2 Nisan 2015 Perşembe

HANNIBAL 2. SEZON FİNALİ

Hannibal'ı yayınlanmaya başladığı andan itibaren takip ediyorum ama bloga not düştüğüm yerler çok nadir. Bir gün bir hedef koydum kendimi daha 1. sezon finali yeni yayınlanmışken dedim ki 1. bölümden itibaren tekrar izleyip uzun uzun bölüm analizi yapacağım. Yapamadım... Ardından 2. sezon 1. bölümünde heyecanla evet bu sefer güncel güncel yazacağım analizleri dedim bırakın analiz yazmayı diziyi takip dahi edemedim. 2. sezon bittiğinden ben sadece sezonun ilk bölümü izlemiştim ve tonla spoiler yemiştim daha doğrusu finalin kanlı olduğu dünya aleme duyrulmuştu.Hatta bir ara IMDb'de bu bölüm tam 10 puanmış şuan 9.7. Neyse ki ben ancak Şubat tatili vesilesiyle 2. sezona başladım ve bitirdim. 
Sezon için övgülerimi saymadan şöyle bir özet geçelim. 
Bu arada eğer hala Hannibal izlememişseniz şiddetle tavsiye edeceğim dizilerden biri olduğunu belirtir ve susarım.

Hannibal 2. sezon finaline kadar izlemeyenler için SPOİLER uyarısı yapalım.

Malum Hannibal cümle alemi kandırıp Will'in üstüne bir sürü  cinayet yıkıp,Will'in Chilton'un hastanesine yollanmasına sebep olmuştu.
Sezon açılışında gördüğümüz Jack-Hannibal ölümüne kavga ön gösterimi sezon finaline ilişkin tahminler yapmamız açık kapı bıraktı ve ardından Will'in yanında aldık soluğu. Will parmaklıklar ardında Chilton'u sallanmadan hayal aleminde geziniyor.

Balık tutma hayallerini böldüğü ender anlar etraftakilere Hannibal'in suçlu olduğunu haykırdığı anlar.
Ezik ezik deli gibi prestijli psikiyatris Hannibal'i suçlamanın mantıklı yol olmadığını keşfedip yeni bir yöntem uygulamaya başlıyor hatalı olduğunu söyleyip Alana ve Hannibal'i kandırmaya çalışıyor.
Bu arada Alana'nın  Will'i köpeklerini de sahiplendiğini belirtmek gerek.
Bu zamanlarda en popüler mevzu Will'in davası ve bu dava Will'e gönderilen kesik kulakla daha bir popüler oluyor.
Bu arada avukat Endgame dizisinde baş rolü  oynayan Shawn Doyle belirteyim.
Kesik kulak bir cinayete çıkıyor ve Hannibal Will'den bu fırsatı değerlendirmesini ve suçu onun üstüne yıkmışlar pozisyonu çizmesini istiyor. Başlangıçtaki Alana'ın bilinci yerinde değil savunması aksine bu savunmayı benimseyen ikilinin fikri geri tepiyor.
 Ve daha ilginç bir şey oluyor. Bu seferde yargıç öldürülüyor. 
Will'in davası sıfırdan başlayacak artık. Anlayacağınız Will'i çok seven bir ve onu hapisten çıkarmak için bıçağını kuşanan bir katilimiz var,kim acaba?
Fazlasıyla yalnızlık çeken Hannibal olabilir mi?
Malum adam en son kendi psikiyatrisi  Bedelia Du Maurier de korkutup kaçırmıştı. Empati ustası Will'de hapiste olunca yalnız kaldı yamyam katilimiz.
Bütün bunlar olurken FBI'daki  bir cadaloz ısrarla Will'in suçları kabul etmesini ve kendilerinin aklanmasını istiyor.Jack'ı da sıkıştırıp duruyor.
Will ise hayal alemine Abigail'i Hobbs'u dahil ediyor.Ayrıca ara ara aklına gelen görüntüler Hannibal'in suçlu olduğu fikrini iyice benimsemesini sağlıyor.
