alır soluğu, kitabevi işleten babası Süleyman onu karşılar. Ardından annesi ve üç kardeşi ile hasret giderir.


Hasret biter, sıkıntılar başlar. Galip önce Zeycan ile sıkıntılar yaşar ardından bir türlü iş bulamaz. Bütün bunlar moralini bozarken birden babasının ölüm haberi gelir. Süleyman Taşmaz basit bir yol tartışması yüzünden üç çocuğunun gözü önünde öldürülmüştür.
Galip olayın haberini alır almaz darmadağın olur ardındansa katilin çok zengin ve çok güçlü olması sayesinde suçu başkasının üstlenmesini sağladığını anlar.
Yaşadığı adaletsizlik yüzünden  adaleti kendi elleriyle sağlamak ister ve gözünü intikam hırsı bürür. Bu yoldaki tek destekçisi ise bu tarz işler konusunda uzman olan kuzeni Tufan.
Bakalım Galip babasının intikamını almak için başka birinin hayatını alabilecek mi yoksa yaşayacağı bazı duygular ve babasının günlüğü onu kararından çevirecek mi?

Yazarın ilk kitabı olduğunu söyleyerek başlayayım yorumuma. Kitabın kurgusu basit bir intikam hikayesi gibi gözükse de sonu ile biraz fark yaratmayı başarmış yazar ama onun dışında ne yazık ki ortalamanın altında kalmış.
İlk olarak kitabın dili bazı paragraflar hariç fazlasıyla yavan geldi bana. Sonrasında yazar kitap boyunca toplumsal mesaj vermek için çabalamış lakin tadında bırakmamış. Galip avukatından bankasına kadar her şeye yakınıyor ama dediğim gibi bazı mesajlar sırf ben toplumsal tespit yapayım diye yazılmış gibi. Süleyman Taşmaz'ın yazdığı şeylerdeki hikayelerin aşırı bilindik olması da hoş olmamış. Bir de göze sıkça çarpan yazım hataları var editörün ve son okuma yapan kişinin gözüne nasıl çarpmaz diyebileceğim hatalar.
Son söz olarak şaşırtan sonu dışında pek sevemediğim ama yazarın ilk romanı olduğunu düşünerek bazı kusurları görmezden gelebileceğimizi söyleyebilirim.

8 yorum:

  1. yazarın yeni kitaplarını yazmasını bekleyelim o halde, elimdeki kitapları bitirdikten sonra belki okuyabilirim :)

    YanıtlaSil
  2. "Gizli Miras" yoksa babasının günlüğü mü?
    ...
    Kitabın konusunu okurken intikamdan fazlası olmalı diye düşünmüştüm. Nitekim düşündüğüm gibi çıktı... Yazara yazın hayatında başarılar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yer yer farklı şeyler oluyor tabi ama ana tema intikam :)

      Sil
  3. tespitler didaktik bir dil falan insanı soğutabiliyor gerçekten, keyifli okumalar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zaman olmasa da bazen olumsuz etki yapıyor diyelim :(

      Sil
  4. Keyifle okunur kitaplar listemde.

    YanıtlaSil