15 Ocak 2020 Çarşamba

DIRK GENTLY'S HOLISTIC DETECTIVE AGENCY (2016-2017)

Herkese merhaba, bugün yakın zamanda bitirdiğim ve sevdiğim bir dizi hakkında konuşacağım. 
Öncelikle kısaca konuya değinelim.
Elijah Wood and Samuel Barnett in Dirk Gently's Holistic Detective Agency (2016)
Her şey bir otel odasında çok zengin bir iş adamı olan Patrick Spring 
(Julian McMaahon)  ve bir kaç kişinin daha cesedinin bulunmasıyla başlıyor.
 Julian McMahon in Dirk Gently's Holistic Detective Agency (2016)
Olay mahallinin garipliği yetmezken cesetleri bulan bellboy Todd Brotzman'ın (Elijah Wood), cesetleri bulmadan önce kendini görmesinin daha bir garip olması su götürmez bir gerçek. Todd bir anda otelde istenmeyen kişi oluyor ve kovuluyor, üstelik polis onu oldukça şüpheli bulup sıkıştırıyor. Kısacası Todd bir anda beş parasız ve cinayet şüphelisi olarak meydanda kalıyor. Bu da yetmezmiş gibi kendisini holistik (her olay birbiriyle bağlantılı) dedektif ilan eden Dirk Gently (Samuel Barnett) yakasına yapışıp, Todd'u da asistanı ilan ediyor. Todd başta fazlasıyla isteksiz olsa da olayların içine dalıyor. Daha doğrusu karmaşık olaylar yığını onu içine çekiyor.



 İlk başta bütün olayın Patrick'in kayıp kızı Lydia'in merkezinde olduğunu anlıyoruz. Onu kaçıran grubun ailenin koruması Farah Black'ı (Jade Eshete) kaçırdıklarını anlıyoruz ve bu grup Farah'ı Todd'un apartmanında saklıyor.
Samuel Barnett and Jade Eshete in Dirk Gently's Holistic Detective Agency (2016)
Bu arada olaylara Todd'un pararibulitis hastası kız kardeşi Amanda (Hannah Marks)  dahil oluyor.
Elijah Wood, Samuel Barnett, and Hannah Marks in Dirk Gently's Holistic Detective Agency (2016)
Bunlar yetmezmiş gibi ileride adının Kara Kanat olduğunu öğreneceğimiz askeri grup Dirk'in peşinde, tıpkı şiddet eğilimli Zorba Üçlü grubu gibi.
Zak Santiago, Viv Leacock, Michael Eklund, and Osric Chau in Dirk Gently's Holistic Detective Agency (2016)
Dirk'in peşinde bir de onu öldürmeyi niyetli ve karşılaştığı her kişiyi öldürmeyi başaran kilitlerin, silahların, bıçakların işlemediği Bart Curlish (Fiona Dourif) ve onun rehin tuttuğu Ken (Mpho Koaho) var.
Fiona Dourif in Dirk Gently's Holistic Detective Agency (2016)
Bakalım Dirk ve Todd başlarına kötü bir şey gelemeden  bütün olayların gizemini çözebilecek mi? 
İlk sezon Patrick Spring cinayetini işlerken ikinci sezon biraz kulvar değiştiriyor .
İkinci sezonda yetenekli kişileri toplayan Kara Kanat aktifleşiyor. Karakterlerin yolları bir süreliğine ayrılıyor hatta Todd ve Farah kaçak durumuna düşüyor. Tabi holistik mevzular sağ olsun herkes bir noktada kavuşuyor. Bu sezon Wendimoor diyarından dünyaya gelen bir yolcuyla başlıyor her şey.
Christopher Russell in Dirk Gently's Holistic Detective Agency
 Onun tek amacı dünyasını kurtarabilecek tek kişiyi bulmak. O kişi de Dirk Gently'den başkası değil. Bu sezonda büyüler, sihirler, ev içinde evler var. Masal dünyası ile yetişkin dünyası harmanlanmış sizin anlayacağınız.
Amanda Walsh and Agam Darshi in Dirk Gently's Holistic Detective Agency (2016)
 İkinci sezonla birlikte dizi sona eriyor, bizlere de fellik fellik dizinin kitabını aramak kalıyor. Dizi Douglas Adams'ın serisinden uyarlama belirtelim unutmadan.

Gelelim genel değerlendirmeye. Bu diziyi sevdim, tadında gizemi, yer yer absürt olayları, bilim kurguyla harmanlanan ütopik olayları, sevilesi karakterleri ile bir kaç oturuşta bitebilecek bir dizi. Ben ilk sezonu daha çok beğendim. Hem işin içinde beden değiştirme, zaman yolculuğu vb. durumlar vardı hem de Dirk bu sezon karakteri ile bütünleşmişti. Ayrıca ilk sezonda karmaşıklığın içindeki gizem ve bütün olayların bağlanışı dolu dolu işlenmişti.
Dirk Gently's Holistic Detective Agency (2016)
İkinci sezonun en çok bağlanışı güzeldi, kurgu biraz fazla masalımsıydı, en önemlisi ise Dirk bu sezon kendisi gibi değildi. Onun holistik mevzularını ondan başka herkes benimsemişti ki karakterin böyle bir dönüşüme girmesi ilk sezonlar için uygun bir davranış değildi. Belki uzun yıllar devam eden bir dizi olsaydı Dirk'in bu ruh hali istikrarı o kadar etkilemezdi ama 2. sezonda bir önceki sezondan bu kadar zıt bir karaktere bürünmek... Ne yazık ki olmamış bir detaydı. İkinci sezonda Kara Kanat'ın bu kadar vasıfsız birine emanet edilmesi, adamın hatalarına dur denmemesi ve Ken'in yükselişi de dizinin bence göze batan noktalarından biriydi.
Dizide en çok Bart karakterine bayıldım. Öyle güzel yazılmış, Dourif  de bir o kadar güzel oynamış ki. Anlatılmaz izlenir diyeyim en iyisi. En çok nezarethanede kilitlerin işlemeyişi sahnesi hoşuma gitti. Belki karakterden ilk başta tırsıyorsunuz ama izledikçe belli şeyleri anlıyorsunuz.

Dizi birazcık ucu açık bir final yaptı. En çok Kara Kanat'takiler hakkında etraflıca bir şey öğrenememiz canımı sıktı. Kitapta detaylar var mı acep?
Son söz Dirk Gently's Holistic Detective Agency severek izlediğim ve çok telden çalan bir dizi oldu, herkes bayılır mı bilmem ama çoğunluğun ilginç bulacağına eminim.


8 yorum:

  1. İlgi çekici bir diziye benziyor, güzel anlatmışsınız. O halde izleyelim, notumu aldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım seversiniz, ilginç bir dizi gerçekten :)

      Sil
  2. güzel yorumun için teşekkürler:)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir inceleme olmuş, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. Netflix dizisiymiş, denk gelmemişim daha önce. İlginç görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 sezon sürmüş, muhtemelen sadece ilk yayınladığı zaman popüler olmuştur, sonra silinip gitmiştir :)

      Sil