Ve ne yapmaya başlıyor biliyor musunuz? Kendisine inanama ihtimali olan insanları etrafına çekmeye başlıyor.İlk yarım yamalak diyebileceğimiz desteği .Beverly Katz'dan alıyor ardından Chilton'u kafalıyor.
Chilton ona bir tedavi uygulayınca Hannibal'in  Chesapeake Deşicisi olduğunu hatırlıyor.Bu bilgiyi büyük bir hata yaparak Beverly ile paylaşıyor. Beverly ne yazık ki bu bilgi yüzünden kanıt aramak için gittiği Hannibal'in evinden parçalara ayrılmış şekilde çıkıyor.
Bevery'in ölümü Tv tarihini geçebilecek ölümlerden belirteyim. Hannibal sunumu yaparken ciddi manada büyük emek harcamıştı.
Hannibal cesedin bulunmasını sağlamak için Freddie Lounds'a isimsiz ihbar bırakıyor. Bu kadından da bir türlü kurtulamadık farkındayım.
Jack bu noktada cesedi görmek isteyen Will'i geri çeviriyor. Ve Will'de Hannibal'in katil olduğundan emin olsa da Beverly'e vedasını yapmak için o iğrenç sahneyi görmek zorunda kalıyor.
Jack ise bütün bu olanların arasında hala Hannibal'ın yemeklerini tıkınmakta. Koskoca FBI resmen yamyamlık yapıyor.
Ayrıca Hannibal akciğer kanserinin son evrelerine yaklaşan Bella'a terapi yapıyor.Kadına hem ölüm iyidir güzeldir diye nutuklar atıp onu intihara teşvik ediyor ardında da kadını intihardan kurtarıyor,şaka gibi yahu. Sanırım kadına benim evimde intihar etme teşebbüsünde bulunursan avucunu yalarsın demek istedi.
Chilton ise Hannibal ile konuşup ona Will'e prensiplere aykırı tedavi uyguladın ayarı veriyor. Canım bu ayarlar var ya bu ayarlar sana öyle bir geri dönecek ki feleğin şaşacak. 
Bütün bunların yanında tanığımız olsun zihniyetiyle öldüğünü sandığımız Abel Gideon hastaneye getiriliyor. Güya Will ile konuşacaklar o da Hannibal'a karşı tanıklık yapacak.Yapar mı yapmaz tabi ki.
Will Beverly'in ölümü yüzünden çok sinirli bu yüzden bir karar alıyor kendisine hayran olan katille Freddie vasıtasıyla iletişime geçme. Bunun ardından katilin çok yakınında gezinen  biri olduğu ortaya çıkıyor.Hastanedeki hasta bakıcı. 
Ondan bir iyilik istiyor,Hannibal'ı öldürmesini...Bu hengamede anlıyoruz ki ilk cinayeti bu adam işlemiş yargıcı ise Hannibal öldürmüş. İki psikopat zeki katil bir araya geldiniz ama Will'i aklayamadınız ayıp ama.
Will katil olmaya bir adım kala kendini geyik halinde hissetmeye başlıyor. 
Ama Gideon ispitçiliği,Alana merakı ile birleşip Jack'in silahıyla harmanlanınca Hannibal kurtuluyor. Bayağı bayağı gidiciydi amma.
Hannibal kurtulsa da Alana Will'e bir sinir oluyor ki anlatılmaz. Hatta bu işin sonunda kurban sandığı Hannibal ile duygusal yakınlaşmalar yaşıyor. Ve sevgili oluyorlar.
Hannibal hala yamyamlık derdinde aldanmayın siz.
Hatta işi o kadar abartmış ki Gideon'u kaçırıp adama kendi etini yedirdi.Mideler kalkmasın daha kötülerini de göreceğiz.
Bu arada Hannibal Chesapeake Deşicisi  kimliği altında Will'in işlediği sanılan cinayetleri üstlenecek deliller bırakıyor ve bir de hepimizi şaşırtacak bir işe daha imza atıyor.
Miriam Lass 'ın yaşaması gibi...
