16 Ocak 2020 Perşembe

VAİZ - CAMILLA LACKBERG

Kitap Künyesi
Adı: Vaiz
Orijinal Adı: Predikanten
Yazarı: Camilla Lackberg
Çevirmeni: Elif Günay 
Yayınevi:Doğan Kitap
Sayfa: 417

Fjallbacka kasabasında genç bir kadının cesedi iki kadının iskeleti ile bulunur. Olayı araştırmak Tanumshede Karakolu'nda çalışan Buz Prenses kitabından tanıdığımız Patrik Hedström'e kalır. Patrik öncelikle arşivleri tarayarak iki iskeletin 79 yılında kaybolan iki genç kıza ait olabileceği bilgisini keşfeder. Patirk ve ekipteki en ilgili elemanlardan biri olan Martin adli tıp cesetlerin kimliğini tespit etmeye çalışırken bulunan yeni cesede odaklanırlar. Ayrıca iki iskeletin kaybolan kızlara ait olduğunu varsayarak bir rota çizerler.


Cinayet tatil kasabasının keyfini kaçırırken geçen kitaba oranlar rolü bir hayli azalan Erica'ın 8 aylık hamile olduğunu ve tatile uğrayan misafirleri ağırlamakla gün geçirdiğini öğreniriz. Patrik ile iyi bir ilişkileri olsa da Erica bebeğin bazı şeyleri değiştireceğinden işten içe korkmaktadır.
Adli tıp iskeletlerden birinin 79 yılında kaybolan genç kızlardan birine ait olduğunu doğrulayınca o zamanki soruşturmayı incelemek farz olur. O zamanki soruşturmanın tek şüphelisi zengin bir Vaiz olan Ephraim'in oğlu Johannes Hult'tur. İşin daha ilginci kaybolan kızlardan biri ile Johannes'i gördüğü iddia eden kişi ise Johannes'in kardeşi Gabriel'dir.
Şu an oklar bir anda Johannes'e yönelse de Johannes 79 yazında intihar etmiştir. Zaten polis de o zamanlar Gabriel'in sözünden başka bir şey bulamadıkları için Johannes'i salmışlardır. Hult ailesinin arası bayağı açılmıştır ki 24 yıl sonra dahi Gabriel ve ailesi Johannes'in eşi ve çocukları ile konuşmamaktadır.
Bu bilgiler ışığında Patrik Hult ailesine yönelir ve bir sürü teori üretip onların gerçekliğini araştırmaya başlar ve bu esnada bir kız kaybolur. Artık zamana karşı yarıştıklarını anlayan Patrik elinden gelen her şeyi yapmak için çabalar.
Bakalım Patrik cinayetin gizemini çözüp, 79 yılındaki olayı aydınlatıp, şimdi kaybolan kızı bulabilecek mi?

İki ya da üç sene önce Buz Prenses'i okuyup bayağı beğendiğimi hatırlıyorum ama bu kitapta hoşuma gitmeyen bazı yerler vardı.
İlk olarak cinayetin çözülmesindeki detay gerçekten zekice olsa da daha önce bir yabancı dizide de işlendiği için özgünlük kısmından sınıfta kaldı. İkincisi Erica ve Patrik'in misafir tutumları ve yazarın onların misafirperver olduklarını vurgulama kısmı tam bir komediydi. Şimdi olay şu sekiz aylık hamile bir kadına çoluk çocuk misafirliğe gelip, yatıya kalıp bir de ondan hizmet bekleyen insanlar var, evet böyle insanlar gerçekten var. Erica'da bu misafirleri aile terbiyesi gereği evinde besliyor lakin bardak taşıyor ve Erica misafirleri kovmaktan beter ediyor. Haklı da. Sonra Erica bu sefer kendisi sıkılıyor ve başka bir ailenin kendisine misafir olmasını sağlıyor. Burada yazar karı kocanın aile terbiyesinden dem vuruyor ve misafirleri kabul edişlerini buna bağlıyor. Ki bu koca bir yalan ikisi de kitap boyu haklı olarak misafir istemiyor ama yazar illa ana karakterleri gözümüzde yüceltmeye çalışıyor. Kitapta içimi bunaltan misafir mevzusu ve karakterin anlamsızca övülmesi gerçekten sevmediğim yerlerdendi.
Üçüncüsü cinayetle ilgisi olan olmayan pek çok kişinin gözünden onlarca paragraf okumakta biraz sıkıcı geldi evet bazıları kitabın ana karakterleri ya da Hult ailesinin fertleriydi ama bazıları olmasa da olur şeyler anlatıyordu. Dördüncüsü kitapta tasvip etmediğim bazı mevzular vardı.
Bunların dışında ben kitabı hızlı bitiremesem de kitap bir hayli akıcıydı, yazar kasabanın boğucu sıcağı hissetmemizi sağlayacak kadar başarılıydı (kapağa aldanıp da kış kitabı sanmayın), kitabı bazı (sadece bazı) karakterin gözünden anlatmak isabetli olmuştu.
Bu arada kitabın ana karakterleri Buz Prenses'in ana karakterleriyle aynı olsa da Vaiz Buz Prenses'e ait spoiler içermediği için seriye başlamayanların rahatlıkla okuyacağı bir kitap lakin illa okuyacaksanız bence ilk kitaptan başlayın.
Son söz Vaiz aslında sevebileceğim bir kitap iken yukarıda saydığım şeyler yüzünden olumlu noktalarına rağmen "Seriye devam etmesem de olurmuş" dediğim bir kitap oldu. Serinin devam kitaplarını kolay kolay okuyacağımı sanmıyorum not düşeyim.


8 yorum:

  1. Akıcı olması çok iyi, teşekkürler yorumlama için :)

    YanıtlaSil
  2. Aslında fena değil gibi görünüyor ama bilemedim.

    YanıtlaSil
  3. Kesin kapağa aldanıp kış kitabı sanırdım, gördüğümde direk öyle düşünmüştüm :)) Senin takıldığın yerlere ben de takılırdım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet keşke kapağı mevsime uygun yapsalardı :(

      Sil
  4. güzel yorumun için teşekkürler :)

    YanıtlaSil