Miriam bulunuyor ama Hannibal zihniyle oynadığı için kız hiçbir şey hatırlamıyor. Olaylar ipuçları derken iş kimin üstüne kalıyor sizce Chilton'un. 
 Neden Hannibal seni öldürmedi ki?
Çünkü dostum olmak istiyor.
Anlayacağınız üzere aynı şey Chilton için geçerli değil.
Miriam ise ilk fırsatta Chilton'u vurarak hastaneden çıkan Will'e Hannibal'ı ziyaret etme fırsatı sunuyor.Kaç kare öldürmeye teşebbüs ettiği adam ile terapiye tekrar başlaması bir hayli garip kaçıyor.
Bu kısımdan itibaren dizimiz Will ve Hannibal'ın birbirini manipüle etmek için çabalarını aktarmaya başlıyor.Mesela Will nefsi müdafaa kapsamında birini öldürüyor ve bunu güya FBI'dan gizliyor.Hap Hannibal'a hoş gözükme çabası bunlar.Ayrıca diziye 2 önemli karakter dahil oluyor.Margot ve Mason Verger kardeşler. Margot ezilen kardeş,ailesinin zenginliğine rağmen tamamıyla kardeşi Mason'a muhtaç çünkü babası bütün mirası oğluna bırakmış. Ayrıca bilmem belirtmeye gerek var mı Mason pisliği teki. Margot Mason'u öldürmeye çalıştığı için Hannibal'a terapiye geliyor. Hannibal ona fazlasıyla ilginç bir tavsiye veriyor.Mason'u öldür ama çaktırmadan. 
Adama bak tavsiyelere bak yok intihar et yok kardeşini öldür ne biçim laflar bunlar.
Şaka ya tez vakitte ben de bir terapiye gideyim diyorum böyle tavsiyeler bulunmaz ...
Hannibal gene manipüle işlerine dalıyor.Margot'un mirası almak için Will'den hamile kalması fikrini oluşturuyor.
Ardından terapi yapmaya başladığı Mason'a Margot'un çocuğunu doğurmasına mani olma fikrini veriyor. Daha Mason çocuktan bihaberken hemen işleme başlıyor.
Hannibal yeni manipüle işi Will'in Mason'u öldürmesini sağlamak. Ama bu iş yatıyor.Will düşmüyor bu tuzağa.
O zamanda malum işleri Hannibal tek eline alıyor ve Mason'u öldürmek yerine boynunu kırıyor burada bir detay var ki boynunu kırmadan önce Mason'a öyle bir ilaç veriyor ki Mason yüzünü yiyor. Bu sahne ile Tv dünyasının en mide bulandırıcı sahnesi unvanını almıştır herhalde.
Fotoğraf koymuyorum kazara midesi kaldırmayan birine denk gelir de ne olur ne olmaz. Özeti Mason kendine doydu.
Bu olaylar esnasında hep bir Abigail mevzusu içimi baydı yahu. Will sürekli ölmeseydi triplerinde Hannibal sürekli keşke olmasaydı pişmanlıklarında.
Farkında mısınız bilmem ama dünya alemi yediniz resmen...
Neyse Freddie bu olayalar öyle bir yerden dahil oluyor ki kızımız Alana'a gidiyor deşici Hannibal iddiasında bulunuyor ve kendi kuyusunu kazıyor.
Hannibal onu tam öldürecekken bu işi Will yapıyor daha doğrusu biz öyle sanıyoruz. Hatunda bir parça kesip Hannibal'a getiriyor.
İkili birlikte Freddie'i yiyor. 
Alana Fredie'in yanmış cesedini görünce yavaş yavaş gözünü açıyor.Evet FBI için çalışan bir görevli olduğunu düşünülürse bayağı yavaş diyebiliriz hatta kaplumbağa bile geçer onu. Bir Jack'in insanları tıkınması iki Alana'ın bu saf halleri beni sinir krizlerine sokacak. Alana ne yapıyor derseniz herkesin kapısını dolaşmaya ve "Freddie'i Will mi öldürdü?" muhabbettine girmeye başlıyor. Kapısını çaldıklarının içinde Will'in olması da ayrı bir komedi zaten. Bir de şu gözlerini kırpıştırıp etrafa duygusal acıklı bakışlar atan saf,ezik halleri yok mu? Sanki kızımız Selena'da gözlerini kırpa kırpa katilleri cezalandıracak.(İğrenç espri için üzgünüm.) Alana Bloom televizyon karakterlerinden en sinir olunanlarının içine girmeyi başardı. Hayır bir de acımasız,kötü halleri ile değil ezik,saf,silik halleri ile bu listeye girmeyi başarması onu daha bir sinir yapıyor. Bi aç gözünü kızım.
İçimizi daraltan Alana'ı burada bırakıp hain planlar yapan Will ve Hannibal'a dönüyoruz.
Bu arada Jack aylarca yediği insan eti sayesinde zekileştiğinden midir nedir,bir tanık daha bulmuş. Kim derseniz sezonun başında Hannibal'dan kaçmak için muhtemelen kıta değiştiren Bedelia Du Maurier.
Will ilk sezon yönetmenden  torpilli olduğunu düşündüğümüz halüsinasyon Garret Jacob Hobbs'u tekrar görür. Bir geyik öldürür,neye işaret acaba?
Malum herkes bu mücadeleden sağ çıkmanın zorluğunu bildiği için yavaş yavaş vedalaşmalarda yapılır.Freddie'e Abigail hakkında haber yapmama ricasında bulunan Will...
Ya da kendisini affetme kararı alan Bella'ı ziyarete giden Hannibal gibi...Burada belirtmek gerek Bella Hannibal'a Jack ile ilgilen manasında bir şeyler söylüyor. İleri ki sahneler düşünüldüğünde Hannibal adamı senden önce öteki tarafa gönderecek haberin olsun diyebilmeyi isterdim.
Will Hannibal'i Jack'i öldürmeye azmettirip hapse atmayı planlarken hani ilk bölümden bölümde Will'e suçunu kabul et ayarı veren cadaloz ajan tekrar meydana çıkıyor,hayır bu işi yapamazsınız diyor. Neymiş efendim mahkemede komplonuz yüzünden Hannibal masum görünürmüş. Aslında hatun haklı gibi.
Neyse kılıçlar çekiliyor ve Jack her şeye rağmen Hannibal'ın evine gidiyor. Will burada ilk sezon ilk bölüme gönderme yapıp Hannibal'ı arıyor ve ona "Biliyorlar" diyor.İlginç bir mevzu. Jack ile Hannibal kavgasında boğazında yaralan Jack kaybeden oluyor.Bu Hannibal'da yok yok cerrahi yetenek,çok iyi psikiyatrik bilgi,eşsiz aşçılık,FBI ajanını yere serebilecek  dövüş tekniği ve daha bilmediğimiz niceleri...
Burada Alana devreye giriyor.
Diyalog süper ama...
-Öyle kördüm ki.
-Seni savunmak gerekirse,seni körleştirmek için çok uğraştım.
Adamdan naziklik akıyor ya hala kibar kibar cevap veriyor bir de kadını savunuyor. Yok canım sen hiç uğraşmadın o hatunda jeton düşmüyor zaten.Alana Hannibal'ı zerre zarar veremeden biri onu pencereden itiyor. Bilin bakalım kim? Abigail Hobbs. Şoktayız,ters köşe olduk, Hannibal-Will diyaloglarında bolca geçen Abigail mevzusunun anlamını kavradık,senaristlerin ellerinden öpüp,diziye devam ettik.
Ardından Will olaya dahil oluyor,tabi onda da bir şok..Bu arada eklemezsem olmaz Hannibal ile mücadele için yiğitlik yapıp teker teker gelmek yerine hep birden saldıraydınız şu ana haliniz bu kadar harap olmazdı.
Neyse Hannibal Will'in ihanetini Freddie'in kokusunu alınca anlamıştı ve onun karnını deşmesi hiç zor olmadı. Hatta bana ihanet etmeseydin üçümüz kaçıp güllük gülistanlık yaşayacaktık demeyi de unutmadı. Will'i deştikten sonra Abigail'in boğazını Will'in gözleri önünde kesmesi kaçınılmaz oldu. Biraz da Will'e acizliğini hissettirmek istedi.
Sonra Hannibal ne yaptı dersiniz  ağır adımlarla dışarı çıktı Alana'a bakmadı bile yağmur bardaktan boşalırcasına yağarken sahnede muhteşem bir görsellik vardı,Hannibal ise arınmanın duygusuyla sarhoştu.
Abigail büyük ihtimalle öldü,Alana içinse en içten dileklerimle ölmesini diliyorum,Jack muhtemelen yaşayacak,Will ise çok büyük ihtimalle yaşayacak. Ah senarist şahane bir sürpriz yapıp hepsini öldüredebilir. Ama eziklikten güçlülüğü adım atan Will'i sevmeye başlamışken onu bu işin dışında tutsun isterim.
Son sahnede senaristler bir kez daha seyirciyi dumura uğratma çabasına girmişler.Hannibal'i bir uçağa koymuşlar ama yanına da  Bedelia Du Maurier eklemişler. Ne iş bu demeden edemedim. Hannibal bu kadını öldürmek için evine girmemiş miydi,bu kadın ne geziyor Hannibal'in yanında. Gerçi aradan 10 bölüm geçti Hannibal kadını bulup kendi tarafına geçmeye mi ikna etti yoksa ortada bir zorlama mı var?Merak konusu.
En son sahne ise bana bir tutam Hannibal huzuru verin lütfen dememe yol açtı...

Sezonu böyle kapatırken not düşmem gereken en önemli şey sezon boyunca devam eden ana konuya ek olarak bölümlerde karşılaştığımı ve orijinallikte pek çok başarılı seri katili ezip geçen seri katiller. Kurbanları ile renk paleti yapandan,kurbanlarını arı kovanın dönüştürenden,kendini ayı ile özdeştirenden tutun atın içinde ceset doğduğunu bile gördük vesselam. Senaristleri yaratıcılıklarından ötürü kocaman alkışlıyorum.
Gerek bu sezon gerek önceki sezonla tek sorunum bölümlerin bazen ağır işlemesi onun dışında o kadar çok övgü dizeceğim yer var ki ilk sorunum arada kaymayıp gidiyor. Üste söylediğim cinayetlerdeki yaratıcılık,sunumlarda ki eşsizlik,yönetmenin eşsiz çekim başarısı (son bölümde Alana'ın camdan düşüşü ve Hannibal'in yağmurda arınışı on numara beş yıldız),diyaloglardaki zeka ve kalite,milletin birbirini manipüle etme çalışmaları ama tabi ki Hannibal'in çalışmalarının yeri çok ayrı,Will Graham'ın karakter evrimin başarı işlenişi  (aktörümüz Hugh Dancy'i övgüler...),ve son olarak Mads Mikkelsen'in sizleri bambaşka alemlere götürecek,şapka çıkartılası oyunculuğu.
Kısa ve öz bayıldığım bir sezon oldu.
Son olarak sezon boyunca en sevdiğim 10 Hannibal Lecter repliğini buraya aktarıyorum.
Yerken suçluluk hissettiğim hiçbir şey yoktur.
Will Graham dostumdur ve hep öyle kalacaktır.
Güçlü biri için zayıf hissetmek kadar can sıkıcı bir şey olamaz.
Trajik olan ölüm değil, ziyan olmaktır Dr. Gideon.
Kötü insanlara kötü şeyler yapmak bize iyi hissettirir.
Anılar, anları ölümsüz kılar; fakat unutmak, sağlıklı bir zihne önayak olur.
Yaptığımız veya inandığımız şeylerin temelindeki motivasyon kaynağı, ölümdür.
Kan ve nefesin, görkemine güç katmak için değişim geçiren yegâne şeyler olduğunu anlaman gerek
Her yaratıcı eylemin yok edici bir sonucu vardır Will
Makul durumlarda, kişi her zaman kaba birini yemeyi denemeli.

7 yorum: